MODE

Kleding van bamboe, wat zijn de voor- en nadelen? *

6 december 2019
kleding van bamboe vs kleding van katoen

Het is helemaal upcoming: kleding gemaakt van bamboe in plaats van katoen. Zelf heb ik momenteel vooral katoenen kleding in de kast hangen, maar toen ik laatst research deed voor een artikel, werd mijn nieuwsgierigheid wel gewekt. Ik vroeg me bijvoorbeeld af of bamboe inderdaad zoveel zachter en comfortabeler is dan katoen. En zitten er ook nadelen aan het gebruik van bamboe als grondstof voor het maken van textiel? Ik zet de voor- en nadelen van bamboekleding voor je op een rij.

Bamboekleding zie je steeds vaker terug in de winkels. Vaak in de vorm van ondergoed of loungewear. Zo kom je voor de man bijvoorbeeld het bamboe boxershort veel tegen. Maar ook voor dames, kinderen en zelfs voor baby’s is er kleding van bamboe verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan van die ultra zachte pakjes voor newborns, rompertjes en sokken.

Kleding van bamboe – de voordelen

Een groot voordeel van het gebruik bamboe voor het vervaardigen van kleding is dat het een erg duurzame grondstof is. Bamboe heeft weinig water nodig, het groeit snel en voor het verbouwen ervan heb je geen pesticiden of kunstmest nodig. Wanneer bamboe wordt geoogst, wordt niet de volledige plant uit de grond gehaald, maar groeit het resterende deel gewoon door. Daardoor kan bamboe meerdere keren per jaar geoogst worden. Verder is bamboekleding biologisch afbreekbaar en duurzaam.

Kleding van bamboe – de nadelen

Helaas kleven er niet alleen maar voordelen aan het gebruik van bamboe voor het maken van kleding. Een van de grootste nadelen is dat het productieproces, dus het proces waarin van de bamboeplant een kledingstuk gemaakt wordt, niet erg milieuvriendelijk is. Net als viscose (dat gemaakt wordt van houtpulp) moet bamboe chemisch ‘gesmolten’ worden. Het materiaal wordt dan behandeld met oplosmiddelen die helaas niet opnieuw kunnen worden gebruikt.

Een ander, iets minder zwaar wegend, nadeel is dat bamboekleding nog niet overal verkrijgbaar is en je soms dus even moet zoeken voor je het hebt gevonden. Gelukkig wordt het wel steeds populairder en bieden veel bekende winkelketens inmiddels ook al kleding van bamboe aan. Wat mij betreft zeker de moeite waard om eens naar te kijken!

Heb jij bamboekleding in je kast hangen?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.