ETEN EN DRINKEN GEZONDHEID

Dry January, het waarom en de voordelen *

29 november 2022

Na de jaarwisseling besluiten veel mensen over de hele wereld om een maand lang geen alcohol te drinken. ‘Dry January’ is inmiddels een begrip en een manier om het nieuwe jaar met een nuchtere, frisse start te beginnen. Wat zijn precies de voordelen als je ervoor kiest om mee te doen met Dry January?

Dry January, waarom zou je?

Als je gewend bent om altijd te drinken, kan het heel ontnuchterend zijn (pun intended) om dat eens een maand helemaal niet te doen. Het maakt dan eigenlijk niet uit of je normaal gesproken iedere dag drinkt of een keer per week. Het gaat om de bewustwording. Dat je merkt dat het zonder ook leuk is en je alcohol dus in principe niet nodig hebt. Want hoewel alcohol in onze maatschappij een compleet geaccepteerd middel is, is het toch echt een ongezonde, giftige stof. Als je op regelmatige basis veel drinkt kan een verslaving zelfs op de loer liggen. Raak je aan alcohol verslaafd, dan is het erg moeilijk hier op eigen kracht vanaf te komen. Een gespecialiseerde instelling zoals Connection SGGZ kan de juiste hulp bieden om van je (alcohol)verslaving af te komen.

Alcohol is dus gevaarlijk. Dat komt denk ik omdat het aan de ene kant heel geaccepteerd is, maar aan de andere kant dus echt veel minder onschuldig dan het lijkt. Ik drink zelf niet veel, maar wel regelmatig. Ik denk zo één of twee keer in de week. Vaak blijft het dan wel bij één of twee glaasjes. Carnaval is hierop een uitzondering en ook als ik naar een festival ga wil ik nog weleens wat meer drinken. Alcohol ‘hoort er soms gewoon bij’. Het is lekker, gezellig om samen te drinken en het heeft iets feestelijks. Ik denk dat ik niet de enige ben die daar zo over denkt. Eigenlijk sta ik maar weinig of vaak zelfs helemaal niet stil bij de negatieve kanten van alcohol en dát, die bewustwording, is dus precies wat Dry January in mijn ogen teweegbrengt.

Dry January – de voordelen

Stel, je overweegt mee te doen met Dry January dan heeft dit, naast dat stukje bewustwording, sowieso een aantal positieve gevolgen voor je lichaam en geest. Ten eerste word je er gezonder door. Je valt af en je huid gaat eer beter uitzien. Ook kun je je beter concentreren en geeft het je een goed gevoel dat je aan jezelf en je omgeving laat zien dat je geen alcohol nodig hebt. Het maakt dat je je trots en succesvol voelt. Bijkomend voordeel is trouwens ook nog dat je er geld mee bespaart. Of je na Dry January weer ‘gewoon’ gaat drinken, drastisch mindert of zelfs niet of nauwelijks meer drinkt is natuurlijk helemaal aan jou.

Wil jij de uitdaging aan gaan dan kan je dat helemaal zelfstandig doen, of je kan je aanmelden bij IkPas voor handige tips en informatie.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.