In de winter is er één gerecht dat bijna wekelijks op het menu staat hier: stamppot! Het leuke aan stamppot vind ik dat je er zo lekker mee kunt variëren. Bovendien is het ideaal ‘dreumesvoer’, dus Lise kan zonder problemen met de pot mee-eten.
Ik vind de ‘standaard’ stamppotten die we thuis vroeger vaak aten, zoals boerenkool, wortelstamp en zuurkoolstamppot, nog steeds erg lekker. Sinds kort echter, kies ik steeds vaker voor een ‘moderne’ variant. En er zijn er twee die ik het lekkerst vind en het leek me leuk die eens met jou te delen. Komen ze!
Bietenstamppot met spek en appel
Van de eerste zie je bovenaan dit artikel een foto die ik maakte net voordat ik aanviel. Het is een overheerlijke mix van gekookte bietjes, spekreepjes appel en natuurlijk aardappel. Het recept is niet van mezelf, maar vind je hier. Je kunt de bietjes in z’n geheel kopen, dan moet je ze dus zelf nog in blokjes snijden, maar ik kwam erachter dat sommige supermarkten ze ook gesneden verkopen. Handig en het geeft minder troep!
Preistamppot met noten en shii-takes
Deze tweede stamppot is totaal anders dan de eerste, maar vind ik ook heerlijk. Vooral vanwege de combinatie met de shii-takes die door de sojasaus zo’n heerlijke smaak hebben gekregen. Wederom een recept dat niet van mezelf is, maar ik maar al te graag met je deel. Overigens staat in het recept dat je er kant-en-klare aardappelpuree bij moet doen, maar je kunt natuurlijk ook zelf aardappels koken. Ik vind dat persoonlijk lekkerder (en waarschijnlijk ook gezonder). Voor Lise’s portie heb ik wat shii-takes apart gebakken zonder sojasaus, omdat ik dat voor haar te zout vind. Ook heb ik bij haar de cashewnoten weggelaten. Ze vond het heerlijk!
Tenslotte nog een handige tip: ik maak van stamppot altijd een extra grote portie, zodat we er twee dagen van kunnen eten. Fijn als je een keer wat minder tijd hebt om te koken én stamppot is de tweede dag meestal nog lekkerder dan de eerste!
Wat is jouw favoriete stamppot?
5 Comments
Leuke varianten! Ze klinken erg lekker :-). Laatst had de vriend van mijn moeder andijvie stamppot gemaakt, hij geeft er dan zijn eigen twist aan, die was erg lekker (ben alleen vergeten te vragen wat er in zat) Hutspot met kaas vind ik ook goed te eten.
Oeh! Die bietenstampot eet ik altijd met uitgebakken spekjes en rauwe gesnipperde ui er door heen. Ook eens het proberen waard kan ik je vertellen. 🙂
Ik maak eigenlijk altijd alleen maar boerenkool stamppot, maar die met bieten klinkt ook erg lekker!
Vooral die preistamppot klinkt goed!
Ik vind ouderwetse boerenkool heerlijk, of anders ruccolastamppot met spekjes, geitenkaas en pijnboompitjes. Hmmm…
Gisteren de heerlijke bietenstampot gemaakt! Supertip, zo lekker!