ETEN EN DRINKEN

Keukenprins(es) worden? Let in elk geval hierop! *

4 februari 2021

Even kijken of we alles hebben om te kunnen beginnen. Enthousiasme? Check. Goeie smaak? Check. Kookboek? Check. Schort? Check. Verse ingrediënten? Check, check, dubbel check! Maar is dat genoeg? Uiteraard weet je dat het antwoord op die vraag helaas nee luidt. Maar niet getreurd, daar gaan we even snel wat aan doen. Zodra jij weet wat je doet, kun je de samenstelling compleet naar jouw hand zetten. Er zijn zo veel dingen die je in huis zou moeten hebben om je op alle recepten voor te bereiden waar jij maar zin in hebt en aandacht aan wilt besteden. Ik kan ze ze onmogelijk allemaal opnoemen. Bovendien hangt wat je nodig hebt ook heel erg af van dat wat je wilt maken. Maar ik kan je natuurlijk natuurlijk wel een indicatie geven van de basics. Hopelijk volgt de rest dan vanzelf!

Met de juiste maten meten

Een natuurlijk instinct. Dat krijg je wanneer je vaak kookt. Veel dingen doe je gewoon op gevoel. Een eet- of theelepel suiker, zout of bloem? Nou, het mag wel ietsje meer of minder zijn hoor. Zo streng zijn we niet. Het hangt helemaal van jouw voorkeuren af. Maar wees in het begin wél een beetje voorzichtig. Ga pas het recept aanpassen en naar eigen invulling bereiden zodra je de basis helemaal onder controle hebt. Dat is namelijk het aangewezen moment om te experimenteren, niet eerder.

Is het heel nieuw voor je, dan is het verstandiger om je een stuk strenger aan de juiste hoeveelheden te houden. Daar ga je onder andere een maatbeker en een weegschaal voor nodig hebben. Misschien gebruik je die niet zo vaak omdat je gewend bent dat ingrediënten kant en klaar aangeleverd worden. Dan kan ik je meteen van harte aanbevelen op dat gebied van tactiek te veranderen! Zo vers mogelijk, zonder pakjes en zakjes is namelijk niet alleen leuker maar ook gezonder en lekkerder.

Slijp de messen!

Maar pas op je vingers. En je ingrediënten! Na verloop van tijd komen je snijplanken onder de krassen te zitten. Hoe goed je die ook schoon schrobt, er kunnen zich altijd bacteriën in gaan vestigen die mogelijk een negatieve invloed hebben op de volgende ingrediënten die je erop snijdt. Wees dus verstandig en snijd je vlees niet op dezelfde plank als je groente. Zelfde met brood en vis, of welke van deze je ook maar hoe tegenover elkaar wilt zetten. Kies één enkele plank voor iedere soort.

Koken maar!

Dat gaat je wel lukken, ja. Met een kookpan. Misschien heb je er meerdere gekocht in een setje. Maar veel meer dan dat kun je daar niet mee. Voor andere soorten bereidingen heb je een wok-, braad-, grill- of hapjespan nodig. Die zijn meestal wel wat aan de prijs, maar de moeite meer waard. Zo kocht ik bijvoorbeeld laatst zowel een grill- als hapjespan en die heb ik allebei al veelvuldig gebruikt!

Na het toetje

Heb je een gezellig diner gehad met één of meerdere gasten? Hartstikke fijn! Hopelijk beviel het dessert minstens zo goed. Maar, tenzij jullie echt geen tijd meer hebben of de volgende dag vroeg op moeten, stuur je je bezoek nog niet meteen weg. Serveer eerst eens wat lekker hapjes op een stijlvolle houten of leisteen borrelplank! Dat kunnen ook chocolaatjes, cakejes en andere deegwaren zijn, mocht je in plaats van een wijntje liever aan de koffie gaan. Zolang het maar gezellig is!

Hou jij van koken? En ga je dan voor lekker makkelijk of pak je het liefst helemaal uit?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.