MODE

Je netjes kleden zonder hakken, hoe doe je dat? *

29 september 2020
netjes kleden zonder hakken

Een jaar of tien geleden bestond mijn schoenencollectie nog voor het grootste deel uit schoenen met een hak. Geen stiletto’s, maar voornamelijk (enkel)laarsjes. Sommige met een hoge, andere met een wat lagere hak. Voor feestjes had ik dan nog een aantal pumps. Want ik voelde me toch altijd net een tikkie vrouwelijker op hakken dan op platte schoenen. Sinds ik bijna zeven jaar geleden moeder werd hebben de hakken plaatsgemaakt voor platte schoenen. Sneakers, maar voornamelijk boots. Soms nog wel met een wat dikkere zool, maar eigenlijk vrijwel nooit meer met een hak. Voor de feestdagen of een diner maak ik een uitzondering, maar eigenlijk vind ik het niet lekker meer lopen op die hakken. Welke opties heb je eigenlijk als je je wel netjes wil kleden, maar liever geen hakken (meer) wil dragen?

Kies voor een elegante schoen

Een schoen met een hak straalt als vanzelf wat meer elegantie uit dan een platte schoen. Wat niet wil zeggen dat je er niet op en top vrouwelijk uit kunt zien als je geen hakken draagt. In de herfst en winter is een loafer een heel elegante schoen zonder hak die je perfect kunt dragen in combinatie met een panty onder een rok of jurk. Bij Aurélien ontdekte ik de zogenaamde driving shoes tegen die ook super mooi en vrouwelijk zijn om te combineren met een feestelijke of zakelijke outfit. En dacht je dat dit soort schoenen er alleen voor dames is? Je vindt bij Aurélien ook prachtige driving shoes voor heren. Kijk maar eens!

In de zomer is een ballerina een mooie keuze, of je gaat voor de loafer of driving shoes en blote benen. Let altijd goed op de zool. Hoe eleganter hoe beter, maar dus geen zolen met een heel grof profiel, spekzolen of zolen gemaakt van rubber. Dit oogt heel snel lomp. Qua neus kies je eerder voor een spitse of wat smallere toelopende, dan voor een ronde neus. In het geval van ballerina’s kies je zo mogelijk voor een zool met een klein hakje. Ook al is het nog geen centimeter hoog, het staat veel eleganter dan een compleet platte zool.

Houd rekening met kleur

De kleur van je schoenen is ook erg bepalend voor je uitstraling. Draag je in de herfst en winter een panty, kies dan voor schoenen in de kleur van je panty. In de zomer zijn schoenen in nude-tinten het mooiste, dus zoveel mogelijk kleur-op-kleur. Kies je voor schoenen in een contrasterende kleur dan lijk je korter. En aangezien je al korter bent omdat je geen hakken draagt, wil je dat liever voorkomen.

Creëer een volwassen uitstraling met de rest van je look

Nu denk je misschien dat alles valt of staat met het kiezen van de juiste schoen als je er vrouwelijk bij wilt lopen zonder hakken te hoeven dragen. Maar nee, zeker niet! Ook de rest van je outfit is heel bepalend voor je uitstraling. Kies bijvoorbeeld geen jurk van een hele zware, stugge, stof. Pas ook op met jurken of rokken die aan de onderkant erg wijd uitlopen. Zonder hakken ziet dit er al snel heel meisjesachtig of romantisch uit. Als dat de look is die je wil creëren, prima natuurlijk, maar ga je voor een wat meer zakelijke uitstraling, kies dan voor een jurk (of rok) met verticale lijnen. Die doen je langer lijken. Draag als je graag een riempje wilt dragen, dit ook altijd in de taille en nooit op je heupen.

Het gaat er dus vooral om dat je een volwassen look weet neer te zetten met je schoenen, maar zeker ook met je kleding en… accessoires! En daar hoort ook je make-up en haar bij. Een rustige, verzorgde make-up ziet er volwassener uit dan een hele dramatische ooglook en felle lipstick. Lange haren bovenop je hoofd in een (nette) knot dragen maakt je langer dan je bent en dat kan het ontbreken van hakken onder je voeten compenseren. Qua accessoires is het codewoord ‘rust’. Niet teveel poespas dus. En weer die verticale lijnen creëren, door bijvoorbeeld lange oorbellen te dragen.

Draag jij wel graag hakken als je je netjes wilt kleden of kies je net als ik toch vaak voor de opties zonder (hoge) hak? En maakt het dan nog uit of het een ‘gewone’ dag is of dat je bijvoorbeeld een feestje of andere bijzondere gelegenheid hebt? Ik ben heel benieuwd!

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.