AIRFRYER ETEN EN DRINKEN FEESTDAGEN PERSOONLIJK

Oliebollen opwarmen in de Airfryer – zó blijven ze lekker!

31 december 2023
oliebollen opwarmen

Oliebollen, vind jij ze ook zo heerlijk? Als kind al kon ik zo genieten van de oliebollen die mijn vader bakte op Oudejaarsavond. Gelukkig doet hij dat nog steeds elk jaar. Alleen heeft hij er nogal een handje van om er teveel te bakken. En dan niet een klein beetje teveel, maar echt veel teveel. Omdat ik op Nieuwjaarsdag altijd best wel weer een oliebol lust, maar ze dan over het algemeen koud en klef zijn geworden, heb ik hier dé tip voor effectief oliebollen opwarmen: in de Airfryer! En voor wie er geen heeft zet ik ook nog even op een rij hoe je oliebollen kunt opwarmen in de oven of magnetron. Doen we gewoon!

Oliebollen opwarmen in de Airfryer

Dit advies kreeg ik van een lieve oliebollenbakker die met zijn kraam bij de bouwmarkt stond en me een handgeschreven briefje meegaf met het opwarm-advies. Volgens zijn trouwe klanten is de Airfryer ofwel heteluchtfriteuse de manier bij uitstek om een koud geworden oliebol weer lekker warm en knapperig te krijgen.

Het opwarm-advies voor oliebollen in de Airfyler luidt:

3 minuten op 180 graden zónder voorverwarmen

Dat moest ik thuis natuurlijk meteen proberen. Ik kan je zeggen dat ik echt positief verrast ben over hoe lekker de oliebol is na het opwarmen in de Airfryer. Ik heb trouwens steeds één oliebol per keer in de Airfryer gelegd, maar neem aan dat je er best een stuk of vier tegelijk op deze manier kunt opwarmen. Dat gaan we met oud & nieuw nog even verder testen.

Oliebollen opwarmen in de oven

Heb je toevallig geen Airfryer of gebruik je gewoon liever de oven, dan staat hieronder het opwarm-advies voor oliebollen in de oven:

5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 – 200 graden

Oliebollen opwarmen in de magnetron

Behalve oliebollen opwarmen in de Airfryer of oven kun je er zelfs de magnetron voor gebruiken. Daarbij geldt een verschillend opwarm-advies afhankelijk van of je er 10-12 tegelijk wilt verwarmen of per stuk:

10 á 12 oliebollen: 1 minuut op 800 watt – in papieren zak verwarmen

1 oliebol: 15 seconden op 800 watt – in papieren zak verwarmen

Strooi na het opwarmen lekker wat poedersuiker over de oliebollen en smullen maar!

Eet smakelijk!

Zelf oliebollen maken? Dit heb je nodig

Je kunt je oliebollen kopen bij een oliebollenkraam, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Misschien zijn dat stiekem nog wel de lekkerste. Als je ze van tevoren maakt kun je ze ook via bovenstaande instructies opwarmen.

Je bakt de oliebollen in een friteuse of – zoals mijn vader altijd doet – in een (braad)pan met zonnebloemolie. Om mooie bollen te maken gebruik je het liefst een ijsschep/oliebollenlepel, maar je kunt ook bollen van het beslag maken met twee losse lepels.

Ingrediënten (voor 20-25 oliebollen)

500 ml melk
7 gram gist (zakje)
2 eetlepels suiker
500 gram bloem
1 ei
snuf zout
zonnebloemolie (om in te bakken)

Bereidingswijze

Verhit in een pannetje de melk tot deze lauwwarm is. Hierna voeg je er de gist en suiker aan toe. Roer dit even door en laat 5 tot 10 minuten staan.

In een kom meng je de bloem met het zout. Voeg het ei toe en mix door elkaar. Giet tijdens het mixen het melkmengsel erbij en ga door met mixen tot er een glad beslag ontstaat. Dan dek je de kom af met folie en laat je het beslag een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.

Vul de frituurpan (niet tot de rand) met zonnebloemolie en verhit tot ongeveer 180 graden celcius. Neem de kom met het beslag en gebruik een ijsschep/oliebollenlepel of twee losse lepels om bollen te vormen. Dip de lepel eerst even in de olie en schep vervolgens ongeveer 5 bollen in de pan. Hoeveel erin passen is afhankelijk van de grootte van de pan. Zorg dat ze altijd voldoende ruimte hebben.

Bak de oliebollen in 4-6 minuten goudbruin en keer ze om als ze niet uit zichzelf draaien.

Elke batch schep je uit de pan en laat je uitlekken in een vergiet met keukenpapier. Ververs het keukenpapier regelmatig zodat het overtollig vet kan blijven opnemen.

Serveer de oliebollen met poedersuiker.

Hou jij van oliebollen en hoe warm je ze het liefst op als ze afgekoeld zijn?

Afbeelding oliebollen afkomstig van Shutterstock.

oliebollen opwarmen

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.