ETEN EN DRINKEN

Food: Bananenbrood!

21 augustus 2014

bananenbrood1

Afgelopen weekend besloot ik me aan mijn allereerste bananenbrood te wagen. Ik wilde het al zo lang een keertje maken, maar steeds kwam het er niet van. Op mijn foto op Instagram kreeg ik de vraag hoe ik het gemaakt had. Hoewel ik gebruik heb gemaakt van een recept van AH, besloot ik hier toch met jullie te delen hoe ik te werk ben gegaan. Als extraatje heb ik nog wat variatietips waar je het bananenbrood extra lekker mee kunt maken!

Wat heb je nodig?

300 gram bananen
250 gram tarwebloem
200 gram witte basterdsuiker
100 gram boter (ik gebruikte roomboter)
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
125 ml crème fraîche
2 theelepels bakpoeder (baking powder)
1 theelepel gemalen kaneel
1 mespunt zout

Bereidingswijze

Bekleed een cakevorm met bakpapier. Zo kun je het brood er straks gemakkelijk uithalen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Wij hebben een heteluchtoven, dus koos ik voor 175 graden.

Pak een grote kom en zeef daarin de tarwebloem, het bakpoeder, de kaneel en het zout. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Pak een aparte kom met losse mixer of (als je die hebt) een keukenmachine en doe daar de boter in, samen met de basterdsuiker en vanillesuiker en mix tot je een bijna glad mengsel hebt. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe en als laatste de crème fraîche. Als alles goed door elkaar gemixt is, schep je dit door het bloemmengsel in de andere kom.

Prak de bananen fijn en schep ze door het beslag. Verdeel het beslag over de cakevorm en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 1 uur. Het is verstandig 10 minuten voor tijd met een satéprikker te controleren of het brood van binnen al gaar is. Als de prikker er schoon uit komt, is dat het geval! Zo niet, dan laat je hem nog eventjes verder bakken.

Laat het brood ongeveer een half uur afkoelen, neem uit de vorm en laat het nog een half uurtje verder afkoelen op een rooster.

bananenbrood2

Variatietips

  • Als je van noten houdt, kun je voordat je het beslag in de vorm doet een handje noten toevoegen (liefst in kleine stukjes).
  • Ook heel lekker zijn rozijnen of dadels (in stukjes). Omdat dit het brood zoeter maakt, zou je de hoeveelheid suiker uit het recept kunnen halveren.
  • Voor de chocoladeliefhebbers onder ons: met kleine stukjes chocolade door het beslag maak je er pas echt een feestje van.
  • In plaats van crème fraîche kun je een half kopje karnemelk door het beslag doen.
  • Het brood is op zichzelf erg lekker, maar ook heerlijk met een laagje boter, jam of vers fruit!

Eet smakelijk!

Overigens is dit niet de supergezonde variant van bananenbrood. Je kunt het namelijk ook helemaal zonder suiker en bloem maken. Ik ben van plan dat binnenkort eens te gaan proberen, dus mocht je benieuwd zijn hoe je dat doet, laat dan even een reactie achter. Dan plaats ik ook dat recept op mijn blog!

Heb jij weleens bananenbrood gemaakt? En zo ja, ben je toen voor de gezonde of ongezonde versie gegaan en wat vond je ervan? Als je naar aanleiding van dit artikel besluit zelf bananenbrood te maken, vind ik het leuk als je mij (@moonoloog) tagt via Instagram en/of Twitter!

2 Comments

  • Reply Mama van Vesper 21 augustus 2014 at 11:03

    lijkt me heel lekker 😀

  • Reply Bianca 21 augustus 2014 at 12:03

    Dit heb ik altijd al eens willen maken, ziet er erg lekker uit x

  • Laat een antwoord achter aan Bianca Cancel Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.