DREUMES ETEN EN DRINKEN OPVOEDING OUDERSCHAP

Van Rapley naar eten met bestek. Hoe?

8 april 2015

routine3

Toen Lise eraan toe was, hebben we haar aan vast voedsel laten wennen via de Rapley methode. Je biedt voedsel (bijvoorbeeld groente en fruit) dan aan in stukken, waarbij het de bedoeling is dat je kindje zelf pakt, voelt en proeft. We hebben overigens niet uitsluitend deze methode gebruikt, want om er zeker van te zijn dat ze wel voldoende voedingsstoffen binnen kreeg, heb ik Rapley afgewisseld met gepureerd voedsel.

Ik ben nog steeds heel blij dat we het destijds op deze manier gedaan hebben. Lise is een goede eter en haar eten van haar bordje zien pakken dat vervolgens in haar mond verdwijnt vind ik nog steeds een van de mooiste dingen om naar te kijken. En ja, daar heb ik veel vieze slabbers, kleding en vloeren voor over.

Alleen staat ons nu een nieuwe uitdaging te wachten: eten met bestek. Maar hoe pak je dat aan? Hoe leer je een kind dat het opeens een lepel of vork moet vastpakken, dat als ‘gereedschap’ dient om het voedsel mee naar de mond te transporteren, als het juist gewend is alles met de handjes te doen? Ik had werkelijk waar geen idee. Aan alles kon je zien dat Lise een echt Rapley-kind is. Ze pakt alles, maar dan ook alles met haar handen en de echt vloeibare substanties zoals pap en yoghurt, krijgt ze gevoerd met een lepel.

Beginnen met bestek

Kleine kindjes leren vooral doordat ze zo nieuwsgierig zijn. Op het moment dat je kindje interesse toont in een lepeltje of vorkje, weet je dat het een goed moment is om daar eens mee te gaan oefenen. Ik geef een drietal tips hoe je dit kunt aanpakken:

1. Zelf doen – Geef je kindje een kommetje of bordje met een lepeltje en schep ook wat eten op een ander bordje dat je zelf vasthoudt. Je laat je kindje ‘spelen’ met zijn eigen bordje en lepel en geeft hem ondertussen hapjes vanaf je eigen bord, zodat je weet dat hij wel wat binnenkrijgt.

2. Belonen – Is het je kleintje gelukt wat eten op het lepeltje/vorkje te krijgen en het naar zijn mond te brengen, hou je dan niet in en overlaad hem met complimenten. Vergeet niet dat het heel moeilijk is eten op een lepel te krijgen en dat vervolgens naar de mond te brengen als je dat nog nooit hebt gedaan!

3. Goede voorbeeld geven – Een kind leert vooral door te imiteren. Laat dus gerust eens zien hoe jij zelf een aardappeltje aan je vork prikt en pak dan het vorkje van je kindje om te laten zien hoe hij dat ook kan doen. Hou het vrijblijvend en ga er ook niet te lang mee door als je merkt dat je kind er genoeg van heeft.

Met deze drie tips zou het uiteindelijk, stapje voor stapje, moeten lukken je kindje met bestek te laten eten. Key is volgens mij om van eetmomenten iets leuks en gezelligs te maken. Ga dus lekker met je gezinnetje aan tafel zitten, praat, lach en eet ondertussen. Wij hebben met het hele bestek-gebeuren trouwens geen haast en vinden het belangrijker dát Lise eet, dan hoe. Voorlopig dan 😉

mepal1

Wanneer is jouw kindje met bestek gaan eten? 

9 Comments

 • Reply marjon 8 april 2015 at 09:52

  Goede vraag inderdaad. Onze kleine man van 15 maanden vindt het nu opeens interessant om een lepeltje / vorkje te nemen en het zelf te doen. Ik heb er zelf weinig aangedaan, het is vanuit hem gekomen. Nu geef ik complimenten wanneer hij een hapje met bestek neemt. Zo zal het langzaamaan wel goed komen. En zoals je zegt, imiteren, hij ziet het natuurlijk ook bij zijn 4 jarige zus.

 • Reply Vlijtig Liesje 8 april 2015 at 11:41

  Ik kan het me niet meer herinneren! Wat vergeet je toch veel…

 • Reply Kelly 8 april 2015 at 13:52

  Ik geef haar na haar eten een toetje met een eigen lepeltje. Laat maar lekker baggeren. Ze word er steeds beter in!!!

 • Reply Idske 8 april 2015 at 14:02

  Ik wissel af qua eten: ene moment lekker met de handen knoeien en het andere moment prik ik een stuk boterham op een vorkje. Hij is nu bijna 10 maanden en pakt het vorkje van me af om het zelf naar zijn mond te brengen. Zo gaaf 🙂

 • Reply Odile 8 april 2015 at 15:24

  Maxim krijgt vanaf het moment dat hij brood ging eten de vork of lepel aangereikt en kon deze al snel prima in zijn mond stoppen. Nu geeft hij hem ook netjes terug voor een nieuwe hap. Heel af en toe oefenen we zodat hij het zelf kan doen, dat ga ik vanaf nu steeds meer doen want aan zijn motoriek te zien is hij daar wel aan toe.

 • Reply iooon 8 april 2015 at 17:44

  Eon wil nu al zelf zijn lepel vast houden. Lukt niet. Veeeeel te zwaar voor zo’n jong jungske. Wel aandoenlijk.

  Of Rapley hier gaat lukken weet ik niet, hij vindt tot nu toe alle etenswaren maar vies aan zijn handen. Het gepureerde eet hij, eerst met vies gezicht, met smaak op.

 • Reply Tamara 8 april 2015 at 22:36

  Hier begint het nu ook langzaam om zelf te eten met een lepel of vork. Leuk om te zien hoe ze dit doen.

 • Reply Marijke 8 april 2015 at 23:10

  Mijn oudste wordt van de zomer 8 en eet nog steeds graag met haar handen. Ze kan het best met bestek. De jongste bijna 26 maanden probeert heel goed met bestek te eten. Maar prikt dan wel met zijn handen het eten aan de vork. Ach als ze 18 zijn……

 • Reply Desirée 9 april 2015 at 15:35

  Hier krijgt Shae haar vorkje en af en toe lepel in de hand met een beetje eten of een stukje brood erop. Ze kan zo al netjes met bestek eten, maar vind het ook leuk om toch met haar handen te eten of stukjes van de vork te pakken, neer te leggen en zelf op te prikken. Zo schattig om haar bezig te zien!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.