ETEN EN DRINKEN OUDERSCHAP PEUTER

Dagmenu van mijn peuter

22 juni 2016

dagmenupeuter

Peuters en eten. We weten allemaal dat dat niet altijd even goed samengaat. Nu heeft Lise eigenlijk nooit grote problemen met eten gehad, maar we moeten af en toe wel wat tactieken inzetten om haar aan het eten te krijgen. Vooral wat avondeten betreft. Los daarvan leek het me leuk eens op een rijtje te zetten wat Lise nu ze ruim tweeënhalf is zo’n beetje eet en drinkt op een gemiddelde dag. En ik ben natuurlijk ook benieuwd of dat een beetje overeenkomt met wat jouw kind(eren) zoal naar binnen schuiven!

Ontbijt

Lise start de dag altijd met een bordje pap. Ik warm melk op in de magnetron, schenk het in een kommetje en zij helpt me dan met het toevoegen van de pap en het roeren. Ze eet nog steeds de achtgranenpap van Bambix. Zonder toegevoegd smaakje en dat eet ze eigenlijk heel goed. Op zich ben ik wel op zoek naar iets anders, dus mocht je tips hebben: graag! Ze drinkt er trouwens water bij. En wat heeft ze ’s ochtends een dorst!

Tussendoor

Rond een uur of tien (een beetje afhankelijk van hoe laat ze wakker was en hoe laat we ontbeten hebben) maak ik een fruithapje voor Lise. Ze is tegenwoordig dol op aardbeien, maar houdt ook erg van druiven, blauwe bessen en banaan. Wederom met een bekertje water erbij.

Lunch

Meestal begint ze rond een uur of elf al te vragen om een boterham. Ik rek het dan altijd nog even en rond half twaalf gaan we samen aan tafel. Ze eet dan met gemak twee boterhammen en de laatste tijd zelfs af en toe drie! Haar favoriete beleg is kaas, pindakaas, appelstroop, jam en sinds kort heeft ze de muisjes ontdekt die ik in huis haalde toen we wisten dat er een klein babybroertje bij komt. Muisjes krijgt ze alleen als ze eerst een boterham met ander beleg op heeft. Bij het brood drinken we allebei rooibosthee.

Tussendoor

Lise doet nog altijd een middagdutje en ik probeer haar rond twee uur naar boven te dirigeren. Ze slaapt dan met gemak tot een uur of vier/half vijf. Soms is er daarna geen tijd meer voor een tussendoortje, maar als dat wel zo is dan krijgt ze een Bumba cakeje of tussendoortje van de Kleine Keuken, met een bekertje water.

Avondeten

Rond half zes gaan we aan tafel voor het avondeten. Op de dagen dat ik werk kookt M en we proberen dan in elk geval twee dagen hetzelfde te eten, zodat het de tweede dag alleen maar opgewarmd hoeft te worden. De meeste dingen vindt Lise erg lekker. Onder haar favorieten behoren (naast friet, pizza en pannenkoeken) pasta met tomatensaus, gehakt en groenten, een stukje vlees of vis met aardappeltjes en groente en haar absolute favoriet: Mexicaanse wraps met kip of gehakt, groenten (waaronder maïs en kidneybonen), guacamole en geraspte kaas. Als we iets eten dat ze niet goed kent of waarvan ze twijfelt of ze het wel lust, zegt ze vaak al snel dat ze geen honger heeft. We moedigen haar dan aan tenminste één hapje te proberen en meestal vindt ze dat bij toeval zo lekker dat er nog wat hapjes meer in gaan, of dat ze gewoon haar hele bord leeg eet. Dat maakt me dan zo trots! Maar het komt ook weleens voor dat het bij een paar hapjes blijft en dat is dan maar zo. Ze weet dat ze moet eten wat wij haar voorschotelen en ze niets anders krijgt als ze het niet wil eten. Bij het eten drinkt ze trouwens wederom een bekertje water.

Als we klaar zijn met eten volgt er eigenlijk altijd wel een toetje. Voor Lise is dat een bakje Griekse yoghurt met een druppeltje diksap erdoor (we noemen dat altijd ‘roze yoghurt’) en wij nemen maar net wat we in huis hebben. Meestal vruchtenkwark, vla of pudding. Gek genoeg accepteert Lise dat nog steeds bijna altijd en heeft ze hooguit een keer gevraagd of ze een hapje mocht proeven. Wat we dan maar niet doen, aangezien dan vast het hek van de dam is. Overigens krijgt ze in het weekend of op speciale dagen heus weleens een bakje ijs als toetje. Zo streng zijn we nu ook weer niet 🙂

En na nog wat spelen, een boekje lezen of een kort filmpje kijken op tv is het voor Lise rond zeven uur/half acht bedtijd en kan ze meestal met een goedgevuld buikje lekker gaan slapen.

Komt het dagmenu van Lise een beetje overeen met dat van jouw kind(eren) en ben je tevreden over het eetgedrag?

