Er zijn veel dingen waar ik aan heb moeten wennen sinds de scheiding. Koken als ik alleen thuis ben is één van die dingen. De kinderen eten één of twee doordeweekse dagen bij hun papa en om het weekend. Ik eet dus vaker met ze samen, maar toch ook regelmatig alleen. De afgelopen maanden heb ik daarin wat dingen geleerd en het leek me leuk mijn tips eens met je te delen. Handig als je net als ik ook alleenstaand (ouder) bent, of gewoon als je partner of kids een keer een dagje niet thuis zijn en je dus voor 1 persoon moet koken.
Shoptips als je voor 1 persoon moet koken
Koken voor 1 persoon is niet per se leuk. Net zoals alleen eten niet per se leuk is. Vind ik dan persoonlijk. Misschien ben je daarom geneigd voor gemak te kiezen en grijp je sneller naar een kant-en-klaar maaltijd, diepvriespizza of voorverpakte snack. Voor een keer is dat natuurlijk niet zo erg, maar realiseer je dat dit meestal niet de meest gezonde maaltjes zijn. Bovendien zijn ze relatief duur én leveren ze veel afval.
Slim koken voor 1 persoon begint met slim shoppen. Het is handig om in je voorraadkast altijd een voorraadje te hebben van producten die lang houdbaar zijn. Denk aan pasta, rijst en aardappelen. Koop daarnaast per week verse ingrediënten zoals vlees, vis, groente en fruit. Veel producten zijn in verhouding goedkoper als je ze in grote hoeveelheden koopt. Het is dan slim om het gedeelte dat je niet gebruikt in te vriezen. Zo heb je bovendien in de vriezer altijd een voorraadje liggen voor een andere dag dat je alleen eet.
Plan je maaltijden
Vind je het belangrijk om zo min mogelijk voedsel te voorspillen en wil je toch gevarieerd eten (en dus niet twee of drie dagen achter elkaar hetzelfde) dan zul je je maaltijden moeten plannen. Het maken van een weekmenu kan je daar goed bij helpen. Neem daarin op hoe vaak je gaat koken, wie er mee-eet en welke gerechten je wilt maken. Vergeet niet te kijken welke restjes je nog in de koelkast, voorraadkast en vriezer hebt liggen. Het is trouwens heel goed mogelijk om voor meerdere dagen te koken en het overschot in te vriezen. Soepen, ovenschotels en dingen als pastasaus lenen zich hier perfect voor.
Wees creatief met restjes
Hoe goed je ook plant en hoe bewust je ook inkoopt, je ontkomt er bijna niet aan dat er restjes overblijven. Vaak belanden die in de koelkast, waar ze vervolgens bederven en je ze weg moet gooien. Dit gebeurde mij vooral in het begin erg vaak. Maar gelukkig kun je met restjes vaak nog alle kanten op. Vlees dat over is kun je bijvoorbeeld als broodbeleg gebruiken en restjes groente doen het prima op een zelfgemaakte pizza, in een omelet of door de pastasaus. En met oud brood kun je wentelteefjes maken!
Eenpansgerechten zijn altijd een goed idee
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik voor mezelf heb gekookt en er staat me daarna een berg afwas te wachten, word ik daar meestal niet zo blij van. Ook niet als de kinderen mee-eten hoor, maar dan vind ik het op de een of andere manier toch minder erg. Mijn oplossing om dit ‘probleem’ te voorkomen: eenpansgerechten! Ik ben erg fan van wok-gerechten omdat je er zoveel kanten mee op kunt, maar ook een curry of een goedgevulde omelet staan hier regelmatig op het menu.
Eet jij regelmatig alleen en zo ja, wat maak je dan zoal?
Geen reacties