MODE

Heb jij al bamboekleding in de kast hangen? *

21 november 2019
bamboebos voor bamboekleding

Als ik denk aan bamboe, dan denk ik niet direct aan stof. En al helemaal niet aan een heerlijk zachte stof. Ik bedoel, zo’n stevige bamboestengel… daar kun je toch geen textiel van maken? In 2001 heeft de Universiteit van Peking ontdekt dat dat dus wel degelijk kan. Sindsdien zie je dat steeds meer textielproducenten bamboe gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld kleding. Het wordt zelfs ‘het textiel van de toekomst’ genoemd. Maar hoe zit het nu precies met bamboe als grondstof voor kleding?

Waarom niet gewoon katoen?

Bamboe is een plant, maar katoen toch ook? Je vraagt je misschien af waarom je katoen dan door bamboe zou moeten vervangen. Bij het verbouwen van katoen is er herplanting nodig. Dit put de grond uit, waardoor deze op den duur onvruchtbaar wordt. Maar liefst 20% van het wereldwijde verbruik aan pesticiden komt uit de katoenteelt. Bamboe is een grassoort en kan boven de grond afgesneden worden. De grond blijft dus onaangetast en vruchtbaar. Bovendien heeft bamboe de eigenschap dat het broeikasgassen opneemt en erosie voorkomt. Het is dus ook nog eens goed voor het milieu!

Wat zijn de voordelen van bamboekleding?

Allemaal leuk en aardig, maar wat zijn dan de eigenschappen die ervoor zorgen dat het zo geschikt is om textiel van te maken? Bamboe kent een aantal unieke eigenschappen. Zo is de vezel glad en rond van structuur, waardoor de kleding extreem zacht aanvoelt en minder kreukt. Ook beschikt de vezel over microgaatjes. Die zorgen voor ventilatie en hebben een hoog vochtopnemend vermogen. Ideale eigenschappen voor bijvoorbeeld ondergoed. Bamboe boxershorts bijvoorbeeld, zijn hier te bestellen. Maar dan zijn we er nog niet! De bamboevezel zorgt er ook nog eens voor dat bacteriën worden afgebroken. Textiel van bamboe is daarmee ideaal voor mensen met een gevoelige huid.

Van bamboestengel naar bamboekleding

Misschien vraag je je na dit alles nog steeds af hoe er dan in godsnaam textiel wordt gemaakt van die stevige bamboestengel. Dat zal ik je uitleggen. Allereerst worden de bamboestengels vermalen. Na het vermalen en bewerken ontstaat de bamboevezel. Van die vezel wordt vervolgens een garen gemaakt. En met dat garen wordt vervolgens de stof voor kleding gefabriceerd. Populaire kledingitems van bamboe zijn naast ondergoed bijvoorbeeld t-shirts, sokken en loungewear. Maar ook bamboe babykleding zie je steeds meer.

Wist jij al dat bamboe gebruikt wordt om kleding van te maken?

*Disclaimer

Afbeelding bamboe afkomstig van Shutterstock.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.