DREUMES ETEN EN DRINKEN OPVOEDING OUDERSCHAP

Tussendoortjes voor je dreumes

20 april 2015

tussendoortje dreumes

Tussendoortjes. Van die kleine hapjes of snacks die je eet tussen de drie grotere maaltijden in. Mij adviseerde het consultatiebureau Lise er twee per dag te geven. Eentje tussen ontbijt en lunch in, en eentje tussen lunch en avondeten. Wat geef ik haar en wanneer? En wat (liever) niet?

Eerste tussendoortje

Het leek mij wel een gezond idee om Lise in de ochtend fruit te geven. Omdat mevrouw redelijk laat tanden kreeg (de eerste met acht maanden), heb ik haar lang alleen zachte fruitsoorten gegeven zoals banaan en peer. Druiven gingen er een tijd lang ook goed in. Helaas is ze sinds een paar maanden enorm kieskeurig wat fruit betreft en eet ze eigenlijk alleen nog banaan. Die krijgt ze dus standaard eentje als ochtendtussendoortje. Ik bied soms nog wel wat anders aan, maar negen van de tien keer wuift ze dat direct weg. Binnenkort ga ik wat variëren met smoothies. Eens kijken wat ze daarvan vindt.

Tweede tussendoortje

Rond een uur of drie/vier is het tijd voor het middagtussendoortje. Er zijn twee dingen die ik vrijwel altijd in huis heb en waar ik een beetje mee probeer af te wisselen. De rijstwafeltjes met appel van Goodies Organix en Nijntje Dreumesbiscuit van Bolletje. Beide vindt ze erg lekker. Ze drinkt er trouwens water bij, sinds kort uit een rietjesbeker en dat gaat eigenlijk ook altijd zonder problemen.

Eigenlijk is er nog sprake van een derde tussendoortje. Na het avondeten en net voor het naar bed gaan, zo rond een uur of zeven, krijgt Lise nog een klein flesje halfvolle melk. 120 cc kort opgewarmd in de magnetron. Het is een ritueel geworden waar zij erg van geniet en als ze een dag wat slechter gegeten of gedronken heeft, vind ik het wel een fijn idee dat ze dan in elk geval die melk nog binnen heeft gekregen voordat ze de nacht in gaat.

Snoepen

En dan is er nog de kwestie snoepen. In plaats van fruit of een redelijk ‘gezond’ koekje, kun je er natuurlijk ook voor kiezen je kleine wat snoep te geven, of bijvoorbeeld een ijsje. Ik moet zeggen dat ik dat tot nu toe zelden gedaan heb. Ik redeneerde met ‘wat ze niet kent, kan ze ook niet missen’ en nog steeds denk ik dat daar wat in zit. Maar nu Lise wat ouder wordt zie ik steeds vaker kindjes van haar leeftijd die al snoepen. Ik moest echt even een drempel over om Lise te laten proeven van mijn softijs toen we laatst in Zeeland waren. Hoewel ik vind dat iedereen voor zichzelf en zijn/haar eigen kind bepaalt wat wel en niet mag en oké is, geef ik Lise liever geen snoep of snacks met veel zout (zoals chips).

tussendoortje2

Natuurlijk zijn feestjes en feestdagen een uitzondering (hoewel ze bijvoorbeeld met Pasen geen chocolade heeft gehad) en weet ik dat er een tijd komt dat ze er bewust om gaat vragen. Ik wil ook niet zo’n panische moeder zijn die als een politieagent al het lekkere gaat verbieden. Ik eet het tenslotte zelf ook. Maar tot de tijd dat ze zich daar echt bewust van is, vind ik het een prettig idee de ongezonde tussendoortjes tot een minimum te beperken.

Wat geef jij je baby of dreumes graag als tussendoortje?

12 Comments

 • Reply iooon 20 april 2015 at 07:48

  Uiteraard nog geen tussendoortjes hier maar ik wil snoep en chips zo lang mogelijk uitstellen. Ik hoop dat dat lukt want ik heb al opmerkingen opgevangen van familie als “volgend jaar mag je een chippie” en “volgend jaar krijg je taart”.

