AIRFRYER ETEN EN DRINKEN FEESTDAGEN

Pepernoten uit de Airfryer

25 november 2023
pepernoten in een airfryermandje

De gezelligste tijd van het jaar is aangebroken. En daarmee ook de tijd van heel veel lekkers. Rondom Sinterklaas is dat natuurlijk vooral zoetigheid in de vorm van marsepein, schuimpjes en natuurlijk pepernoten! Officieel heten ze trouwens kruidnoten, maar aangezien we het in ‘de volksmond’ toch eigenlijk altijd over pepernoten hebben, hou ik het hier lekker bij die term. Als kind al vond ik het heel leuk die (met een beetje hulp van mama) zelf te maken. Wij deden dat destijds met behulp van de oven, maar wist je dat het ook met de Airfryer kan? Nou, ja! Ik geef je snel het recept voor pepernoten uit de Airfryer, zodat je er vandaag of morgen nog lekker mee aan de slag kunt.

Pepernoten uit de Airfryer – Wat heb je nodig?

Met onderstaande ingrediënten kun je 40 – 50 pepernoten maken. Ik heb zelf een ‘normale’ Airfryer en dus geen Airfryer XL en daarom kan ik maar kleine hoeveelheden pepernoten tegelijk maken. Met deze portie deeg zijn dat ongeveer vier tot vijf porties. Heb je een grotere Airfryer dan kun je uiteraard meer pepernoten tegelijk maken.

Ingrediënten
120 gram boter
12 gram speculaaskruiden
20 ml melk
100 gram basterdsuiker
200 gram bloem
12 gram bakpoeder
1/4 theelepel zout

Materialen:
Beslagkom
Bakpapier
Philips Airfryer

Lees ook: Airfryer schoonmaken, tips en werkwijze per onderdeel

Zo maak je ze

Verwarm de Airfryer voor op 200 graden.

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Zeef de bloem samen met het bakpoeder en doe het samen met de boter in de beslagkom. Voeg vervolgens de speculaaskruiden, melk, basterdsuiker en het zout toe. Kneed alles met je handen tot een smeuïg deeg. Je kunt er meteen balletjes van draaien, maar om het deeg wat minder plakkerig te laten worden is het aan te raden het in plasticfolie te wikkelen en een uurtje in de koelkast te leggen om het te laten rusten.

Knip een velletje bakpapier op het formaat van het mandje van de Airfryer. Zorg dat er aan de randen een klein kiertje overblijft waar de warme lucht langs kan stromen.

Haal het deeg uit de koelkast en draai er kleine bolletjes van. Uit ervaring weet ik dat ze behoorlijk wat groter zijn nadat ze gebakken zijn. Maak dus echt kleine knikkertjes. Als je ze te groot maakt heb je kans dat ze van binnen een beetje zacht blijven. Prima als je dat lekker vindt natuurlijk, maar anders kun je ze dus beter zo klein mogelijk maken.

Lees ook: Cheesecake uit de Airfryer

Als de Airfryer is voorverwarmd leg je het bakpapier in het mandje en vervolgens verdeel je er voorzichtig de deegballetjes over. Zorg voor voldoende tussenruimte, want anders gaan ze aan elkaar plakken.

Bak de balletjes gedurende 10 minuten op 200 graden tot pepernoten.

Zoals je ziet zijn mijn pepernoten helaas toch behoorlijk aan elkaar ‘gesmolten’. Ik dacht eerst dat het lag aan het feit dat ik ze op een te hoge temperatuur had gebakken, maar ook op 180 graden kreeg ik ongeveer dit effect. Achteraf denk ik dat ik iets teveel melk aan het deeg heb toegevoegd waardoor het deeg wat te ‘nat’ is gebleven en teveel ging uitlopen tijdens het bakken. In dit recept heb ik daar rekening mee gehouden en de hoeveelheid melk aangepast. Gelukkig smaken de pepernoten er niet minder om en vind ik het, nu ik ze voorzichtig heb losgehaald, er wel lekker ambachtelijk uitzien zo. Je ziet in elk geval duidelijk dat ze zelfgebakken zijn!

Veel bakplezier en eet smakelijk!

1 reactie

  • Reply Linda 2 december 2023 at 15:37

    Ik denk dat ze ook een “hoopje” zijn geworden, omdat er bakpapier onder zat was in de hoeken omhoog gaat staan bij het bakken 🫣 dat drukt het bij elkaar..
    Dit had ik vorig jaar ook, dus dit jaar zonder bakpapier proberen, op een dicht plaatje ingesmeerd met boter, in de mand😄

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.