ETEN EN DRINKEN FEESTDAGEN

5 x hartige kersthapjes voor het kerstdiner op school

18 december 2018

hartige kersthapjes

Vlak voor de kerstvakantie is het op veel basisscholen al volop kerst. Bij onze dochter op school vindt er op de donderdag voor de kerstvakantie elk jaar een kerstdiner plaats. Alle groepen komen aan het eind van de middag terug naar school om met hun klas te smullen van door de ouders gemaakte lekkere hapjes. Aan jou als ouder te bepalen wat je gaat maken als bijdrage aan dit kerstdiner. Vorige week deelde ik een aantal zoete kersthapjes voor het kerstdiner op school, vandaag heb ik een vijftal hartige hapjes verzameld die lekker zijn, niet veel tijd kosten en eenvoudig te maken zijn. 

1. Sandwiches in kerstsfeer

Bron: Shutterstock

Omdat veel vooral zoete hapjes misschien wat vullender zijn, is het goed om ook wat lichte hapjes te maken waaruit de kinderen kunnen kiezen. Deze sandwiches in kerstsfeer bijvoorbeeld. En is er geen kerstdiner maar een kerstontbijt, dan kun je hier ook perfect mee voor de dag komen. Met uitstekers voor kerstkoekjes steek je figuurtjes uit wit, bruin of roggebrood die je belegt met rauwkost of salade. Voor de kerstboompjes op de foto kun je de sanwiches eerst licht besmeren met boter of bijvoorbeeld tzatziki, waarna je ze belegt met kleine schijfjes komkommer. voor het sterretje bovenaan maak je van een stukje wortel of tomaat. Je kunt hier natuurlijk eindeloos mee variëren. Denk aan kerststerren belegd met stukjes kaas, of sneeuwpopjes belegd met geitenkaas.

2. Kerstpizza

Bron: Shutterstock

Pizza is het lievelingseten van mijn dochter en doet het bij veel kinderen goed. En je kunt er ook nog eens ontelbaar veel kanten mee op! Net als bovenstaande sandwiches kun je met behulp van uitstekers pizza’s in kerstige vormen maken. Je kunt het eenvoudig houden door ze te beleggen met tomatensaus en kaas, maar ook dit kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. En heb je geen uitstekers, dan kun je er net als op bovenstaande foto voor kiezen één grote kerstboom te maken van pizzadeeg, die je op school in kleinere stukken snijdt.

3. Komkommer kerstboompjes

Bron: Dekinderkookshop.nl

Deze kerstboompjes zijn het perfecte voorbeeld van een hapje dat eenvoudig te maken is en er tóch heel tof uitziet. Van een komkommer snijd je de voor- en achterkant af. Vervolgens schaaf je met een kaasschaaf over de gehele lengte plakken komkommer af. Schaaf een aantal plakken af voordat je een wat bredere strook hebt die je kunt gebruiken. Uit een blokje kaas snijd je een sterretje. Vervolgens rijg je de sliert komkommer zigzaggend door een satéprikker. Het sterretje steek je op het uiteinde. Aan de onderkant kun je de prikker in een stukje roggebrood, ontbijtkoek of kaas steken.

4. Bladerdeeg kerstster met knakworstjes

Bron: Bakken.nl

Bij een kerstdiner, -ontbijt, of -lunch mogen worstenbroodjes of saucijzenbroodjes wat mij betreft niet ontbreken. Deze bladerdeeg kerstster met knakworstjes is daar een leuke variant op. Je maakt hem door cocktailworstjes te bekleden met een stukje bladerdeeg. Vervolgens maak je vijf driehoeken bestaande uit elk tien worstjes die je tegen elkaar plakt. Daarna leg je de vier driehoeken met de punten naar elkaar toe zodat er een stervorm ontstaat. Dit bak je gedurende 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

5. Komkommer-, kaas- en worsthapjes

 

Gaan ze bij jullie op verjaardagen ook altijd rond met stukjes komkommer, kaas en worst? Het is misschien niet mega origineel, maar door uit de stukjes kaas, komkommer en worst kerstvormpjes te snijden en ze vervolgens met elkaar te combineren, ontstaat wel een ontzettend leuk en kerstig effect! En succes gegarandeerd bij de meeste kids. Ook niet onbelangrijk.

Nog meer inspiratie nodig? Lees ook: Feestelijke kersthapjes voor kinderen

Weet jij al wat je gaat maken voor het kerstdiner op school?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.