FOOD Savory Sunday

Savory Sunday #5 – Zelfgemaakte pompoensoep

10 februari 2013

pompoensoep

In het najaar en in de winter verkopen de meeste supermarkten pompoenen. Ik had tot voor kort nog nooit iets met pompoen gebakken of gekookt, maar besloot een paar maanden geleden eens zelf pompoensoep te maken. En lekker dat het was! Ik heb het daarna nog meerdere keren gemaakt en telkens weer verbaas ik me erover hoe lekker zoiets simpels kan zijn.

Meestal baseer ik recepten op twee personen, maar aangezien het het makkelijkst is de pompoen meteen in z’n geheel te gebruiken, schat ik dat dit recept goed is voorvier flinke kommen soep.

 

Wat heb je nodig? (4 personen)

1 pompoen in parten
2 uien, in parten
800 ml groentebouillon (van blokje)
2 tenen knoflook (geperst)
1 verse Spaanse peper
1 bekertje crème fraîche
2 tl kerriepoeder
2 eetlepels olijfolie

 

Bereidingswijze

Verwijder de pitten en bijbehorende draderige binnenkant van de pompoen. Je kunt ook de schil eraf snijden, maar dit hoeft niet per se. Mijn ervaring is dat het met schil tot een wat hartigere soep leidt en zonder schil tot een wat zoetere. Het is maar net wat je lekker vindt. Snijd het vruchtvlees van de pompoen in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm. Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en snijd het vruchtvlees fijn. Verhit de olie in een grote pan en fruit de Spaanse peper, samen met de ui, knoflook en het kerriepoeder 2 minuten. Let erop dat je het vuur niet te hoog zet. Het kerriepoeder heeft de neiging aan te branden. Kook alvast 800 ml water in een waterkoker voor de bouillon.

Voeg vervolgens de pompoen toe en bak nog eens 2 minuten terwijl je blijft omscheppen. Voeg nu de bouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en pureer het mengsel met een staafmixer tot een egale soep. Schep de soep in kommen en doe in elke kom 1 el crème fraîche. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.

Tip 1: Deze soep is geen maaltijdsoep. Wil je hem als avondeten serveren, zorg dat je er dan vers stokbrood met smeerseltjes of andere kleine hapjes bij serveert.

Tip 2: De Spaanse peper maakt deze soep licht pittig. Houd je daar niet van of heb je kleine kinderen, dan kun je er uiteraard voor kiezen de peper weg te laten.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Reacties

  • Reactie Mieke 10 februari 2013 at 19:02

    Klinkt super lekker. Ik neem me al tijden voor om eens pompoensoep te proberen. Dit recept klinkt goed!

  • Reactie 10 lekkere herfstrecepten - Wereld van Mama 6 oktober 2016 at 08:15

    […] volop verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten. Ik had tot voor een jaar of 2 geleden nog nooit pompoensoep gegeten, maar het is echt 1 van mijn favoriete herfstsoepjes geworden. Het is wel eventjes wat werk […]

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge