MODE

Slim kinderkleding kopen doe je zo *

18 januari 2023

Kinderen groeien als kool. Het is niet voor niets een cliché, want het is waar. Als ze klein zijn groeien ze het allersnelst. Naarmate kids groter worden gaat het iets langzamer, maar dan nog zul je ieder seizoen hun kast moeten nalopen op te kleine kleding en de garderobe met nieuwe kinderkleding moeten aanvullen. Voor mij persoonlijk geen straf, want ik ben dol op kinderkleding en vind het heerlijk om voor mijn dochter en zoon te shoppen. Hoe je dat een beetje slim aanpakt beschrijf ik in deze blog.

Kast sorteren

Voordat je de tofste kinderkleding in je (digitale) winkelmandje gooit is het slim om even naar de huidige garderobe van je kind(eren) te kijken. Wat past nog en kan het de komende maanden nog aan? Welke kleding is kapot maar kan nog gerepareerd worden? Wat is zodanig versleten dat het weg kan? Welke items zijn te klein en kunnen in de verkoop, naar de kledingbank of een jonger kind? Vaak zal je kind wel even mee moeten werken, want het is op het oog vaak lastig te bepalen welke kleding nog past en welke niet meer. Even doorpassen dus. Het resultaat is drie verschillende stapels: weggeven, weggooien, houden en eventueel een vierde stapel voor de te repareren items.

Budget bepalen

Iedere ouder gaat anders om met het kopen van kinderkleding. De een geeft er veel geld aan uit terwijl de ander een kleiner budget aanhoudt. Dit heeft niet alleen met je feitelijke budget te maken, maar ook wat je aan kinderkleding wilt uitgeven. Ga je ieder seizoen voor de nieuwste collectie of shop je ook regelmatig in de sale? Kies je altijd voor nieuw of draagt je kind ook weleens tweedehands kleding? Het speelt allemaal mee. Het is fijn om per keer dat je de kast sorteert (meestal is dat in het voorjaar en in het najaar) per kind een budget vast te stellen. Tijdens het shoppen kun je dan kijken of er naast de hoogst noodzakelijke items nog ruimte is om wat extra’s te kopen.

Kinderkleding kopen

Nu komt het leukste onderdeel: lekker kinderkleding shoppen! Je kunt de stad in gaan, maar online winkelen is voor drukke ouders echt een uitkomst. Ik kies vaak voor een combinatie van beide. En zo kies ik ook voor een combinatie van kinder merkkleding en basics van de grotere winkels. Voor de merkkleding sla ik mijn slag vaak in de sale. Het seizoen is dan vaak pas halverwege, dus ik kan dan zowel voor het huidige seizoen als eventueel voor een volgend seizoen al kleding shoppen. Een van mijn favoriete online kinderkledingwinkels is Kixx. Hier vind je ieder seizoen ook een ruim aanbod aan kinderkleding in de sale. Heel soms durf ik het aan om alvast iets voor het volgende jaar te kopen. Dat is natuurlijk wel ‘gevaarlijk’ want als je kind ineens een groeispurt krijgt past het misschien niet meer. Toch heb ik tot nu toe vrijwel altijd goed gegokt qua maat en ligt er voor komende zomer bij beide kinderen nu al wat nieuws in de kast.

Combinaties maken

Het is slim om bij het shoppen alvast rekening te houden met mogelijke combinaties. Wat ligt er al in de kast dat hier leuk mee gecombineerd kan worden? Is een top bijvoorbeeld te combineren met zowel een broek als een rokje? Natuurlijk is het ook slim om naar kleur te kijken. Bij mijn zoon staan koele kleuren heel mooi, dus zijn kast bestaat voor een groot deel uit kleuren uit dat palet. Mijn dochter is meer een warm kleurtype. Kleuren van hetzelfde palet, ook al zijn ze nog zo verschillend, matchen prima met elkaar. Handig, want het is wel zo leuk als je de kleding niet alleen in vaste setjes maar ook in wisselende combinaties kunt dragen.

Heb jij nog een goede tip als het gaat om kinderkleding shoppen?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.