ETEN EN DRINKEN

Hoe organiseer je een winterbarbecue? *

2 december 2022

Bij het woord ‘barbecue’ denk je natuurlijk direct aan zomerse taferelen. Lange, zwoele avonden waarop je lekker buiten kunt zitten. Heerlijk vind ik het. Maar waarom zou je alleen van een barbecue genieten in de zomer als het eigenlijk het hele jaar door kan? De winterbarbecue wint aan populariteit en zeg nou zelf: eigenlijk is het helemaal niet zo gek om ook eens in de winter dat vuurtje op te stoken. Maar hoe organiseer je nou zo’n winterbarbecue? Waarmee moet je rekening houden? En wat is er anders dan als je gaat barbecuen in de zomer?

Zet een gezellige sfeer neer

Een BBQ is onlosmakelijk verbonden met gezelligheid. De zomer heeft een heel andere sfeer dan de winter, maar dat betekent niet dat je in de winter geen gezellige sfeer kunt neerzetten. In tegendeel! Kijk eens naar wat vuur behalve voor de barbecue nog meer voor mogelijkheden biedt. Een vuurkorf bijvoorbeeld, zorgt voor sfeer én warmte. Je kunt ook kiezen voor een vuurschaal of vuurtafel met ingebouwde haard. Mooie kaarsen en tuinfakkels maken het helemaal af.

Zorg dat je er warmpjes bij zit

Het kan natuurlijk erg koud zijn in de winter. Als je graag buiten wilt eten dan kan dat prima, mits je een aantal voorzorgsmaatregelen treft. Zorg dat iedereen warme kleding aan heeft (vergeet de sjaal of muts niet). Onder een overkapping zit je wat meer beschut en droog. Een terrasverwarmer maakt het extra behaaglijk.

Zet de barbecue op een goede plek

In de zomer is het belangrijk om na te denken over de plaats waar je de barbecue neerzet. In de winter is dat misschien nog wel belangrijker. Staat de barbecue namelijk teveel in de wind, dan kan deze moeite hebben om op temperatuur te komen en te blijven. In de zomer is het verschil tussen de buitentemperatuur en de benodigde temperatuur van de barbecue veel kleiner dan in de winter. Zet de barbecue daarom beschut neer.

Geduld is een schone zaak

In de winter heeft de barbecue langer de tijd nodig om op temperatuur te komen. Zorg dus dat je op tijd begint en wees niet te ongeduldig. Leg het vlees, de vis of de groente niet te vroeg op de barbecue, maar wacht tot deze goed op temperatuur is. Houd de klep zoveel mogelijk dicht, dan gaat de temperatuuropbouw het snelst. Terwijl je wacht op het hoofdgerecht kun je bijvoorbeeld alvast een voorafje serveren.

Heb jij weleens een winterbarbecue georganiseerd?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.