Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik een voorliefde heb voor (speciale) biertjes. En dat gaat verder dan zo nu en dan een biertje drinken in de kroeg. Ik bezoek namelijk ook graag bierbrouwerijen voor een rondleiding en als ik ergens op vakantie ben vind ik het leuk om te ontdekken welke lokale biertjes er te krijgen zijn. Als ik iets leuk en interessant vind, wil ik er alles over weten, zo zit ik in elkaar. Precies om die reden was de Bierista bieropleiding me op het lijf geschreven.
De meeste mensen weten wel dat het ene biertje het andere niet is. Maar dat er wereldwijd zoveel verschillende soorten bier zijn, wist ik echt niet. Eigenlijk zit de hele bieropleiding vol met interessante weetjes over bier, het maken ervan, de geschiedenis en de bierconsumptie. Echt heel interessant!
Inhoud van de Bierista cursus
Je bent vast benieuwd uit welke onderdelen de Bierista bieropleiding bestaat. Ik som ze hieronder even voor je op:
1. Alles over de ingrediënten
2. Het brouwproces
3. Bier proeven
4. De geschiedenis van bier
5. Bierstijlen en smaakcategorieën
6. Klassieke bieren en brouwerijen
7. Bier & food combineren
8. Serveren en bewaren
9. Regelgeving en gezondheid
10. Biercultuur
11. Bierlanden
12. Feiten, fabels en fictie
Stuk voor stuk leuke onderwerpen als je het mij vraagt. Het begint echt bij de basis en vervolgens ga je steeds wat meer de diepte in. Elk hoofdstuk is redelijk goed behapbaar als je er in de avond een uurtje voor gaat zitten. Meestal bestaat een hoofdstuk uit een inleidende video, gevolgd door informatie. Vaak voorzien van infographics die echt iets toevoegen. Als je een hoofdstuk af hebt kun je je kennis testen aan de hand van een aantal oefenvragen. Heb je deze (bijna) allemaal goed, dan is het tijd om naar het volgende hoofdstuk te gaan. Zo doorloop je dus online en op eigen tempo de hele cursus.
Bier proeven
Tijdens de cursus word je aangemoedigd om zelf de verschillende bieren te gaan proeven. Zo ontdek je dat wat je leert ook in de praktijk. Je leert hoe je bier moet proeven en aan de hand van welke kenmerken je de smaak van een bier kunt omschrijven. Je leert dus ook echt hoe je een goede bierreview schrijft en suggesties die je kunt doen om specifieke bieren met bijpassende gerechten te combineren.
Het examen
Heb je de volledige opleiding doorlopen – hier heb je gemiddeld 12 tot 15 uur voor nodig – dan is het tijd om examen te doen. Je moet dan 60 meerkeuzevragen beantwoorden. Alles wat wordt bevraagd is uiteraard in de cursus langsgekomen. Je hebt drie pogingen om 45 vragen goed te beantwoorden. Is dat gelukt, dan mag je jezelf officieel ‘Bierista’ noemen, ofwel ‘meester in bier’! Naast het Bierista Bierdiploma heeft dat allerlei leuke voordelen: zo krijg je voordeel bij o.a. festivals en brouwerijen. Ook word je regelmatig uitgenodigd voor rondleidingen, proeverijen en exclusieve bijeenkomsten. Om je kennis op peil te houden heb je altijd gratis toegang tot de samenvatting van de opleiding, exclusieve content en krijg je gratis speedcourses aangeboden.
Wat vind ik van de Bierista bieropleiding?
Het is denk ik al wel een beetje in de voorgaande tekst naar voren gekomen, maar ik vond de Bierista bieropleiding echt ontzettend leuk en leerzaam om te doen! Nu hou ik sowieso erg van nieuwe dingen leren, maar bier is ook nog eens een onderwerp dat me erg interesseert. Dat maakte dat ik vrij gemakkelijk door de cursus heen ging. Ik was wel heel benieuwd of het me lukte het examen in één keer te halen. Dat is gelukt!
Ik vind het fijn dat ik nu, na afloop van de cursus, nog informatie in een samenvatting van de lesstof terug kan zoeken. Ook het feit dat je een echt papieren diploma thuisgestuurd krijgt vind ik erg tof, zeker omdat de cursus natuurlijk volledig digitaal is.
Ben jij net als ik dol op (speciaal)bier en zou je je bierkennis wel willen vergroten, dan denk ik dat Bierista bieropleiding best eens iets voor jou zou kunnen zijn. Het is trouwens ook heel leuk om de cursus cadeau te doen aan een bierliefhebber!
Geen reacties