18 Comments

 • Reply Ellen 22 juni 2016 at 09:15

  Leuk om eens te lezen wat een andere peuter eet. Mijn oudste dochter is nog iets jonger, maar veel komt wel overeen. Aardbeien wil ze niet eten (onbegrijpelijk), banaan en mango is favoriet en de laatste tijd wil ze ook erg graag kiwi eten. Pap heeft ze bij ons ook lange tijd gegeten. Maar op een gegeven moment wilde ze steeds vaker het brood van mijn bord en zo gingen we eigenlijk automatisch over op een boterham. Nu eet ze bijna 2 boterhammen ’s morgens (!)

  • Reply Monique 22 juni 2016 at 23:34

   Kiwi heb ik Lise eigenlijk nog nooit laten proeven. Ga ik binnenkort eens doen! Ik verwachtte dat Lise op een gegeven moment ook wel liever een boterham zou willen ’s morgens, maar tot op heden blijft ze de pap lekker vinden. En wow, 2 boterhammen in de ochtend. Goede bodem 🙂

 • Reply Shirley 22 juni 2016 at 09:58

  Ik ben al blij als er ’s ochtends een broodje pindakaas, ’s middags wat aardbeien en ’s avonds een stukje vlees naar binnen gaan, haha. Hier vooral een broodeter, het liefst de hele dag door. Eten gaat hier helemaal niet zoals we willen, maar het komt vast goed 🙂

  • Reply Monique 22 juni 2016 at 23:37

   Ik moet zeggen dat Lise van alles ook wel het best brood eet hoor. Als ik haar haar gang laat gaan zou ze bij wijze van zo een half brood wegeten 😉 Maar met Skyler komt het zeker goed! Gaan gebakken aardappeltjes er bij hem ook niet in? Dat is wat Lise op een ‘slechte’ dag na vlees nog wel het makkelijkst eet. Mét een beetje appelmoes om te dippen uiteraard…

 • Reply Desirée 22 juni 2016 at 12:39

  Net als Shirley ‘schrik’ ik ook van wat Lise eet, terwijl dat volgens mij een prima schema is 😉 Shae is gewoon een kleine eter, maar gelukkig gaat fruit er wel bijna altijd in en doet ze het verder prima. Komt vast vanzelf goed.

  • Reply Monique 22 juni 2016 at 23:40

   Niet schrikken hoor! Elk kind is gewoon anders en heeft een kleine of grotere behoefte aan eten. Fijn dat fruit er bij Shae sowieso goed in gaat meestal. En zoals ik al bij Shirley zei: het komt vanzelf goed. Ik heb vroeger ook een periode gehad dat ik veel dingen ‘niet lustte’ terwijl ik nu vrijwel alles heerlijk vind!

 • Reply Gwen 22 juni 2016 at 13:05

  Wat een heerlijke eter en fijn ritme (ik las om 2 uur slapen en dacht: wow dn slaapt ze vast niet om half 8 al weer – dus wel hihi). Olivia is altijd al een kleine eter geweest en het avondeten gaat nog steeds niet top en heeft veel aanmoediging nodig, maar de rest van de dag boterhammen en fruit gaat gelukkig prima. Ontbijttips heb ik niet echt voor je: hier is het brood of knackebrood en een stuk fruit. ’s Middags wederom brood of ik bak pannenkoekjes. Yoghurt, kwark, pap, havermout etc moeten ze hier niks van hebben helaas.

  • Reply Monique 22 juni 2016 at 23:42

   Haha ja, we hebben echt een slaapkopje. Ze gaat meestal ook echt graag naar bed. Sta ik soms enorm van te kijken, hihi. En ohh pannenkoekjes, dat is ook lekker voor de afwisseling. Ga ik maar eens doen in het weekend 🙂

 • Reply MetMirjam 22 juni 2016 at 14:54

  Leuk om te zien! Fiene eet gelukkig ook heel goed en lust eigenlijk alles – zo makkelijk!

  • Reply Monique 22 juni 2016 at 23:42

   Dan heb je het getroffen inderdaad! Hopelijk blijft het zo 😉

   • Reply MetMirjam 23 juni 2016 at 07:07

    Haha ja inderdaad. Ik ga er maar niet vanuit 😉

 • Reply Jodi - liefthuis 22 juni 2016 at 18:43

  Interessant om te lezen. Wat het hier straks waarschijnlijk ook gaat worden

  • Reply Monique 22 juni 2016 at 23:43

   Dankjewel! Ja dat kun je niet voorspellen 🙂

 • Reply Jessica 22 juni 2016 at 21:34

  Fijn om te zien dat ze goed eet. En leuk om te lezen wat ze allemaal eet.

  • Reply Monique 22 juni 2016 at 23:44

   Dank je! Zeker fijn!

 • Reply Karin 23 juni 2016 at 11:04

  Hier komt het met twee jaar en drie maanden redelijk overeen. De pap is hier alleen havermoutpap geworden. En er zijn ook dagen dat het ontbijt een boterham is.

 • Reply Wendy 23 juni 2016 at 12:41

  Bijna hetzelfde hier! Alleen is Noor nog net geen 2 jaar en eet ze smiddags 1 boterham en een cracker. Het avondeten begint nu soms een drama te worden trouwens, haha!

 • Reply Ineke 27 juni 2016 at 16:32

  Wat leuk om dit te lezen :).

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.