ETEN EN DRINKEN

Bloemkoolpizza met mascarpone en blauwe bessen

15 juni 2018

bloemkoolpizza

Een zoete pizza. Ik had er al weleens van gehoord, maar heb er pas anderhalve week geleden echt kennis mee gemaakt. Eerlijk gezegd vond ik het vooraf maar wat vreemd. Een pizza belegd met zoete ingrediënten die je dan bijvoorbeeld als dessert kunt eten. Maar na die eerste kennismaking was ik wel gelijk enthousiast. Want wat is het lekker! En wat kun je er stiekem toch veel kanten mee op. Ik maakte de afgelopen week voor het eerst mijn eigen variant. Het was een experiment, want ik had nog geen idee of het ook lekker zou zijn als je er een bloemkoolbodem voor zou gebruiken, maar deze bloemkoolpizza met mascarpone bleek een schot in de roos!

Zoete bloemkoolpizza

zoete bloemkoolpizza ingrediënten

Ik besloot de zoete pizza vrij ‘verantwoord’ te houden. Vandaar de bloemkoolbodem en behalve de mascarpone enkel fruit als topping. Maar wil je uitpakken, dan kun je helemaal los gaan met toppings als chocolade, mini marshmallows en nootjes. Ik weet uit ervaring dat dat hem nóg lekkerder maakt. Maar ik hou het voor nu dus even bij het recept zoals ik hem zelf heb gemaakt en heerlijk vond. De blauwe bessen smaken ontzettend zoet als ze uit de oven komen, dat vond ik misschien nog het meest verrassende van deze hele zoete pizza-ervaring.

Wat heb je nodig?

– 1 pizzabodem bloemkool
– 75 gram mascarpone
– blauwe bessen naar smaak
– optioneel: ananasstukjes naar smaak

Bereidingswijze

Het is eigenlijk vrij simpel. Verwarm de oven voor op 220 graden (heteluchtoven 200 graden). Maak je gebruik van een bloemkoolbodem, dan is het aan te raden deze eerst een paar minuutjes in de oven af te bakken voordat je hem gaat beleggen. Pak een lepel, schep wat mascarpone op de pizza en smeer het met de bolle kant goed uit. Ik was vrij zuinig met de mascarpone. Achteraf had er best wat meer op gemogen.

Vervolgens is het een kwestie van beleggen. Ook voor kinderen heel leuk om te doen! Beleg de pizza met de blauwe bessen. Ik heb ook stukjes ananas gebruikt, omdat we die toevallig nog hadden staan. Maar ook ander fruit zou je kunnen uitproberen. Banaan of aardbei kan er ook prima op. Wees ook hier weer niet te zuinig. Achteraf had ik ook best wat meer bessen op de pizza kunnen strooien.

En dan kan je creatie de oven in! Voor een heteluchtoven (200 graden) is een baktijd van ongeveer 12 minuten perfect.

Eenmaal klaar ziet je pizza er zo uit. Het is het lekkerst om de pizza direct te eten als hij nog warm is. Eventueel met een bolletje ijs? Je ziet trouwens dat de mascarpone grotendeels gesmolten(?) is, maar die proef je weldegelijk. De bessen had ik meer ‘kapot’ verwacht, maar ze bleven vrij heel waardoor het een beetje kaal oogt. Maar het was dus wél ontzettend lekker!

Eet smakelijk!

Heb jij al eens een zoete (bloemool)pizza gemaakt?

2 Comments

 • Reply Erica 15 juni 2018 at 19:36

  Ah leuk, ziet er lekker uit en niet te moeilijk. Waar heb je die bodem gekocht?

  • Reply Monique 16 juni 2018 at 09:52

   Gewoon bij Albert Heijn! In het koelvak waar ook de verse pizza’s en ‘normale’ pizzabodems liggen.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.