AIRFRYER

Airfryer schoonmaken, tips en werkwijze per onderdeel

2 maart 2021

Wie zijn of haar Airfryer net als ik met regelmaat gebruikt, zal merken dat hij op den duur vies wordt. Dat is normaal en helemaal geen ramp, want gelukkig is een Airfyer heel makkelijk schoon te maken. Ik doe het zelf na ieder gebruik. Dat is niet alleen wel zo fris en hygiënisch, je voorkomt er ook mee dat etensresten aankoeken en je de Airfryer op den duur van binnen niet goed meer schoon krijgt. Een beetje bijhouden dus. Dan heb je zo lang mogelijk plezier van je Airfryer.

Heb je de Airfryer net gebruikt? Laat het apparaat dan minstens 30 minuten afkoelen voor je begint met schoonmaken. Eerst even rustig gaan eten is dus een goed idee 🙂

Voorkomen is beter dan genezen

Voor ik met schoonmaaktips voor de Airfryer ga strooien eerst even dit: want hoe fijn is het als je Airfryer aan de binnenkant helemaal niet (erg) vies wordt? Zelfs niet als je ‘m regelmatig gebruikt? Er zijn tegenwoordig heel handige vormen van bakpapier verkrijgbaar die je in het mandje van de Airfryer plaatst. Dit papieren bakje voorkomt dat de Airfryer tijdens het bakken vies wordt en ze hebben een speciale non-stick coating waardoor het papier water-, vet- en hittebestendig is tot wel 220°C!

Airfryer mandje en Airfryer pan schoonmaken

Het eerste wat (zichtbaar) vies wordt als je de Airfryer hebt gebruikt, zijn natuurlijk het Airfyer mandje en de Airfyer pan (opvangbak). Gelukkig maak je deze ook makkelijk schoon. Dat kan met de hand, maar ze mogen ook in de vaatwasser.

Airfryer mandje schoonmaken

Het Airfryer mandje mag dus gewoon in de vaatwasser. Was je het met de hand af, doe dit dan met afwasmiddel of gebruik eventueel een lichte ontvetter. Het werkt meestal het beste als je het mandje eerst tien minuten in het water laat weken. Daarna verwijder je de etensresten heel gemakkelijk met een borstel of spons. De zijkanten van het mandje hebben een anti-aanbaklaag. Let er dus wel op dat je geen te harde borstels of schuurspons gebruikt om die schoon te maken, want dit kan de anti-aanbaklaag beschadigen. De onderkant van het mandje heeft geen anti-aanbaklaag en mag je dus wel met een hardere borstel of schuurspons reinigen. Spoel het mandje na met water en droog af met een schone droogdoek.

Airfryer pan schoonmaken

De pan van de Airfryer mag net als het mandje ‘gewoon’ in de vaatwasser. Maar natuurlijk is afwassen met de hand ook een optie. De pan heeft een anti-aanbaklaag. Deze maak je schoon met een zachte borstel of zachte spons en wat afwasmiddel of lichte ontvetter. Net als het mandje kun je dit tien minuten laten intrekken voordat je het vuil verwijderd. Spoel de pan daarna goed schoon met water en droog af met een schone droogdoek.

Airfryer accessoires schoonmaken

Accessoires die je bij de Airfryer kunt kopen en die er officieel bij horen, zijn ook vaatwasserbestendig. Je kunt deze accessoires dus schoonmaken door ze na gebruik in de vaatwasser te zetten. Heb je ‘niet-officiële’ Airfryer-accessoires, dan is het belangrijk dat je eerst controleert of deze in de vaatwasser mogen. Zijn ze niet vaatwasserbestendig, dan was je ze het beste met de hand af.

Verwarmingselement Airfryer schoonmaken

Na (veelvuldig) gebruik van de Airfryer kan het zijn dat er etensresten en vuil op het verwarmingselement zitten. Je mag het verwarmingselement nooit uit de Airfryer halen. Schoonmaken mag en kan wel. Het kan handig zijn de Airfryer hiervoor op zijn kop te zetten. Uiteraard haal je de loss onderdelen (mandje en pan) eruit. Met een doekje kun je vervolgens het verwarmingselement met een zacht sponsje of doekje en wat mild schoonmaakmiddel schoonmaken. Voor lastig te bereiken plekjes kun je eventueel een tandenborstel gebruiken.

Krijg je het verwarmingselement op bovenstaande manier niet goed schoon of kun je er gewoonweg niet bij? Zet de Airfryer rechtop, leg een stuk aluminiumfolie op de bodem met een dun laagje water erop. Snijd een citroen in stukken en leg deze op het aluminiumfolie. Zet de Airfryer aan op 180 graden gedurende ongeveer 8 minuten. De citroen lost het vet op, dat vervolgens terechtkomt op het aluminiumfolie. Verwijder voorzichtig het folie, poets alles nog even na en droog met een zachte doek.

Buitenkant Airfyer schoonmaken

Een Airfryer wordt niet echt vies aan de buitenkant, als in: vet. Het is immers geen gewone friteuse. Toch kan er na verloop van tijd wel wat vuil, stof en eventueel vettigheid aan de buitenkant van de Airfryer ontstaan. Is je Airfryer vies en wil je hem schoonmaken, gebruik daarvoor dan een licht vochtige doek. Voor de binnenkant kun je een vochtige doek en wat afwasmiddel gebruiken. Droog altijd goed na met een droge doek.

Schoonmaakproducten voor de Airfryer

Voor de dagelijkse schoonmaakbeurt van je Airfryer heb je eigenlijk niet meer nodig dan afwasmiddel en een zachte borstel of spons. Voor aangekoekt vet en vuil dat je met de gewone schoonmaakroutine niet weg krijgt, is er een krachtige reiniger van HG verkrijgbaar, speciaal voor de Airfryer. Deze krachtige reiniger werkt dus krachtig op het vuil in je Airfryer, zonder het apparaat te beschadigen. Met een kwastje breng je HG Airfryer reiniger aan op het mandje en de pan, dit laat je één uur intrekken en spoel je vervolgens met warm water na. Om het losgekomen vuil te verwijderen kun je eventueel een borstel of spons gebruiken.

Als je de boel echt niet meer schoon krijgt…

Gebruik je jouw Airfryer accessoires al lange tijd, dan kan er slijtage optreden. Ook kunnen vetresten zo diep zijn ingebrand op het materiaal dat je het zelfs met een krachtige reiniger niet meer goed schoon krijgt. Gelukkig hoef je dan geen complete Airfryer te kopen. De binnenpan en het mandje zijn namelijk gewoon los te koop. Let altijd wel goed op of het formaat en type Airfryer overeenkomen zodat je ook het accessoire koopt dat past in jouw Airfryer.

Hoe vaak maak jij de Airfryer schoon en heb je nog een handige schoonmaaktip? Deel hem in de reacties!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.