ETEN EN DRINKEN OUDERSCHAP PEUTER

Dagmenu van mijn peuter

22 maart 2017

Door de tijd heen heb ik een aantal keer geschreven over Lise’s eetgewoonten. Van de eerste hapjes tot haar favoriete broodbeleg als baby, tot haar eetgewoonten als peuter. Lise is nog steeds een echte peuter, maar er zijn best weer wat dingen veranderd sinds ik de eerste keer schreef over haar dagmenu. Het leek me daarom leuk weer eens op een rij te zetten wat Lise momenteel op een gemiddelde dag zoal eet en drinkt. Klaar voor het dagmenu van mijn peuter?

8:00 uur – Ontbijt

Tegenwoordig wordt Lise meestal tussen zeven en acht uur ’s morgens wakker. Het hangt er een beetje vanaf welke dag het is hoe laat we vervolgens beneden zijn, maar rond acht uur zit ze meestal aan het ontbijt. Waar ze voorheen gek was op Bambix (pap), eet ze nu liever een boterham met beleg naar keuze (vaak jam of speculoospasta) met een bekertje water. Melk drinken vindt ze maar niets, maar wil ik haar eigenlijk wel aanleren nu ze via de pap geen melk meer binnen krijgt.

10:00 uur – Fruit

Zo rond de klok van tien uur is het tijd voor een fruithap. Wat voor fruit Lise krijg hangt natuurlijk af van wat er in huis is, maar ze vindt bijna alles op dat gebied wel lekker. Momenteel zijn banaan, appel en peer haar favorieten. Vaak krijgt ze een combi van twee soorten fruit en snack ik zelf gezellig mee. Wel zo gezond!

12:00 uur – Lunch

Rond twaalf uur is het tijd om te gaan lunchen. Eigenlijk is dit Lise’s favoriete maaltijd van de dag. Ze is gek op boterhammen! Van mij ‘moet’ ze altijd eerst een boterham met kaas of vleeswaren, voor ze er eentje krijgt met zoet beleg. Ik geef het toe, dat heb ik echt overgenomen van mijn eigen moeder. Maar ik vind het wel een goede regel en Lise is het er gelukkig (meestal) mee eens. Ze eet trouwens met gemak drie boterhammen op en vraagt daarna soms zelfs nog om meer. Maar drie is echt de max vind ik. Ze drinkt er thee bij en vaak ook een bekertje water.

15:00 uur – Tussendoor

Ik heb het voor het gemak even op drie uur gezet, maar het tijdstip van het middagtussendoortje wisselt denk ik nog het meest van alles. Het hangt er helemaal van af of we op dat moment thuis zijn, of ze net bij de peuterspeelzaal is geweest en hoe laat we geluncht hebben. Ze mag kiezen tussen een madeleine cakeje van Bumba of rozijntjes. Negen van de tien keer gaat ze voor dat eerste, maar soms gaat ze toch voor de rozijntjes. Ze is gewoon gek op die Bumba-koekjes en hoewel ze niet gezond zijn, zijn ze vergeleken met andere koekjes ook niet heel ongezond gelukkig. Ze drinkt er opnieuw thee of water bij. Als we buiten de deur zijn krijgt ze ook weleens sap of ranja, maar thuis vraagt ze er eigenlijk nooit om.

18:00 uur – Avondeten

M is meestal rond kwart voor zes thuis uit zijn werk, dus ik probeer te zorgen dat we uiterlijk om zes uur aan tafel kunnen. Wat we eten is natuurlijk elke avond anders. En ook hoeveel Lise eet verschilt echt per dag. Gebakken aardappeltjes met vis of vlees en groente eet ze het liefst. Maar laatst hebben we ook ontdekt dat ze haar vingers aflikt bij de combi vis, wokgroente, noodles en een zoetzuur woksausje. Pasta gaat er de laatste tijd wat minder goed in en van risotto moest ze laatst ook weinig hebben. Wat groente betreft eet ze het liefst courgette, paprika, wortel, maïs, kidneybonen en witte bonen in tomatensaus. Ja, gelukkig best veel! En zo nu en dan laten we haar iets ‘nieuws’ proeven. Helaas is ze niet zo’n fan van broccoli.

Na het avondeten volgt er altijd een toetje. Voorheen at ze standaard wat Griekse yoghurt, maar tegenwoordig wil ze liever met ons meedoen. Het is dus maar net wat we in huis hebben. Vanillevla en vruchtenkwark/yoghurt vindt ze het lekkerst. Van dingen met chocolade moet ze niets hebben (en daar begrijp ik niets van, haha).

