AIRFRYER ETEN EN DRINKEN

Gevulde speculaas uit de Airfryer

11 november 2020

Wist je dat je de Airfryer voor veel meer dingen kunt gebruiken dan enkel voor het bereiden van frietjes en snacks? Je kunt er hele gerechten in bereiden, zoete of hartige dingen bakken, maar je kunt er ook perfect oliebollen in opwarmen. Handig hè? Ik wilde weer eens een nieuw baksel uitproberen en wat is er nu lekkerder bij een kopje thee of koffie dan een stuk gevulde speculaas? Een stuk zelfgemaakte speculaas natuurlijk! Ik vroeg me af of ik dit ook met de Airfyer kon maken, nam de proef op de som en… zie hier het eindresultaat! Het lukte perfect. Hieronder vind je het complete recept voor gevulde speculaas uit de Airfryer. Echt het proberen waard!

Gevulde speculaas Airfryer – wat heb je nodig?

Basisrecept (voor 1 grote of twee kleinere bakvormen):

  • 200 gram bloem
  • 125 gram suiker
  • 150 gram roomboter
  • 20 gram speculaaskruiden
  • 10 gram bakpoeder
  • 2 eetlepels melk
  • 1 mespuntje zout
  • 2 eieren
  • 1 pakje amandelspijs
  • Optioneel: handje amandelen voor bovenop

Gevulde speculaas Airfryer – zo ga je te werk!

Speculaas

Laat de boter en eieren alvast op kamertemperatuur komen. Doe ondertussen de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden in een kom. Doe het zout erbij en voeg ook de suiker toe. Snijd de boter in kleine blokjes. Je kunt de boter eventueel kort laten smelten in de Airfryer om hem zachter te maken. Voeg de boter en als laatste de melk toe aan het bloemmengsel.

Roer alles eerst voorzichtig met een lepel door elkaar en ga vervolgens met je handen verder. Kneed goed door tot je een soepel en egaal deeg hebt. Maak hier een grote bol van, wikkel die in plasticfolie en laat 30 minuten rusten.

Amandelspijs

Pak een tweede kom (of was de eerste even af) en breek daar twee eieren in. Klop ze met een vork los en giet een klein beetje van het ei in een ander klein kommetje of glaasje. Dit bewaar je om de bovenkant straks mee in te smeren. Voeg aan het ei de amandelspijs toe. Je kunt het blok voor het gemak eerst in kleinere stukken snijden, maar dat hoeft niet per se. De ervaring leert dat het best snel zachter wordt door het ei. Kneed het spijs door tot het helemaal zacht is en er geen harde stukken meer voelbaar zijn.

Haal het speculaasdeeg uit het plastic en snijd het met een mes in twee stukken als je één groter bakblik hebt, of in vier stukken als je, zoals ik, twee kleinere bakvormen gebruikt. Kneed elk stuk nog even door.

Vet de bakvorm(en) in met olie of boter en verdeel één stuk van het speculaasdeeg over de bodem. Zorg ervoor dat de hele bodem van de bakvorm bedekt is. Schep vervolgens met een lepel het amandelspijs erop en strijk glad. Daarna een tweede stuk speculaasdeeg er bovenop. Dit kun je niet zo hard aandrukken omdat het spijs heel zacht is. Zorg dus dat je het van tevoren goed uitduwt of gebruik eventueel een deegroller.

Garneer de bovenkant eventueel met wat amandelen en strijk er met een kwastje wat eigeel overheen. Zo wordt de bovenkant van je speculaas mooi glimmend.

Bak de gevulde speculaas in de Airfryer gedurende 45 minuten op 150 graden (en geniet van de heerlijke geur die tijdens het bakken de kamer vult!).

En dan… smullen maar!

Net als ik helemaal fan geworden van bakken met de Airfryer? Dan moet je deze recepten zeker ook eens proberen:

Cupcakes uit de Airfryer
Pepernoten uit de Airfryer
Bananenbrood uit de Airfryer
Cheesecake uit de Airfryer
Appelflappen uit de Airfryer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.