ETEN EN DRINKEN FEESTDAGEN

Tips voor een kindvriendelijk kerstdiner

22 december 2021
kindvriendelijk kerstdiner

Merry Christmas! Met kerst draait het draait het natuurlijk om gezellig samen zijn en samen eten. Nu is zo’n uitgebreid kerstdiner doorgaans niet de favoriete tijdsbesteding van veel (kleine) kinderen. We weten allemaal dat kinderen niet zo lang stil kunnen zitten. Het is daarom belangrijk een beetje rekening met ze te houden. Op die manier wordt het kerstdiner voor hen geen vervelende verplichting en kun jij genieten van een ontspannen kerstdiner met je dierbaren. Ik zet drie tips voor een kindvriendelijk kerstdiner op een rij. Tips die je vandaag nog kunt toepassen!

1. Serveer (ook) feestelijke kersthapjes voor kinderen

Ga je gezellig gourmetten, dan staat er voor de kids waarschijnlijk genoeg lekkers op tafel. Ga je liever voor een drie-, vier-, of misschien zelfs vijf-gangenmenu, dan zijn de gerechten niet altijd even kidsproof. Je kunt er dan voor kiezen wat speciale gerechten te maken die de kinderen wel lusten, of zelfs een compleet kindermenu samen te stellen. Met deze feestelijke kersthapjes voor kinderen zet je iets op tafel dat er leuk uitziet én waar de kinderen van zullen smullen. Kun jij ondertussen gewoon genieten van je garnalencocktail of hertenbiefstuk.

2. Laat de kids meehelpen in de keuken of met voorbereidingen

Kinderen die mogen meehelpen in de keuken, eten over het algemeen beter. Want iets dat ze zelf hebben klaargemaakt, móet wel lekker zijn! Zijn er kleine keukenklusjes waar je kinderen een handje bij kunnen helpen? Maak er gebruik van! Veel kinderen vinden het ook erg leuk om met de aankleding van de tafel bezig te zijn. Laat ze placemats versieren of servetjes vouwen. Maak van de eettafel een gezellige plek waar niet alleen gegeten wordt maar waar het ook gezellig is! Maak je gebruik van een aparte tafel voor de kinderen, dan kun je er ook kiezen voor een tafelkleed dat ze zelf kunnen inkleuren. Dat houdt ze ook tijdens het eten wat langer en makkelijker aan tafel.

3. Creëer een gezellige speelhoek/speeltafel

Kinderen hebben de behoefte af en toe even te bewegen. Je kunt ze, bijvoorbeeld tussen de gangen door, even laten spelen in een speelhoekje in de buurt van de tafel. Of je laat ze (een stuk van) een kerstfilm kijken. Terwijl zij zich vermaken kunnen de volwassenen aan tafel ongestoord met elkaar kletsen. En wordt de volgende gang geserveerd, dan roep je iedereen weer bij elkaar en kan er verder worden gegeten.

Heb jij nog een goede tip voor een kindvriendelijk kerstdiner? Deel hem dan met me in de reacties hieronder. Ik ben benieuwd!

Ik wens je hele fijne en gezellige kerstdagen toe. Geniet ervan ⭐️

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.