MODE

Kleuradvies bij StudioKleur: welk kleurtype ben ik?

15 maart 2017

Kijk je in mijn kledingkast, dan zul je zien dat ik daar in verhouding veel grijs en zwart in heb hangen. Ik wil best vaker kleur dragen, maar vind het zo lastig welke kleuren me wel en juist niet staan. Vaak grijp ik dus toch naar het ‘veilige’ zwart of grijs. Laatst schreef ik al over de kledingcrisis waar ik me momenteel in bevind. Die hoop ik te doorbreken door mijn garderobe een opfrisbeurt te geven. En om daar goed voorbereid aan te beginnen kreeg ik vorig weekend een kleuradvies. Want welk kleurtype ben ik eigenlijk?

Toen ik me in voorbereiding op het kleuradvies een beetje ging verdiepen in kleuren en welke invloed ze kunnen hebben op je uitstraling ging er een wereld voor me open. Ik wist dat er verschillende kleurtypes bestaan en dat er een verschil is tussen koele kleuren en warme kleuren. Maar veel verder dan dat reikte mijn kennis niet.

Overigens wist ik niet eens zeker of ik nu een koel of een warm kleurtype ben. Bij koele types staat zilver het mooist en bij warme types is goud mooier. (Ik weet nu trouwens dat het iets genuanceerder ligt dan dit, maar het voert te ver om daar nu over uit te wijden.) Waar het op neerkomt is dat ik zelf dus nooit duidelijk zag of ik nu een warm of een koel kleurtype ben. Hoog tijd dus om er eens iemand met verstand van zaken naar te laten kijken!

Een aantal voordelen van inzicht in je kleurtype:

 • Je ziet er altijd op je allerbest uit
 • Je kunt gerichter shoppen, dat is zowel gemakkelijker als goedkoper
 • Je hebt minder kleding en accessoires in je kast, omdat alles te combineren is

Kleuradvies bij StudioKleur

Ik had een afspraak bij Marieke Haagen van StudioKleur. Haar gezellige lichte studio bevindt zich vlakbij het centrum van Eindhoven en op fietsafstand van waar ik woon. Ik nam M mee zodat hij wat mooie foto’s kon maken voor dit artikel. We werden hartelijk ontvangen en onder het genot van een kopje thee kreeg ik eerst wat uitleg over de verschillende kleurtypes.

Voor mij op tafel lagen de stapeltjes gekleurde doeken al klaar. Na het praatje mocht ik voor een spiegel gaan zitten en kreeg ik een witte mantel om. Vervolgens drapeerde Marieke de ene na de andere gekleurde doek om mijn nek. Zo liet ze bijvoorbeeld zien dat een bepaalde tint groen niet zo veel voor me deed, maar een andere tint me juist helemaal liet stralen. Heel gaaf om dat zo duidelijk te kunnen zien! Het is écht zo dat de verkeerde kleur de donkere kringen onder je ogen en de lijntjes en oneffenheden in je gezicht meer doet opvallen.

Welk kleurtype ben ik?

Zonder me er echt in verdiept te hebben verwachtte ik een wintertype te zijn. Eigenlijk baseerde ik dat alleen op het feit dat ik donker haar en bruine ogen heb en dat bepaalde felle kleuren me naar mijn idee altijd wel goed staan. Maar Marieke liet me al snel zien dat er weliswaar een aantal koele kleuren zijn die me prima staan, maar dat de kleuren met wat warmte erin toch beter matchen met mijn uitstraling. Wat blijkt? Ik ben een zogenaamde ‘diepe herfst’. En dat was toch best even verrassend!

Om het effect van deze kleuren nog beter tot zijn recht te laten komen maakte Marieke me op met kleuren die matchen bij mijn kleurtype. Even was ik bang dat alleen de neutrale ‘aardetinten’ mij als herfsttype goed zouden staan, maar gelukkig zitten er in het herfstpalet enorm veel mooie en sprankelende kleuren. Op een kleurenlijst gaf Marieke per kleur aan of ik deze als complete outfit of in combinatie met andere kleuren kan dragen. En de kleuren waarin ik echt schitterde kregen een sterretje. Zo blijken petrol, dennengroen, tomaatrood echte topkleuren te zijn voor mij. En gek genoeg zijn het kleuren die ik nu nog niet of nauwelijks in de kast heb hangen.

