AIRFRYER ETEN EN DRINKEN

Review: Tomado heteluchtfriteuse *

8 april 2020
tomado heteluchtfriteuse

Jullie weten denk ik wel dat ik, sinds ik het ‘heteluchtfrituren’ heb ontdekt, er helemaal fan van ben. En ik bereid meer dan alleen friet en snacks in het apparaat. Zo heb ik het bakken helemaal ontdekt en probeer ik graag allerlei baksels uit. Ik gebruik al jaren de Airfryer van Philips, maar had nog geen ervaring met heteluchtfriteuses van andere merken. Tot een paar weken geleden, toen ik te horen kreeg dat ik de compacte heteluchtfriteuse van Tomado mocht uitproberen.

Tomado heteluchtfriteuse

Tomado heeft heteluchtfriteuses in twee verschillende formaten. Een compacte versie met een inhoud van 3,2 liter en een wat grotere variant met een inhoud van 5 liter. Beide apparaten zijn voorzien van een digitaal display en hebben een vermogen van respectievelijk 1500 en 1700 watt.

Wij ontvingen de compacte Tomado heteluchtfriteuse. Hierin kun je maximaal 1500 gram frietjes bereiden, maar volgens de gebruiksaanwijzing is de optimale hoeveelheid 1000 gram. Nu eten wij met z’n vieren geen 1000 gram friet, dus ik heb er nog niet de maximale hoeveelheid in hoeven bereiden.

Voorbereiding en eerste indruk

Vóór het eerste gebruik moet je de friteuse 10 minuten op de maximumstand verwarmen, zonder dat je er voedsel in doet. Er brandt dan een beschermlaagje van het verwarmingselement. In de gebruiksaanwijzing staat heel duidelijk uitgelegd wat je moet doen. Er staat ook bij dat er lichte rookontwikkeling kan ontstaan en dat je de ruimte daarom goed moet ventileren. Rook heb ik niet gezien, maar er kwam wel een typische geur vanaf. Het is vervolgens belangrijk het apparaat volledig te laten afkoelen en dan de losse onderdelen goed te reinigen. Daarna kun je hem in gebruik nemen.

Omdat we de airfryer hier in huis toch het meest gebruiken om friet te bereiden, besloot ik dit als eerste te doen. Ik ben helemaal fan van deze ‘Ziggy Fries’ van LambWeston. Ze worden heerlijk krokant in de heteluchtfriteuse en ze zijn er behalve naturel ook in ‘seasoned’ variant. Zeer zeker een aanrader! De eerste lading ziet er perfect uit en smaakt heerlijk. Het apparaat geeft geen rare geur meer af (behalve die van de frietjes zelf). Wel kwam er een klein beetje witte rook uit de kiertjes van de pan. De gebruiksaanwijzing leert dat dit kan voorkomen als er vette producten in het apparaat worden bereid. Dat valt hier dus wel te verklaren. Overigens was de rook halverwege de bereidingstijd weer verdwenen.

Het was je misschien al opgevallen, maar de heteluchtfriteuse van Tomado heeft in plaats van vierkant, een rond mandje. Dat maakt voor de bereiding van friet en snacks niet zoveel verschil, maar om er een ronde springvorm in te plaatsen vind ik dit wel ideaal.

Tomado heteluchtfriteuse – wat vind ik ervan?

Naast de friet hebben we inmiddels ook kleine borrelhapjes en cupcakes in de Tomado heteluchtfriteuse bereid. In beide gevallen ging dat erg goed! Het resultaat is vergelijkbaar met dat van het – toch wel iets duurdere – apparaat van Philips. Voor een prijs van ongeveer 50 euro heb je dus wat mij betreft een apparaat in huis dat prima doet wat hij moet doen.

Ook qua uiterlijk vind ik het niet onderdoen voor vergelijkbare apparaten. Het display is duidelijk en makkelijk te bedienen. De piepjes die het apparaat geeft als de bereidingstijd voorbij is zijn duidelijk te horen en de friteuse maakt tijdens de bereiding ook geen storende geluiden (behalve het geluid van de ventilator die ervoor zorgt dat de hete lucht door de pan circuleert.

Wel vind ik het opvallend dat er geen standaard functie voor ‘voorverwarmen’ is ingebouwd. Volgens de gebruiksaanwijzing moet je in het geval van een nog koude pan gewoon 3 minuten bij de bereidingstijd optellen. Dit heb ik gedaan en eigenlijk werkt dat prima. Het is dus niet zozeer een gemis, maar wel even een andere manier van werken dan ik gewend ben 🙂

Samenvattend kan ik zeggen dat ik de Tomado heteluchtfriteuse een fijn apparaat vind voor een heel vriendelijke prijs. Een fijne aanwinst voor de keuken dus! Standaard ontvang je trouwens ook nog eens 2 jaar garantie op het product.

Heb jij een heteluchtfriteuse in huis en zo ja, welke? Was jij al bekend met de heteluchtfriteuses van Tomado?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.