ETEN EN DRINKEN GEZONDHEID

De voordelen van geitenmelk *

20 mei 2022

‘Melk is goed voor elk’, zo klinkt een veelgebruikte uitdrukking. Maar hoe zit dat eigenlijk met geitenmelk? En nog specifieker: hoe zit dat met flesvoeding op basis van geitenmelk? Sinds 2014 is geitenmelk in Europa immers goedgekeurd als basis voor Opvolgmelk en Peutermelk. Maar waarom zou je hiervoor kiezen? In dit artikel zetten we de voordelen van geitenmelk voor baby’s op een rijtje.

Geitenmelk is van nature mild van smaak

In grote delen van de wereld wordt er van oudsher al meer geitenmelk gedronken dan koemelk. En dat is niet gek! Geitenmelk staat namelijk bekend als een zachte melk: het is rijk aan vitamines en mineralen en ook nog eens mild van smaak. Sommige mensen verwachten dat flesvoeding op basis van geitenmelk een typische ‘geitengeur’ heeft, vergelijkbaar met geitenkaas. Maar niets is minder waar. De geur van flesvoeding op basis van geitenmelk is goed vergelijkbaar met die van flesvoeding op basis van koemelk.

Er zitten belangrijke voedingsstoffen voor je kindje in geitenmelk flesvoeding

In de Europese wetgeving is vastgelegd welke voedingsstoffen er in flesvoeding moet zitten. Een goede balans van voedingsstoffen is immers cruciaal voor de ontwikkeling van je kindje. Naast deze verplichte voedingsstoffen mogen er nog wel extra ingrediënten worden toegevoegd, zolang deze maar zijn goedgekeurd en de voordelen en veiligheid wetenschappelijk zijn aangetoond. Ook flesvoeding op basis van geitenmelk moet voldoen aan deze wet- en regelgeving. Zo weet je zeker dat je kindje goede voedingsstoffen binnenkrijgt.

Geitenmelk heeft een unieke vet- en eiwitsamenstelling

Uit onderzoek blijkt dat geitenmelk meer korte vetzuren bevat dan koemelk. En niet alleen de samenstelling van vetzuren is anders. Geitenmelk en koemelk hebben ook een andere eiwitverdeling. Geitenmelk bevat bijvoorbeeld minder as1-caseïne dan koemelk, een eiwit dat gezien kan worden als allergeen. Ook zit er in geitenmelk minder lactose. Ondanks het feit dat geitenmelk minder lactose bevat dan koemelk, is het helaas geen geschikt alternatief in geval van een vastgestelde lactose intolerantie.

Geitenmelk bevat belangrijke vitamines en mineralen

Nederlandse geitenmelk is van nature een rijk aan o.a. vitamines A, C en D, voedingsvezels, calcium, eiwitten, ijzer en Omega vetzuren DHA. Daarnaast bevat geitenmelk nucleotiden, wat ook een belangrijke bouwsteen is. Nucleotiden zijn een soort bouwblokjes van ons DNA. Elke keer als er eiwitten geproduceerd moeten worden – en dat moet de hele tijd – verbruiken we nucleotiden. Deze nucleotiden halen we uit oude eiwitten en het recyclen van oude cellen, maar natuurlijk ook uit onze voeding.

Kabrita: flesvoeding op basis van geitenmelk

Benieuwd geworden naar flesvoeding op basis van geitenmelk? In Nederland kun je de producten van Kabrita geitenmelk flesvoeding kopen. Net als andere opvolgmelk, bevatten de flesvoedingen van Kabrita mineralen, koolhydraten en vitamines die jouw kindje nodig heeft.* Overleg wel eerst even met je huisarts of consultatiebureau voordat je van voeding wisselt.

Kabrita geitenmelk Opvolgmelk is een Nederlands product en combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling. Hierdoor ontstaat een flesvoeding met een milde smaak voor je kindje. Naast flesvoeding biedt Kabrita ook andere geitenmelkproducten voor opgroeiende kinderen, zoals papjes en knabbels.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.