MODE

Op zoek naar mijn persoonlijke kledingstijl

8 februari 2018

Het is alweer bijna twee maanden geleden dat ik besloot rigoureus de bezem door mijn kledingkast te halen. Ik ben volgens het capsule wardrobe experiment te werk gegaan en had een kleine maand geleden mijn kledingkast voor dit winterseizoen op orde. Maar ik ben er nog niet, want vooral het vinden van mijn eigen stijl, wat een outfit echt mij maakt, is een proces waar ik nog midden in zit. Om daar hopelijk meer inzicht in te krijgen meldde ik me aan voor de workshop ‘Kleding en Stijl’ van stijlcoach Yolande Avé. En gisteren was het zover!

Al heel vroeg zat ik in de vrieskou op de fiets naar het station. Lise was naar school, M naar kantoor en Quinn werd opgehaald door mijn vader. Het was tijd voor een dagje voor mezelf. Heerlijk! Ik reisde naar Utrecht en gebruikte de treinreis om nog wat te werken. Nadat ik in Utrecht compleet de verkeerde kant het station uit liep, arriveerde ik gelukkig op tijd bij O-café, de plek waar het allemaal zou gaan gebeuren.

Samen met vijf andere vrouwen werd ik getrakteerd op een lekkere kop koffie of thee en, heel belangrijk, een stukje Tony chocolade. Een lekkere binnenkomer! Yolande begon meteen enthousiast aan haar verhaal. We kregen een notitieblok om aantekeningen op te maken en er werd door iedereen driftig meegeschreven. Je merkt heel duidelijk dat Yolande echt haar passie heeft gevolgd en ze er enorm veel van weet. Ik vind dat altijd enorm inspirerend.

Zuiver kiezen

We leerden allereerst wat ‘zuiver kiezen’ inhoudt. Een term die Yolande zelf in het leven heeft geroepen om het belang van bewust kiezen te benadrukken. Door ervoor te zorgen dat je enkel die kledingstukken in je kast hebt hangen (of liggen) waar jij écht blij van wordt, ontwikkel je je eigen stijl. Je kast raakt niet meer overvol met kleding die je toch niet draagt én wordt winkelen niet alleen leuker maar ook gemakkelijker.

Tussen de bedrijven door werd er een heerlijke lunch geserveerd en was er even tijd om gezellig te kletsen. Het was tof om ook de beweegredenen te horen van de andere dames om aan de workshop deel te nemen. Waar zij tegenaan lopen en waarom ze er maar niet in slagen echt blij te zijn met de kleding die ze dag in dag uit aantrekken. Herkenbaar en soms zelfs een tikkeltje confronterend. Wie heeft er immers niet weleens tijdens het passen van een kledingstuk dat ‘wel leuk’ is allerlei redenen verzonnen waarom je het toch echt wel nodig hebt? Om het uiteindelijk toch maar te kopen? Met als gevolg dat het feit dat je niet echt blij wordt van het kledingstuk ervoor zorgt dat je het met minder plezier (of erger nog: helemaal niet) draagt? Eye-opener!

 

Kleding combineren

Yolande heeft het ook gehad over het maken van toffe kledingcombinaties. Door verschillende prints, materialen, kleuren en stijlen te combineren maak je een outfit zoveel spannender! Ze liet voorbeeldfoto’s zien waaruit blijkt dat je echt veel meer met elkaar kunt combineren dan je op het eerste gezicht denkt. En dat er dus binnen jouw eigen garderobe ook ontelbaar veel combinaties te maken zijn die je waarschijnlijk nooit gemaakt hebt omdat je ‘die trui nu eenmaal altijd met die broek combineert’, of omdat je ervan overtuigd bent dat die twee kleuren echt niet samen kunnen. Door dingen bij elkaar te houden en het vervolgens aan te passen zul je zien dat je met verrassende matches heel goed voor de dag kunt komen. Hoe tof is dat?

Kledingstijl moodboard

Na veel luisteren, noteren en ervaringen uitwisselen moesten we toch echt zelf aan de bak. Missie? Een moodboard maken dat jouw persoonlijke kledingstijl vertegenwoordigt. Klinkt ingewikkeld, is het eigenlijk helemaal niet. Je pakt een stapel tijdschriften, gaat bladeren en alles waar je blik wat langer op blijft hangen knip of scheur je uit. Eventueel kun je daarna nog een definitieve selectie maken en dan plak je alles op een groot wit vel. Ik vond het heerlijk om even met mijn handen bezig te zijn. Lekker knippen en plakken!

Et voilà! Ik vind dat mijn moodboard zeker een impressie geeft van wat ik mooi vind qua kleding. Stoer, met een vrouwelijke twist. Ik ben ook niet bang voor kleur, en vind een subtiele streepjes-, luipaard- of stippenprint wel tof maar het moet allemaal niet té uitgesproken. Kleding moet voor mij vooral draagbaar zijn. Als iets niet comfortabel zit weet ik gewoon dat ik het niet (vaak genoeg) aantrek en dan is het zonde om er geld aan uit te geven.

Plan de campagne

Halverwege de middag zat de workshop erop en liep ik met een hoofd vol informatie en heel veel zin om aan de slag te gaan naar buiten. Gelukkig werden we niet zonder een aantal handige tips huiswaarts gestuurd. Ik ga je niet alles verklappen, want daarvoor kun je de workshop het beste zelf volgen. Maar wat ik ga doen is zoeken naar winkels waarvan de collectie matcht met wat ik mooi vind. Je hebt tegenwoordig veel minder tijd om een rondje door de stad te lopen om ‘even rond te kijken’, maar dat is wel heel belangrijk. En daar ga ik dus gewoon tijd voor maken. Om zo hopelijk een stuk of vijf ‘go to winkels’ te vinden. Ik ga kijken welke items nog in mijn garderobe ontbreken (vooral voor komend voorjaar) en daar ga ik online vast wat ‘vooronderzoek’ naar doen. Verder ga ik met de items die nu in mijn kast hangen nieuwe, verrassende combinaties proberen te maken. Het lijkt me heel leuk daar wat meer mee te experimenteren. En het allerbelangrijkste dat ik mezelf plechtig heb beloofd: ik koop alleen nog maar iets als ik het 100% zeker geweldig vind, het niet meer uit wil trekken en het liefst elke dag zou dragen.

Dankjewel lieve Yolande, voor het delen van je kennis en je inspirerende woorden. Ik heb er echt veel aan gehad en mijn moodboard komt aan de binnenkant van mijn kast te hangen als reminder!

Ben jij iemand die gericht winkelt en alleen die dingen koopt die je geweldig vindt, of kom je toch weleens thuis met een miskoop?

3 Comments

 • Reply Haydée 8 februari 2018 at 21:09

  Super leuk om te lezen hoe zo’n workshop in zijn werk gaat! En het klopt inderdaad dat er zoveel in je kleerkast hangt dat je met elkaar kan combineren, maar waar je gewoon niet aan denkt om het te combineren.

 • Reply Nicole Orriëns 9 februari 2018 at 11:02

  Ik doe soms wel eens een miskoop helaas. Dan laat ik me verleiden door iets, dat eigenlijk niet bij me past… Of niet lekker genoeg zit, en dan trek ik het vervolgens toch niet aan.

 • Reply Yolande Avé 27 februari 2018 at 15:31

  YES! You were very welcome! En dankjewel voor het supertoffe stuk!! En voor iedereen die dit leest en ook mee wil doen: https://yolandeave.nl/de-workshop-stijl-kleding/

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.