ETEN EN DRINKEN ZWANGERSCHAP

Gender reveal cupcakes zelf maken

1 augustus 2013

gender reveal cupcakes

In Amerika zijn Gender Reveal Party’s de normaalste zaak van de wereld, hier zijn ze (nog) iets minder bekend. Maar nadat ik wat informatie had opgezocht op internet, wist ik precies hoe ik het wilde. De familie bij elkaar en met z’n allen tegelijk een flinke hap nemen uit een gender reveal cupcake, die dan een roze of blauwe vulling zou hebben. Ik ben gaan uitzoeken hoe ik die gender reveal cupcakes zelf kon maken – onder het mom van: lekker lowbudget én leuk om te doen – en in deze blogpost deel ik graag met jullie hoe ik te werk ben gegaan.

Toen ik begin april met een positieve zwangerschapstest in mijn handen stond, kon ik al niet wachten tot de dag dat we het geslacht van de baby zouden weten. Hoewel ik eigenlijk de 20-wekenecho wilde afwachten, besloten we op vakantie toch al stiekem een geslachtsbepalingsecho te boeken. Daardoor wisten we bij 17 weken al dat we in december een babymeisje op de wereld gaan zetten. Maar dat nieuws konden en wilden we niet nog bijna een half jaar voor ons houden, dus besloten we het op een originele manier aan (in de eerste plaats) familie bekend te maken. En dat was een groot succes, al zeg ik het zelf. Hieronder het recept voor de gender reveal cupcakes!

Wat heb je nodig? (voor 24 gender reveal cupcakes)

250 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram kristalsuiker
250 gram roomboter op kamertemperatuur
4 grote of 5 kleine eieren op kamertemperatuur
4 eetlepels melk op kamertemperatuur

Indien je chocoladecupcakes wilt:
8 eetlepels cacaopoeder
8 eetlepels warm water

Voor de vulling en decoratie:
1 zakje gekleurde topping (roze of blauw)
2 zakjes chocoladetopping
1 glazuurstift (wit)

Grote beslagkom
Mixer
Muffin-/cupcakebakblik
24 cupcakevormpjes

Bereidingswijze

Zet alle benodigdheden en ingrediënten klaar en verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven: 150 graden). Zorg ervoor dat je de ingrediënten die op kamertemperatuur moeten, tijdig uit de koelkast haalt.

Om te beginnen doe je de roomboter in de beslagkom en mix je tot je een gladde substantie krijgt. Hier voeg je beetje bij beetje de kristalsuiker aan toe. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Vervolgens voeg je beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel aan het beslag toe, terwijl je blijft mixen. Om het beslag iets vochtiger te maken voeg je daarna beetje bij beetje de melk toe.

Voor chocoladecupcakes pak je het cacaopoeder en dit voeg je toe aan het warm water. Dit roer je eerst goed door elkaar, tot er een egaal papje ontstaat. Let erop dat de klontjes er zoveel mogelijk uit zijn. Dit mengsel voeg je vervolgens toe aan het beslag en mix je er met de mixer goed doorheen.

Is het beslag mooi egaal bruin van kleur, dan kun je beginnen met het vullen van de vormpjes. Zorg dat je elk vormpje voor ongeveer 2/3 vult met beslag. Zo heeft het de mogelijkheid mooi te rijzen, zonder dat het teveel boven het vormpje uit gaat steken. Dat maakt het decoreren straks makkelijker.

Ben je klaar met vullen, zet de bakblik dan gedurende 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Prik na 20 minuten met een saté- of cocktailprikker in een cupcake om te controleren of die van binnen gaar is. Blijft er geen beslag aan de prikker hangen, dan is de cupcake gaar en kun je het bakblik uit de oven halen.

Laat de cupcakes goed afkoelen voordat je begint met decoreren! Zijn ze afgekoeld, pak dan een cupcake uit de vorm en snijd met een mesje voorzichtig een gat in het midden. Bewaar het stukje cake dat je eruit snijdt, want dit heb je zo nog nodig. Vul het gat met de gekleurde topping, snijd van het stukje verwijderde cake het bovenste laagje af en leg dat op het gat. Druk het voorzichtig aan, zonder dat de vulling er tussendoor piept.

Om te voorkomen dat je aan de buitenkant kunt zien dat de cupcakes gevuld zijn, is het leuk om de bovenkant van de cupcake te bedekken met de chocoladetopping. Ter decoratie kun je er met een glazuurstift een hartje, het woord ‘baby’ of, in ons geval, een vraagteken op tekenen. Zet de cupcakes na het decoreren even in de koelkast, zodat de vulling en topping lekker stevig worden.

Na een half uurtje kun je de cupcakes uit de koelkast halen en kunnen jij en je familie een hap nemen! Veel plezier 🙂

M is zo lief geweest om te filmen tijdens het maken van de cupcakes, dus ik heb er ook een YouTube-video van online gezet. Bekijk ‘m hieronder!

Heb jij ook een gender reveal georganiseerd om het geslacht van je baby aan familie en vrienden bekend te maken?

Afbeelding gender reveal cupcake afkomstig van Shutterstock.

2 Comments

 • Reply Rafaela 17 augustus 2014 at 20:53

  I see you share interesting stuff here, you can earn some additional money, your website has
  huge potential, for the monetizing method, just type in google – K2 advices how to monetize a website

 • Reply Maxie 24 augustus 2014 at 17:29

  I read a lot of interesting posts here. Probably you spend a lot of time
  writing, i know how to save you a lot of work, there is an online tool that creates readable, google friendly articles in minutes,
  just type in google – laranitas free content source

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.