DREUMES ETEN EN DRINKEN OPVOEDING OUDERSCHAP PEUTER

Mijn kind eet alles! – de kunst van het proeven

24 oktober 2015

eerste hapjes

Ja, het is echt waar: mijn kind eet alles. Of nou ja… Bijna alles. Ik schrijf dit niet omdat ik op wil scheppen. Of om andere ouders wiens kind minder goed eet, een slecht gevoel te bezorgen. Nee juist niet! Ik wil alleen proberen uit te leggen hoe wij Lise met de pot mee hebben laten leren eten en misschien ook een beetje hoe het komt dat ze nagenoeg alles op z’n minst voorzichtig proeft. In de hoop dat jij er je voordeel mee kunt doen!

Onze dochter eet fantastisch. Ik ben me ervan bewust dat dat niet vanzelfsprekend is en dat veel ouders zo nu en dan met de handen in het haar zitten, omdat de kleine weigert ook maar een hap te nemen van het met veel liefde bereide avondeten. Dat Lise goed eet is één, maar dat ze zelfs ook de meeste dingen die ze nog nooit gezien of geproefd heeft, probeert vind ik misschien nog wel het bijzonderst. Garnaal? Geen probleem. Olijf? Hm… eens even proeven waar dit naar smaakt. En het dan nog lekker vinden ook!

No pressure

Onze aanpak tijdens het avondeten is eigenlijk altijd geweest: we houden het gezellig aan tafel. Wil Lise niet eten wat we hebben gemaakt? Jammer voor haar (en voor ons… *huil!*), maar we gaan haar niet dwingen om dan toch te eten, of toch wat anders maken wat ze dan wel lust. No pressure dus, maar ook een duidelijke boodschap dat het eten dat wij haar voorschotelen ook het enige is dat ze krijgt. Uiteraard proberen we het op een positieve manier wel voor elkaar te krijgen dat ze iets probeert. Bijvoorbeeld door haar te laten zien dat wij het ook eten en heeeeel erg lekker vinden. Ze mag dan ook best een hapje van ons bord, als dat haar over de streep trekt.

Complimenten

Een ander iets wat we stelselmatig doen, is complimenten uitdelen. Niet zomaar, of bij elke hap hoor. Maar als we zien dat Lise twijfelt of ze iets wel wil eten en ze doet het uiteindelijk toch… Dikke pluim! Ik vraag ook weleens: ‘Lise, kijk dit zijn <zelf in te vullen (boontjes bijvoorbeeld)>! Zou je er eentje willen proeven voor mama?’ En negen van de tien keer doet ze dat dan ook. Soms haalt ze het meteen weer uit haar mond, want: niet lekker. Maar dat heeft geen invloed op het compliment. Ze heeft het immers geprobeerd! Meestal zeggen we dan iets in de trant van: ‘Oh, je vindt het niet zo lekker zie ik? Nou, wel heel goed dat je het geproefd hebt hoor!’. En soms zijn we in een bui dat we haar zelfs een applausje geven 😉

Voor ons werkt deze aanpak. Ik wil dus niet zeggen dat het voor jou ook werkt, maar wie weet haal je er toch een of meer handige tips uit!

Wat is jouw strategie om je kleintje dingen te laten eten die hij/zij niet of minder lekker vindt?

8 Comments

 • Reply Madelon 24 oktober 2015 at 07:56

  Wij doen het net zo. Ik merk echt omdat er geen druk op zit hij veel meer zelf probeert en eet. Tot nu toe is er maar weinig wat hij echt niet wil eten.

 • Reply Linda 24 oktober 2015 at 08:50

  Mijn kinderen aten ook alles, tot ze twee / drie jaar werden. Dan krijgen ze een eigen mening en houden ze niet meer van groene dingen en vissen dat er uit. Ik blijf het echter aanbieden en er zijn dagen dat ze het wel eet. Dus komt vanzelf weer goed.

 • Reply Puck 24 oktober 2015 at 14:37

  No offense, maar hoe oud is ze precies? Want Emily at ook alles (zelfs olijven gingen erin), maar sinds ze 2 was werd dat duidelijk minder. Nu lust ze niets meer, zelfs dingen die ze altijd erg lekker vond niet. Haar neefje, klein vreet-mostertje, precies hetzelfde verhaal.
  Ik vertrouw erop dat dat wel weer goed komt. Is gewoon een fase. Dwingen werkt niet, dus ze eet van het bord wat ze wil en that’s it, iets anders krijgt ze niet.

 • Reply je zwager 24 oktober 2015 at 18:42

  inderdaad….nu eet ze nog alles….maar d’r komt een tijd en dan wordt (hoop voor je van niet) af en toe een gevecht aan tafel….het ene kind is het andere niet, maar er komt nog wel verandering in….3 kids en 3x hetzelfde verhaal….die van ons aten ook alles tot ze wat ouder worden….time will tell….

 • Reply Do 25 oktober 2015 at 02:43

  Hier precies hetzelfde…. Tot 2,5 jaar aten ze álles en toen, van het één op het andere moment aten ze niets meer. Zelfs met frietjes en pannenkoeken kan ik ze niet meer blij maken.
  Nu, dochter is ruim 4, lijkt het allemaal weer opnieuw te beginnen. Dochter begint weer voorzichtig te proeven en te eten. Ik weet gewoon niet wat ons gebeurd na bijna 2 jaar strijd aan tafel.
  Laat ik het maar houden op een ietwat lange fase 😉

 • Reply Mieke 25 oktober 2015 at 08:42

  Wat fijn dat Lise zo goed eet!
  Onze dames eten vaak ook wel goed, maar dat gaat niet helemaal vanzelf. Behalve bij pannenkoeken ofzo. 😉 Het beste werkt het bij ons om er een spelletje van te maken. Dat ze bijvoorbeeld een blokje of autootje kunnen kopen bij elk hapje. Maar dat doen we alleen als ze niet willen eten.

 • Reply Frederique 25 oktober 2015 at 09:15

  Oh wat krijg ik heimwee naar de tijd dat die van mij ook alles aten haha. Bij mij aten ze alles tot ze ongeveer 4 of 5 werden. Toen werd het bij de een wat meer een nachtmerrie dan bij de ander 😉 Mijn middelste zoon is goed blijven eten maar de twee anderen lustten opeens niets meer 🙁

 • Reply Charlotte 25 oktober 2015 at 14:02

  Wat fijn dat ze zo’n goede eter is! Wij hebben dezelfde aanpak alleen werkt het hier minder goed haha

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.