Komt Lise’s eetschema een beetje overeen met dat van jullie kinderen? Ik ben heel benieuwd!

9 Comments

 • Reply Patricia 22 maart 2017 at 06:21

  Wat fijn dat ze toch best veel verschillende groenten eet. Staan zelfs dingen tussen waar ik als volwassene nog steeds niets van moet weten (bah, bonen).

 • Reply Nicole 22 maart 2017 at 06:42

  Oh hier juist een melk drinker en zoveel boterhammen eet ze eigenlijk niet. In de ochtend met moeite eentje.. Ook hebben we maar 1x tussendoortje 🙈

 • Reply Essma 22 maart 2017 at 07:40

  Jeetje, Lise en Ophelia lijken qua eetlust echt op elkaar! Het eetschema van Lise komt redelijk overeeen met het schema van Ophelia toen ze nog een peuter was. Broccoli luste ze ineens rond die periode ook niet meer. Nog steeds niet. Heb geloof ik wel alle combinaties geprobeerd om het haar enigszins te leren eten. Gek is dat hè? Terwijl ze als baby bijna alles at. Kidneybonen en Aziatische gerechten zijn echt favoriet! Echt bijzonder om deze gelijkenissen te lezen 😉

 • Reply Channah 22 maart 2017 at 15:01

  Hier ongeveer hetzelfde schema, al is ze wat minder van de boterhammen dus hier ’s ochtends toch nog een vertrouwd bordje pap/havermout. Ze heeft wel haar eigen toetjes aangezien wij nooit een toetje eten, maar verder komt het wel heel erg overeen!

 • Reply Dominique 22 maart 2017 at 15:14

  Jaimy is 2 jaar en bijna 3 maanden. Hij eet ongeveer op een (goede) dag (soms eet hij de helft haha);
  Tijden zn wisselend.

  08.00 2 boterhammen met boter en beleg. Hij lust alles; worst, kaas, zoet, salades. Dus wisselend van wat we hebben. Op werkdagen krijgt hij pap.

  10.00 2 of 3 stuks fruit, soms nog een koekje

  11.30 lunch! Dat is heel wisselend van 2 boterhammen, tosties, croissantjes, kibbeling, loempia, krentenbollen of bananenpannekoekjes.

  Uit bed 1 of 2 x een tussendoortje van fruit tot koekjes, chippies of crackers. Soms nog een broodje.

  17.30 avond eten. Hij eet t liefst pasta of rijst en vlees. Aardappels zn minder favoriet. En toetje, of hij moet lopen rotzooien met zn eten dan krijgt hij geen toetje. En dat is ook net wat we hebben. Vla, kwark, yoghurt of ijs.

  Over de hele dag drinkt hij 2 tot 4 rietjesbekers met het liefst taksi (aangemend met water) of lichte limonade.

  Hij houd niet van melk, water of thee.

 • Reply Silke 22 maart 2017 at 15:35

  Hier een jongentje van net drie wat redelijk goed overeenkomt met lize. Alleen veel meer boterhammen. Gelukkig maar want hij zit qua gewicht erg laag maar eet als een bouwvakker.

 • Reply Charlotte 22 maart 2017 at 18:24

  Zo fijn dat Lise zo’n goede eter is! Verder komt het redelijk overeen met ons schema, al is Aukje qua avondeten een stuk moeilijker! En hier ook geen melk drinker maar omdat ze ’s avonds wel (soya)yoghurt eet vind ik dat niet erg.

 • Reply Kim 22 maart 2017 at 20:49

  Wat een fijn schema heeft ze! Onze zoon is 1,5 en die is nog heel wisselend met eten.

 • Reply Saskia 23 maart 2017 at 09:41

  Wat super dat Lise zo’n goede eter is.
  Mijn dochter, bijna 2, eet graag brood en fruit. Op brood eet ze heel graag Philadelphia, op de tweede boterham mag ze (net als Lise bij jou) zoet beleg. Melk vindt ze ook heerlijk en drinkt daar dan ook veel van op een dag.
  Warm eten is helaas een drama. Het enig wat ze aan warm eten altijd eet zijn pannenkoeken, kroket met appelmoes (nee frietjes lust ze niet) en lasagne (zo’n kant een klaar bak uit de koeling, de zelf gemaakte eet ze niet). Qua vlees eet ze meestal ook wel een gehaktbal. Toen ik daar afgelopen week probeerde courgette in te verstoppen (ik proef het niet), schuifde ze hem mooi aan de kant 🙁

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.