BASISSCHOOL ETEN EN DRINKEN

Gezonde traktatie: egel met fruitprikkers

22 november 2019
gezonde traktatie egel met fruitprikkers

Het blijft een kleine uitdaging om elk jaar weer een leuke, originele en liefst gezonde traktatie tevoorschijn te toveren. Voor Lise’s zesde verjaardag kon ik maar niets bedenken, tot ze zelf met het idee van fruitprikkers kwam. Om die prikkers een beetje leuk te presenteren maakte ik er met behulp van een meloen en een citroen een egel van. Ook meteen erg goed passend bij de tijd van het jaar!

Gezonde traktatie met twee soorten fruitprikkers

Ik deed wat research en besloot naar aanleiding van een oud recept van Lidl dat helaas niet meer online te vinden is, twee soorten prikkers te maken: een hartig en de andere zoet.

Voor de hartige prikker gebruikte ik:

  • snoeptomaatje
  • cocktailworstje
  • blokje kaas
  • komkommerschijfje

Voor de zoete prikker gebruikte ik:

  • blauwe bes
  • aardbei
  • druif
  • ontbijtkoek

Ik verzamelde alle ingrediënten bij de supermarkt (gelukkig verkopen ze ook in de herfst gewoon meloenen!) en ging aan de slag. De prikkers kocht ik trouwens bij Action. Ze zitten met 50 in een zakje en dat was ruim voldoende voor de klas van Lise. Ik moest in totaal 30 prikkers maken en verdeelde ze 50/50: dus 15 zoet en 15 hartig.

Lees ook: Gezonde traktatie Rupsje Nooitgenoeg (super simpel!)

In ongeveer een uur had ik alle prikkers klaar en was de egel af. Voor het kopje gebruikte ik de citroen waarop ik met kleine stukjes cocktailprikker twee rozijntjes vastmaakte (de oogjes) en op het puntje een blauwe bed (de neus).

Tip: als je deze wat dikkere prikkers gebruikt, is het best een uitdaging ze in de meloen te prikken. En als ze er eenmaal in zitten krijg je ze er best moeilijk weer uit. Het is de truc een lege prikker te pakken en daarmee alvast een gaatje ‘voor te boren’ waar je vervolgens de fruitprikker in stopt. Dan haal je hem er tzt wél gemakkelijk uit.

Helaas bleek al snel dat ik niet alle 30 prikkers op de meloen kwijt kon. Ik had natuurlijk twee egels kunnen maken, maar dan zou ik terug moeten naar de supermarkt voor nog een meloen en een citroen en daar had ik geen tijd meer voor. Ik heb het dus maar opgelost door de resterende prikkers in een ovenschaal te leggen. Onderop de zoete prikkers, daarover een stukje vershoudfolie en daar bovenop de hartige prikkers. Om te voorkomen dat de smaken in elkaar over zouden lopen. Dat leek me niet zo lekker.

Lise vond haar traktatie helemaal geslaagd. Vol trots deelde ze de fruitprikkers uit aan haar klasgenootjes. Die op hun beurt niets van de leuke egel zagen, omdat het ritueel is dat alle kinderen met de ogen dicht en handjes naar voren in de kring zitten en pas mogen kijken als ze een traktatie hebben gekregen. Haha! Ach, gelukkig hebben we de foto’s nog 😉

Moeten de kinderen bij jullie kids op school ook zoveel mogelijk gezond trakteren?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.