  • Reply Monique 20 april 2015 at 23:03

   O ja, heel fijn die opmerkingen. Gelukkig vroeg iedereen hier tot nu toe nog gewoon of Lise iets al mocht en werd er dan niet moeilijk gedaan als ik zei ‘nog even niet’.

 • Reply linda 20 april 2015 at 08:08

  Chipjes krijgen ze hier niet, niet vanwege zout etc maar het lijkt me zo’n rotzooi geven. Ga dan liever voor een variant. Met dit weer geef ik juist wat vaker een snack met zout zoals zoute sticks om het tekort aan te vullen. Natuurlijk wel in mate. Verder kook ik wel zoutloos. Snoep krijgt onze dochter pas nu ze naar de peuterspeelzaal gaat in traktaties. Vaak spreek ik dan af dat ze er eentje mag en de rest verdelen we. Of verstop ik zodat papa het opeet. Met chocolade heb ik geen probleem, maar ook in mate.

  • Reply Monique 20 april 2015 at 23:04

   Een beetje (extra) zout met warm weer is inderdaad zo slecht nog niet. Haha, verstoppen zodat papa het opeet… 😉

 • Reply Tamara 20 april 2015 at 09:28

  Ik was bij de eerste ook heel erg van de gezonde tussendoortjes. Alleen naarmate die ouder werd en bijvoorbeeld gek is op tuc koekjes, dan vind ik het soms best sneu om hem dat wel te geven en zijn broertje dan niks. Dus ooit goed begonnen. Nu helaas wat minder!

  • Reply Monique 20 april 2015 at 23:05

   Ik kan me goed voorstellen dat het bij een tweede veel moeilijker is om je aan je ‘principes’ te houden. Ik vrees dat dat hier ook het geval gaat zijn als Lise ooit een broertje of zusje krijgt.

 • Reply Mieke 20 april 2015 at 09:56

  Hier ook nog steeds ’s morgens fruit als tussendoortje. ’s Middags mogen ze vaak wel een koekje of een snoepje en als ze dan nog iets willen is het weer fruit of bijvoorbeeld een soepstengel. Ze zijn hier gek op ijs, maar ze krijgen alleen soms een waterijsje als toetje. Behalve op vakantie, dan eten we elke dag een ijsje. Chipjes krijgen ze eigenlijk alleen op een verjaardag.

  • Reply Monique 20 april 2015 at 23:06

   Slim inderdaad, om als ze nog iets willen dan fruit of iets anders gezonds aan te bieden. Als ze dat niet willen hebben ze dus niet echt ‘honger’ (oeps, nu hoor ik mijn moeder).

 • Reply Desirée 20 april 2015 at 11:09

  Shae krijgt ook de gezonde varianten zoals fruit, rozijntjes, rijstewafel, yoghurtje, soepstengel, babybiscuitjes, die gepofte maïs’chipjes’ zonder vet en zout etc.

 • Reply Daantje 20 april 2015 at 19:12

  Wij geven vaak rozijntjes, soepstengel, fruit en rijstwafels 🙂

 • Reply janske 20 april 2015 at 22:01

  Hier in de ochtend fruit en ’s middags een liga of soepstengel…verder hebben we nog geen tussendoortjes geprobeerd…

 • Reply Patricia 21 april 2015 at 19:29

  Mijn dochter, kieskeurige eter, is dol op fruit!! Ze is nu 3, vraagt zelden om snoep. Hoewel ze dol is op chocolade, er staan 3 aangevreten paashazen, waar ze niet echt van eet. Sochtends nemen we fruit. In de middag een (volkoren) koekje, uit de koektrommel! Ook een handig item omdat ze het zelf mag pakken. Cherry tomaatjes of plakjes komkommer gaan er ook wel in. Met verjaardagen houden we dr in de gaten en mag ze heus een paar chipjes, maar niet vaak, zolang ze er niet om vraagt geven we het ook niet 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.