Een nieuwe sportbroek, een paar schoenen of een top. Dat weten we allemaal nog wel te vinden. Zelf probeer ik meestal de beste combinatie te maken tussen functioneel en esthetisch (het oog wil immers ook wat). Maar met alleen een leuke outfit ben je er nog niet, want wat draag je er eigenlijk onder? Welk ondergoed je kiest voor onder je sportkleding is belangrijker dan je denkt. In dit artikel een aantal handige tips als je net als ik vaak zomaar wat uit de kast trekt.
De sport-bh
Tja, dit weten we vaak ook nog wel. Je merkt het namelijk snel genoeg als je in je gewone bh gaat sporten. Niet fijn! Zeker niet als je net als ik een wat grotere cupmaat hebt. Sport-bh’s zijn speciaal ontwikkeld om de bewegingen van de borst tot een minimum te beperken. Een sport-bh hoort een aangename druk en ondersteuning te geven en een veilig gevoel. Anders gezegd: je moet je lekker vrij kunnen bewegen zonder bang te zijn dat ‘ze’ eruit floepen of onaangenaam gaan stuiteren. Om aan die eigenschappen tegemoet te komen heeft een sport-bh vaak wat bredere banden en is hij gemaakt van stevig maar soepel materiaal. Omdat je tijdens het sporten transpireert moet het materiaal ook ademend zijn en transpiratievocht afvoeren. Verder heeft een sport-bh geen beugel, waardoor je er makkelijker in kunt bewegen.
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten, modellen en maten sport-bh’s te koop. Welke voor jou het meest geschikt is hangt onder andere af van je cupmaat, welke sport(en) je beoefent en hoeveel support je nodig hebt. Het is even een zoektocht, maar als je eenmaal de perfecte sport-bh hebt gevonden, heb je daar enorm veel plezier van.
Onderbroek, boxer, string…?
Nu over naar een lastiger onderdeel. Want wat moet er eigenlijk onder je sportbroek? Draag je net als ik een sportlegging dan wil je natuurlijk voorkomen dat er randen te zien zijn van je onderbroek. Een string lijkt dan de meest voor de hand liggende optie. Ik moet zeggen dat het daar bij mij ook vaak op neerkomt. Maar het is ook goed mogelijk om een slipje te dragen onder je sportlegging. Kies hoe dan ook altijd voor seamless ondergoed. Dit heeft geen naden en en hiermee voorkom je dus meteen dat er lijnen door de broek heen drukken. Beoefen je een sport waarbij je veel transpireert, draag dan in elk geval geen katoenen ondergoed. Katoen absorbeert namelijk het transpiratievocht in plaats van het af te voeren. Hierdoor heb je kans dat je ondergoed gaat verschuiven, wat weer irritaties kan veroorzaken.
Een rondje research op het web levert me een ruim assortiment speciale sportslips -boxers en -strings op. Veel gevestigde sportkledingmerken hebben deze naast sport-bh’s ook in het assortiment. Ze hebben vaak als extra eigenschap dat ze beter ademen dan gewoon ondergoed. Bovendien kun je kiezen uit verschillende modellen. Draag je bijvoorbeeld graag hoge sportleggings, dan kun je er voor extra support een high waisted slip onder dragen.
Sokken
Tot slot komen we natuurlijk bij de sokken aan. Je kunt natuurlijk een paar ‘gewone’ sokken uit je kast trekken. Maar investeren in een paar goede sportsokken is de moeite en het geld absoluut waard. Van sporten en bewegen ga je transpireren. Met speciale sportsokken heb je daar minder last van doordat ze vocht-absorberend en ventilerend zijn. Doordat je voeten langer droog blijven krijg je minder snel irritaties. Goede sportsokken hebben bovendien verstevigde zones. Je landt bijvoorbeeld zachter op speciale hardloopsokken en wandelsokken verminderen het risico op blaren. Wat ik persoonlijk het grote verschil vind tussen gewone sokken en sportsokken is dat die laatste veel beter gevormd zijn om mijn voeten. En dat zorgt er weer voor dat de stof niet dubbel komt te zitten in mijn schoen of dat ze afzakken tijdens het sporten.
Heb jij speciaal ondergoed voor onder je sportkleding, of trek je vaak zomaar wat uit de kast?
Geen reacties