Weet je nog dat ik een tijdje geleden een cheesecake maakte met de Airfryer? Omdat dat zo’n groot succes was, besloot ik het ook eens te proberen met een bananenbrood. Dat bak je natuurlijk normaal gesproken in de oven, maar dit kan dus ook perfect met de Airfryer! Bovendien is dit bananenbrood gezond, want zonder toegevoegde suikers. Ik deel graag het recept met je.
Bananenbrood uit de Airfryer – Wat heb je nodig?
10 gram havermout
20 gram volkoren tarwemeel
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 banaan
1/2 ei
klein handje walnoten
snufje zout
optioneel: 15 gram dadels voor een extra zoete smaak (ik heb ze weggelaten en niet gemist)
Materialen:
Philips Airfryer
Springvorm 12 cm
Keukenmachine
Ik heb een ‘normale’ Philips Airfryer en dus geen XL- of XXL-versie. De omvang van het mandje is beperkt en daarom is er maar een klein aantal bakvormen dat erin past. Deze springvorm in de vorm van een hartje kocht ik bij Action en past er perfect in. Heb je een groter formaat Airfryer dan kun je natuurlijk grotere bakvormen of de originele Airfryer bakvorm gebruiken. De hoeveelheden van de ingrediënten hierboven zijn gebaseerd op mijn kleine bakvormpje. Gebruik je een grotere vorm, dan pas je deze uiteraard aan. Maar zorg er wel altijd voor dat de verhoudingen gelijk blijven!
Zo maak je het
Verwarm de Airfryer voor op 175 graden.
Vet de bakvorm in met boter of olie en weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Prak de banaan fijn. Als je dadels aan je brood wilt toevoegen hak je deze in kleine stukjes en meng je ze door de bananenpuree. Gebruik een keukenmachine om de havermout tot meel te verpulveren. Klop het ei luchtig in een kommetje en voeg er een snufje zout aan toe. Meng dit met de bananenpuree die je net gemaakt hebt. Voeg aan dit mengsel de havermout en het tarwemeel toe. Roer alles goed door elkaar en voeg vervolgens het bakpoeder toe. Meng dit tot een glad beslag. Tenslotte verbrijzel je de walnoten met de keukenmachine en roer je ze door het beslag heen.
Schep het beslag in de bakvorm en zet deze in het mandje van de voorverwarmde Airfryer. Na ongeveer 15 minuten bakken op 175 graden is je bananenbrood klaar. Merk je tussentijds dat de bovenkant van het bananenbrood te donker kleurt, dan kun je dit afdekken met een stukje bakpapier.
Zoals je ziet op bovenstaande foto zou er in mijn vorm best nog meer beslag passen. Ik ben daarom van plan het recept nogmaals te herhalen met dubbele hoeveelheden (en een dubbel zo lange baktijd). Want meer bananenbrood is altijd beter natuurlijk 🙂
Het bananenbrood is het lekkerst als het net uit de Airfryer komt en dus nog een beetje warm is. Mijn kleine bakvorm leverde een heerlijk luchtig broodje op waar we met zijn tweeën van konden eten. Lekker bij een kopje koffie of thee!
Eet smakelijk!
Geen reacties