ETEN EN DRINKEN

4 x mijn favoriete snelle avondmaaltijden

25 september 2017

Urenlang in de keuken staan is iets dat ik alleen met kerstmis doe. Door het jaar heen heb ik echt geen tijd (en zin) om urenlang te gaan staan kokkerellen. Maar ik wil wel elke dag lekker en, als het even kan, gezond eten. Al tijden heb ik een aantal favoriete snelle avondmaaltijden die ik bijna elke week weleens maak en het leek me leuk die met jullie te delen. Ze zijn super simpel dus verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar ze kosten echt maar maximaal 15 minuten van je tijd!

Pasta met saus

Ik ben een echte pastaliefhebber. Spaghetti, macaroni, tortellini, ik vind het allemaal even lekker. En ik maak het dan ook regelmatig. Natuurlijk met een lekkere saus, die ik tegenwoordig meestal zonder pakjes en zakjes maak.

Wat heb je nodig (voor 2 a 3 personen):

  • 150/200 gram pasta naar keuze
  • 300 gram (mager) rundergehakt of kipfilet
  • 400 gram groenten naar keuze (als je helemaal snel klaar wil zijn kies je voor een zak roerbakgroente)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Italiaanse kruiden naar smaak
  • Geraspte kaas

Je kookt de pasta. In een wokpan bak je het vlees, voeg je vervolgens de groenten toe en als dat allemaal gaar is, de tomatenblokjes. Is de saus warm dan voeg je naar smaak nog wat Italiaanse kruiden en/of peper en zout toe.

Je verdeelt de pasta over de borden, schept de saus er bovenop en strooit er nog wat geraspte kaas over. En dan… smullen maar!

Pitabroodjes met kip en groenten

Wat heb je nodig (voor 2 a 3 personen):

  • 5 pitabroodjes
  • 300 gram kipfilet
  • 400 gram (roerbak)groenten, bijvoorbeeld Provencaals
  • Chilisaus

Deze is echt supersimpel, maar stiekem ook heel lekker! De pitabroodjes verwarm je in de oven of in het broodrooster. Ondertussen bak je de kip aan. Is die gaar dan voeg je de groenten toe. Zorg dat je ze lang genoeg bakt tot ze lekker beetgaar zijn. De broodjes vul je met het kip-groentenmengsel en als laatste doe je er een klein beetje chilisaus overheen. Jummie!

Mexicaanse wraps

Wat heb je nodig (voor 2 a 3 personen):

  • 8 kleine wrap tortilla’s
  • 300 gram kipfilet of gehakt
  • 400 gram Mexicaanse roerbakgroenten
  • Een zakje Mexicaanse seasoning (kruidenmix)
  • Ijsbergsla, kleingesneden
  • Salsasaus, guacamole en/of crème fraîche
  • Geraspte kaas

Dit is Lise’s lievelingseten en dat van mij stiekem ook. Al is het alleen maar omdat het er zo gezellig uitziet op tafel! Je kunt ook eindeloos variëren met vullingen. Echt ideaal. Dit is een beetje het basisrecept dat ik zelf aanhoud. Je bakt de kip of het gehakt en voegt daarna de groenten toe en het zakje seasoning. De wraps verwarm je even in de magnetron. Op tafel zet je een bakje ijsbergsla, geraspte kaas en de sausjes neer. Je pakt een wrap, doet er wat ijsbergsla op en vult hem met het groente- en vleesmengsel. Vervolgens doe je er een of meerdere sausjes op en als finishing touch een beetje geraspte kaas.

Om te zorgen dat je hem gewoon uit de hand kunt eten zonder dat alle inhoud eruit valt hier een korte uitleg: zorg dat je de vulling in een baantje in het midden van de tortilla hebt liggen en laat de onderkant vrij. Je vouwt ongeveer 10 cm van de onderkant naar boven, over de vulling heen. Vervolgens vouw je eerst de ene zijkant en vervolgens de andere zijkant dicht. Alleen de bovenkant is nu nog open en daar begin je te eten. Smakelijk!

Oosterse wok

Wat heb je nodig (2 a 3 personen):

  • 150 gram (eier)mie of woknoodles
  • 300 gram kip, vis of garnalen
  • 400 gram Oosterse roerbakgroenten
  • Woksausje naar keuze
  • Gebakken uitjes

Nie mokken, lekker wokken! Ook weer zo’n super simpel maar prima gerecht voor als je een keer weinig tijd of zin hebt om lang in de keuken te staan. Omdat mie en noodles maar heel kort hoeven te koken is het belangrijk dat je begint met het vlees en de groenten. De laatste tijd maak ik vaak wokjes met garnalen. Lise is daar ook gek op en het is weer eens wat anders dan elke keer kip. In het geval van garnalen bak ik eerste de groenten en als die bijna gaar zijn voeg ik de garnalen toe. Dit blus ik af met een beetje woksaus, terwijl ik ondertussen zorg dat de mie of noodles de pan in gaan. Vervolgens is het een kwestie van alles door elkaar mengen en over de borden verdelen. Als je het lekker vind kun je er nog wat gebakken uitjes overheen strooien.

Ik ben op zoek naar nieuwe snelle gerechten! Wat maak jij graag als je weinig tijd hebt om in de keuken te staan?

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

4 Comments

  • Reply Joyce 25 september 2017 at 08:50

    Ik hou er ook van! Pitabroodjes eten wij echt te weinig goede tip!

  • Reply Guusje 25 september 2017 at 14:08

    Lekkere recepten! ☺ Nog een extra tip : kruimel op de Mexicaanse wrap wat ( een klein beetje) Doritos tortillachips dat geeft een heerlijke crunch aan je wrap 😉 is niet zo goed voor de lijn maar wel heel erg lekker 😜

  • Reply zebrazonderstrepen 25 september 2017 at 17:06

    pasta maak ik standaard iedere week – meestal maak ik één grote kom saus die ik in de diepvries zet.

  • Reply Vlijtig Liesje 26 september 2017 at 11:22

    Ik maak dan graag macaroni klaar. En dan die snelle die in 5 minuten gaar is.

  • Laat een antwoord achter aan Joyce Cancel Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.