ETEN EN DRINKEN

De lekkerste speciaalbiersoorten voor op het terras *

27 mei 2023

Het is inmiddels hartje lente en de zomer staat alweer bijna voor de deur. De temperaturen gaan omhoog en de terrassen lopen vol. En wat is er nu lekkerder dan op een warme dag op het terras zitten met een verkoelend biertje? De combinatie van de warme zon en een fris drankje is voor velen het hoogtepunt van de lente- of zomerdag. Maar welk biertje moet je kiezen?

Het diverse aanbod van tegenwoordig maakt de keuze niet eenvoudiger. Daarnaast is niet ieder biertje even geschikt om te drinken in de zon. In deze blog neem ik je mee n in de wereld van speciaalbier en lees je welke bieren je het beste kunt drinken in de warme lentezon.

Licht en fris

Het drinken van speciaalbier is nog lekkerder wanneer je dit kunt doen op het terras met mooi weer. Maar waar moet je op letten tijdens het uitkiezen van een frisse dorstlesser? Over het algemeen kiezen speciaalbierdrinkers in de zomer voor een bier dat lager is in alcohol. De combinatie van hoge temperaturen en een hoog alcoholpercentage zorgt namelijk geregeld voor onwenselijke gevolgen. Zo kun je je eerder dronken voelen en sneller uitdrogen. Afhankelijk van de kracht van de bieren die je normaliter drinkt kun je hier natuurlijk van afwijken.

Naast het alcoholpercentage kiest het merendeel voor speciaalbier dat licht is van kleur. Deze bieren hebben vaak fruitige tonen en zijn frisser van smaak. Hierdoor zijn ze vaak meer dorstlessend vergeleken met zware, donkere bieren. We raden dus af om enthousiast een zware imperial stout met koffie-accenten te bestellen wanneer je lekker in de zon zit.

Witbier of weizen

Deze biersoorten zijn al decennialang razend populair en zijn niet meer weg te denken van de hedendaagse bierkaarten. Witbier en weizen verschillen niet veel van elkaar. Het grootste verschil zit hem in de hoeveelheid tarwemout dat wordt gebruikt tijdens het brouwproces. Waar dit voor een weizen minimaal 50% is, geldt 50% bij een witbier als maximum.

Beide biersoorten bevatten kruidige en fruitige tonen. Het alcoholpercentage van beide bieren ligt gemiddeld rond de 5%. Dit is hetzelfde percentage als een standaard pilsje en is daarmee niet te zwaar. Beide bieren hebben een aangenaam zoetje in de afdronk wat resulteert in een milde bitterheid.

Klassiek en verfrissend

Hij mag uiteraard niet ontbreken in deze lijst, maar een koud pilsje is voor velen het ultieme drankje in de zomer. Dit toegankelijke bier wordt gemaakt middels een lage gisting en valt daarom onder de categorie lager bier. Het is de populairste biersoort van Nederland en het gebruik van de speciale gistsoort Saccharomyces pastorianus zorgt voor een verfrissende biersmaak. Daarnaast is het bier mild qua hoppigheid.

Nederland staat bekend om zijn vele pilsener brouwerijen. Enkele bekende voorbeelden zijn natuurlijk Heineken en Hertog Jan. Met een pilsener kun je eigenlijk niet fout gaan en deze wordt dan ook vaak gekozen als frisse dorstlesser in de zomer.

Blond bier: pils met een twist

Blond bier heeft dezelfde ingrediënten als pils, echter wordt er een stuk minder hop gebruikt in deze dranken. Dit resulteert in een minder bitter bier dat daardoor uiterst geschikt is als dorstlesser. Het alcoholpercentage van deze bieren loopt flink uiteen, maar ligt over het algemeen zo rond de 5-6%. Bij bekende blond bieren kun je denken aan het Belgische Leffe of het Nederlandse La Trappe.

Een hoppige IPA

IPA is zeer geliefd onder de fervente bierdrinkers. Deze bieren staan bekend om de fruitige aroma’s en bittere nasmaak. Dit dankt het bier aan de grote hoeveelheid hop die wordt gebruikt tijdens het brouwproces. De bittere tonen zorgen ervoor dat je meer dorst krijgt en je er meer van wilt blijven drinken.

Er zijn veel varianten van een IPA en de alcoholpercentages van deze fruitige bieren lopen flink uiteen. Zo hebben de double of zelfs de tripel IPA soms percentages van boven de 9%. Deze bieren zijn dan ook voller van smaak dan de normale varianten. Zoek je een frisser bier? Dan is een session IPA of een pale ale meer geschikt. Deze zijn lager in alcohol en hebben een minder diepe smaak. Dit maakt deze bieren extra lekker in de zon op het terras.

Fruitig en zoet

De friszoete smaak van fruitbieren doet het ook erg goed in de zomer. Aan deze bieren worden tijdens het brouwproces fruitsappen toegevoegd. Hierdoor maakt de bittere smaak van het bier plaats voor een aangenaam zoetje. Er wordt gebruikgemaakt van vruchten als framboos, kers of perzik.

Fruitbieren worden al eeuwenlang gemaakt en hierdoor zijn er vele variaties ontstaan. Het is zeer populair bij onze zuiderburen. Zij staan onder andere bekend om hun kriek of lambiek bieren. Deze bieren worden gemaakt middels een spontane gisting. Dit betekent dat de bieren worden gegist met behulp van de gisten die in de buitenlucht aanwezig zijn.

Genieten maar!

Hopelijk kun je deze lente en zomer weer volop genieten van je vrijheid en proosten met je vrienden op het terras. En of je dit nu doet met een pilsje of een lekker weizen, smaken doen ze altijd! Proost!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.