Eye-opener: zwart staat NIET iedereen!

Mijn eigen kleuranalyse vond ik natuurlijk machtig interessant, maar ook de dingen die Marieke vertelde over kleur en welke vooroordelen er zoal bestaan. Zo kent iedereen wel de uitspraak ‘zwart kleedt af’ of ‘zwart staat iedereen’. Nou helaas lieve mensen, dat is dus echt niet zo! Ben jij namelijk een licht kleurtype (lente of zomer) en heb je blond haar en blauwe ogen, dan kun je zwart maar beter vermijden.

Helaas is zwart voor mij ook geen topkleur, al heb ik de mazzel dat ‘donkere types’ zoals ik met veel weg komen. Hoewel chocoladebruin me dus stukken beter staat – Marieke heeft het laten zien, het is echt zo – kan ik als ik me een beetje opmaak, best prima in zwarte kleding voor de dag komen. Pfieuw!

Ik ging naar huis met de ingevulde kleurenlijst, een kleurenkaart die ik kan gebruiken bij het winkelen én een kleurprofiel met tips en adviezen voor kleding, make-up en haarkleur. Eigenlijk had ik direct na de afspraak zin om de stad in te duiken en alle kleding uit de rekken te trekken waarvan ik nu weet dat ze matchen met mijn kleurprofiel. Maar helaas, de kinderen moesten worden opgehaald bij opa en oma. Dat shoppen moet dus nog even wachten. Wel kan ik alvast beginnen met het uitmesten van mijn kast. Ik weet zeker dat er wat zwarte en grijze items plaats gaan maken voor wat mooie gekleurde kledingstukken.

Korting op een kleuradvies!

Denk je na het lezen van mijn toch wel vrij uitgebreide verslag ‘dat wil ik ook!’, dan heb ik leuk nieuws. Vermeld je dat je via mij bij Marieke terecht bent gekomen, dan ontvang je namelijk 15% korting op een kleuradvies! Voor meer info over de verschillende adviezen en bijbehorende tarieven verwijs ik je naar de website van StudioKleur. Ik vind het in elk geval echt een aanrader. Marieke weet waar ze het over heeft en is bovendien een hele lieve en gezellige vrouw! Laat je me weten als welk kleurtype jij uit de bus bent gekomen?

Houd jij er rekening mee welke kleuren je goed en welke je minder goed staan bij het kiezen van je outfits? 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met StudioKleur.

6 Comments

 • Reply Bregje 15 maart 2017 at 21:49

  Wat leuk zeg! Hopelijk sta je nu weer met hernieuwde inspiratie voor je kledingkast! ❤

 • Reply Nicole 15 maart 2017 at 21:51

  Wauw wat een uitgebreide analyse zeg! Ik heb er ook eentje gehad maar niet zo uitgebreid en ik weet gewoon niet meer wat ik ben qua type 🙊

 • Reply Veevy 15 maart 2017 at 22:48

  Ik heb er ook ooit 1 gehad.. maar welke kleur er nou het beste staat… 🙈 ik heb ook veel zwart en grijs in de kast.. het is ook zo lekker makkelijk voor je gevoel omdat je inderdaad denkt.. zwart is altijd goed..

 • Reply Charlotte 15 maart 2017 at 22:50

  Super leuk! Ik ben een winter/herfsttype en zou ook beter bruin kunnen dragen ipv zwart. Alleen verkopen ze zo weinig leuke bruine kleding helaas…

 • Reply Essma 16 maart 2017 at 08:43

  Mooi hoor Monique! Altijd fijn om te weten…ik ga het ook een keer doen! 😃 Eerst even proberen op gewicht te komen…misschien als beloning dan ofzo 😆

 • Reply Marij 16 maart 2017 at 09:02

  Leuk Monique! Ik ben het zomertype en zwart staat mij ook niet mooi. Gelukkig komt de lente er aan en kan ik weer toffe pastelkleuren aan. Succes en plezier met verandering aan je garderobe aanbrengen. Kleine dingetjes als een kleurrijk sjaaltje bij iets zwarts staat ook al super gaaf en anders.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.