MODE

Gouden of zilveren sieraden, wat staat jou het mooist? *

23 mei 2022

Hoewel er mensen zijn die beide mooi vinden en dragen, kiezen de meesten voor óf zilveren óf gouden sieraden. Misschien voel je zelf aan wat je het mooist vindt of wat jou het beste staat, maar het kan ook zijn dat je het eigenlijk niet zo goed weet. Wat staat jou nou eigenlijk het mooist? Als je dat weet, kun je je daarop focussen en ook in die sieraden investeren. Daarom in deze blog wat meer uitleg over beide edelmetalen en hoe je kunt zien of je nou het beste zilver kan dragen of dat goud jou het mooist staat.

Goud of zilver? Het draait allemaal om kleur

Heb jij je weleens verdiept in kleur? Misschien weet je wel dat die ene kleur jou minder mooi staat en dat je in die andere kleur juist helemaal gaat stralen. Dat komt omdat er verschillende ‘kleurtypen’ zijn. Het voert te ver om er heel diep op in te gaan, maar meestal worden deze ingedeeld op basis van de seizoenen. Je bent dus een herfst-, zomer-, lente- of wintertype. Binnen dat seizoenstype is er dan nog een verdeling tussen warm, licht, helder, koel, gedempt en diep. Tijdens een kleuradvies dat ik jaren geleden liet doen ontdekte ik dat ik het kleurtype ‘diepe herfst’ ben. Dat is een warm kleurtype en daarom staan warme kleuren mij veel beter dan koele kleuren. Het lentetype is ook warm en het winter- en zomertype zijn beide koel.

Je raadt het misschien al een beetje… Bij warme types staan gouden sieraden meestal het mooist. Koele kleurtypes kunnen juist beter zilveren sieraden dragen.

Maar wat nou als je niet zo’n uitgebreid kleuradvies hebt gehad? Kun je het dan ook zelf bepalen? Laat ik in de eerste plaats zeggen dat ik het echt een aanrader vind om een keer zo’n kleurenanalyse te laten doen. Je weet dan niet alleen welke sieraden jou het mooist staan, maar ook op welke kleuren je in je kleding en make-up je moet focussen en welke je in de winkel voorbij kunt lopen. Je doet op die manier echt veel minder miskopen! Maar gelukkig kun je globaal wel zien of jij een koel of warm kleurtype bent.

Een trucje om te bepalen of je huid een warme of koele ondertoon heeft

Daarvoor kun je het volgende trucje gebruiken. Draai je onderarm en kijk naar de aderen die over je pols lopen. Bij de meeste mensen zijn die goed zichtbaar. Zijn deze een beetje paars van kleur, dan betekent dat dat je huid een koele ondertoon heeft. Zijn de aderen eerder wat groenig van kleur, dan heeft je huid een warme ondertoon. Koel is zilver, warm is goud. Klopt het bij jou, denk je?

Om het makkelijk te maken is het trouwens ook nog goed om te weten dat er verschillende kleuren goud zijn. Zo heb je naast het standaard geelgoud ook witgoud (dat lijkt op zilver, maar is ook 14k goud), roségoud en tricolore (een combinatie van geel-, wit- en roségoud. Geelgoud en roségoud zijn het meest geschikt als je huid een warme ondertoon heeft, witgoud is (net als zilver dus) heel mooi bij een huid met een koele ondertoon.

Wat als je gewoon wilt dragen wat je mooi vindt?

‘Ik denk dat ik een warm type ben, maar ik draag veel liever zilver. Kan dat?’ Natuurlijk heb je ook je eigen voorkeur en bepaal je uiteindelijk zelf wat je het liefst draagt. Vaak zal dit trouwens toch overeenkomen met je kleurtype, maar ik ken ook mensen die duidelijk een koele uitstraling hebben en het liefst goud dragen. Of andersom. Word jij ondanks je koele kleurtype toch steeds weer aangetrokken tot die mooie gouden kettingen voor dames? Of draag je altijd zilveren oorbellen omdat je daar gewoon veel meer van houdt? Lekker doen!

Vroeger, tot ongeveer mijn 25e, droeg ik het liefst zilver. Ik denk ook doordat goud in die tijd een beetje een negatief imago had. Na die tijd ben ik dus wel steeds meer goud gaan dragen en inmiddels ligt er helemaal geen zilver meer in mijn sieradendoos. Het mooist vind ik minimalistische sieraden. Ik heb een heel fijn kettinkje, een mooie gouden minimalistische ring en een hele verzameling oorknopjes en creolen. Gouden sieraden zijn prijziger dan zilver, dus ik voeg niet zo heel vaak dingen toe aan de collectie maar als ik dan weer iets nieuws heb, ben ik daar wel ontzettend blij mee.

Ben jij een koel of warm type? En wat voor sieraden draag jij het liefst: goud of zilver?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.