ETEN EN DRINKEN SHOPLOGS SHOPPEN VIDEO

Boodschappen, per week of per dag? + shoplog

11 november 2014

Boodschappen doen. Een terugkerende activiteit waar we allemaal mee te maken hebben. Afgelopen weekend dook M eens in onze maandelijkse uitgaven. Toch best een eye opener als je ziet wat je per maand besteedt aan eten en drinken. En zo gebeurde het dat we ons, of beter gezegd mijn, boodschappengedrag onder de loep namen.

Meestal ga ik ’s middags met Lise in de wandelwagen naar de supermarkt en doe ik boodschappen voor één, hooguit twee dagen. Hoewel ik niet heel gevoelig ben voor lokkertjes, kan ik niet ontkennen dat ik dagelijks met meer thuiskom dan we eigenlijk nodig hadden. Het voordeel van weekboodschappen is naar mijn idee dat je veel minder impulsaankopen doet en daarmee veel bespaart!

We besloten eens te kijken wat we allemaal nog aan spullen in onze voorraadkast en vriezer hadden liggen. Vervolgens zetten we op een rijtje welke maaltijden we hiermee kunnen maken en welke ingrediënten we er dan nog voor nodig hebben. En binnen no time hadden we voor bijna een week aan gerechten bij elkaar verzameld!

boodschappen

Van de nog ontbrekende spullen maakte ik een boodschappenlijst. Ik noteerde welke spullen M bij Lidl kon kopen en welke bij Albert Heijn. Helaas bleek Lidl dicht te zijn omdat het zondag was en heeft hij dus toch alles bij AH moeten kopen.

Toen M thuiskwam met een krat vol boodschappen, besloot ik snel een shoplog te filmen. Ik laat je zien welke spullen hij heeft gekocht en welke gerechten we ermee in gedachten hebben. Je kunt de video hieronder bekijken.

Omdat we dus nog het een in ander in huis hebben, is wat ik laat zien geen complete voorraad boodschappen voor een week. Toch denk ik dat we veel minder uitgeven als we weekboodschappen doen dan wanneer ik elke dag op pad ga. Zeker als we ook nog de mogelijkheid hebben deels bij een voordelige supermarkt als Lidl te shoppen.

Boodschappen per week of per dag?

Puur voor het gemak (en de rust in mijn hoofd) lijkt het me heerlijk om vaker weekmenu’s te maken en voor meerdere dagen ineens boodschappen te doen. Ik ben het dus zeker van plan. Zeker als het ook nog eens vriendelijker voor onze portemonnee is. Toch weet ik dat wij niet zo georganiseerd zijn dat we ons daar elke week netjes aan gaan houden. Bovendien is het ook weleens leuk om spontaan een gerecht te bedenken waar je die dag zin in hebt en het nog diezelfde avond op tafel te zetten.

Doe jij je boodschappen per week of per dag? En ben jij iemand die bewust naar prijzen kijkt of koop je gewoon wat je lekker vindt of nodig hebt?

15 Comments

 • Reply Mascha 11 november 2014 at 06:50

  Weekboodschappen doen we al een tijdje. Scheelt best veel. Plus; als moeder van 2 ga je niet ff snel op en neer. Baby slaapt nog vaak. En ’s avonds gaat zeker niet als ik alleen thuis ben (als mijn man vaart).
  Ik zorg voor weekmenu met wisselopties, dus kies ik vaak pas ’s avonds wat ik kook. Als je hier rekening mee houdt met de groenten die je kiest kan dat bijna de hele week.

 • Reply Sanne 11 november 2014 at 07:59

  Ik doe eigenlijk altijd 1x per week boodschappen (voor 4 dagen, want in het weekend ben ik nooit thuis). Dat is eigenlijk begonnen als een tijdsbesparing toen ik net begon met studeren en daar is de kostenbesparing (of vooral de realisatie dat het kostenbespaard) later bijgekomen, sindsdien houd ik ook een streefbedrag aan voor een week.
  Ik heb wel eens geblunderd en te veel gehaald (meer dan er dagen in de week zaten) en toen heb ik die dag 2x moeten koken en heb ik 1 gerecht ingevroren. Ik heb sowieso eigenlijk altijd restjes in de diepvries liggen en kook gemiddeld 1 dag per week niet. Ik probeer ook mijn lijstje nog niet volledig dicht te timmeren zodat ik gerechten eventueel kan aanpassen op de aanbiedingen. Ik schrijf dan bijvoorbeeld alleen op dat ik goedkope groente wil kopen en bedenk niet van te voren welke.
  Ik denk dat als ik straks mijn studentikoze leventje volledig achter me heb gelaten, ik 2x in de week boodschappen zou gaan doen. 1x voor het weekend en 1x net na het weekend. Dan kun je net iets meer inspelen op dingen die je over hebt gehouden (als je bijvoorbeeld maar een halve paprika gebruikt hebt ipv een hele) en kom je toch niet dagelijks met allerlei impulsaankopen thuis.

 • Reply Laura 11 november 2014 at 08:44

  Ik heb echt een enorme bloedhekel aan de boodschappen doen. Als het aan mij lag, dan ging ik 1 keer per maand en daarna niet meer. Maar dat zit er helaas niet in. Meestal ga ik eens per 2 weken de ‘grote’ boodschappen doen en haal ik wat ik nodig heb hier bij de AH op het dorp.

  Momenteel hebben we helaas weinig te besteden, dus die ‘grote’ boodschappen zitten er deze maand niet in. Op mijn blog kun je nu dan dus ook lezen hoe we deze maand moeten rondkomen van 150 euro ( en daar moeten we ook van tanken ) Dat houdt inderdaad in dat we de voorraadkasten leeg gehaald hebben om te kijken wat we er nog van kunnen maken.

 • Reply Joyce 11 november 2014 at 09:16

  Wij hebben maar weinig te besteden. Voor minder dan € 50,- per week doen we boodschappen per week. Dat gaat hopelijk vanaf januari veranderen als ik als gastouder aan het werk ga. Maar toch.

  Ik doe 1 keer per week boodschappen. Ik maak een weekmenu en schrijf op wat we nodig hebben. Daarnaast haal ik 3 broden, deze verdeel ik in porties van 4 (en 7 van 1, voor Luuk). Ik plan het weekmenu altijd zo dat de echte verse producten vlak na het boodschappen doen al gebruikt worden.

  We doen boodschappen bij de Lidl (ik ga meestal alleen op maandag- of dinsdagavond). En de overige producten (kattengrind, babyvoeding en soms groenten als ze dat bij de Lidl niet hebben) kopen we bij de Jumbo. Vlak naast de Jumbo zit een turkse supermarkt. Hier haal ik altijd fruit en groente voor de babyhapjes. Het blijft niet lang goed. Dus de dag na het boodschappen doen ben ik een middagje druk met babyhapjes maken, deze verdeel ik in porties en stop ik in de vriezer. En bij de turkse supermarkt hebben ze ook wel bakpoeder en bijvoorbeeld amandelmeel ofzo als ik dat nodig heb om iets te bakken. Dat scheelt zoveel geld!

  Als we per dag boodschappen doen geven we al snel meer dan een tientje per keer uit. Dan komen we aan het eind van de maand geld tekort.
  En ik vind het leuk om er op deze manier 1 dag per week mee bezig te zijn!

 • Reply Vlijtig Liesje 11 november 2014 at 10:43

  Ik doe ze één keer per week. Maar dat is ook omdat ik op het platteland woon. Dus ik moet wel goed plannen.

 • Reply Kimberley 11 november 2014 at 11:43

  Het verschil bij ons. De ene keer doen we grote boodschappen en de andere keer moet ik even heen en weer voor alleen het avondeten. Ik merk wel dat ik me vaak niet aan een planning houd qua eten, dus grote boodschappen zijn minder slim hier.

 • Reply veroklomp@hotmail.com 11 november 2014 at 12:14

  Leuke video!
  Meestal doe ik op donderdag of vrijdag boodschappen voor de hele week bij Boni, behalve het avondeten die halen we vaak gewoon op de dag zelf en het is ook ons dagelijkse wandelingetje. En we letten vaak wel op prijzen van producten waarom zou ik bijvoorbeeld iets halen van €2,00 euro terwijl dat ene van €0.60 cent net zo lekker is en er op lijkt

 • Reply Linda 11 november 2014 at 12:24

  Ik probeer zelfs een keer per maand boodschappen te doen. Dit komt vooral vanwege twee jonge kinderen bij papa en het gemak van een auto die ik dan meeneem. Dan worden alle grote houdbare producten gehaald. Geen weekplanningen etc, zodat er altijd wel iets in huis is waar je wat mee kan maken. Deze boodschappen doen we vaak bij de jumbo / albert die zijn namelijk voor dit soort producten veel goedkoper. Vers brood, melk, fruit etc. haal ik bij de lidl die hier om de hoek zit. Loop vaak gelijk even door nadat ik peuter naar de peuterspeelzaal heb gebracht. Kom dan vaak ook wel thuis met wat ‘lekkers’ wat niet op het lijstje stond.

  • Reply Monique 13 november 2014 at 22:59

   Eens per maand de grote houdbare dingen is ook slim inderdaad. Zeker als je daar dan de auto voor kunt gebruiken!

 • Reply Angelique 11 november 2014 at 13:31

  Ik zou weekboodschappen moeten doen maar om alles lopend mee te nemen zie ik niet zo zitten. Ik heb namelijk geen fiets. Dus ik ga wel te vaak naar de winkel maar let heel erg op budgetproducten,

  • Reply Monique 13 november 2014 at 23:01

   Weekboodschappen lopend meenemen is inderdaad niet echt te doen nee. Goed dat je let op budgetproducten, dat scheelt ook al veel!

 • Reply Daantje 11 november 2014 at 13:41

  Ik doe de boodschappen per dag, maar ik maak wél elke week aan het begin van de week een weekmenu. Alleen haal ik dus niet alles in één keer. Vindt het wel lekker, even een wandelingetje naar de supermarkt elke dag 🙂

 • Reply Maaike 11 november 2014 at 17:01

  Ik doe eigenlijk altijd boodschappen voor een halve week. Ik merk dat als ik dit niet doe we veel vaker ongezond eten. Het gebeurt wel eens in drukke weken dat we per dag boodschappen halen.

 • Reply Mama van Vesper 11 november 2014 at 22:14

  wij doen ze per week… anders geven we te veel geld uit!

 • Reply Sandra 12 november 2014 at 13:13

  Wij doen bijna altijd weekboodschappen aangezien we allebei fulltime werken. We proberen op een weekavond te gaan, dat scheelt meteen een hoop drukte dan wanneer je op zaterdag gaat. We zijn iedere week een €100 kwijt denk ik maar daar zitten natuurlijk ook duurdere aankopen bij zoals waspoeder af en toe. Hopelijk lukt het om vaker weekboodschappen te doen!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.