MODE PERSOONLIJK

De Style Experience – een waardevolle les over kleur en stijl

3 februari 2023

Ik ben niet iemand die blind de nieuwste trends volgt. Sterker nog, ik ben er zelfs vaak niet eens meteen van op de hoogte. Wel vind ik het heel leuk om met kleding bezig te zijn. In de loop der jaren heb ik een steeds beter beeld gekregen van wat me goed staat en welke items ik bij wijze van spreken niet eens hoef te passen. Op het gebied van kleur en stijl ben ik een tijdje geleden nog een stukje wijzer geworden. Ik werd namelijk uitgenodigd voor een Style Experience! In deze blog vertel ik je er alles over.

Op een vrijdagochtend stap ik al vroeg in de trein om op tijd in Rotterdam te zijn. Daar word ik hartelijk ontvangen door Carla van den Puttelaar en Hilma van Zanten. Deze twee image professionals richtten in 2018 samen het platform Kleding- en Stijladvies op, met een handige database van image professionals door heel Nederland. Daarnaast vind je op de website enorm veel nuttige informatie over kleding, stijl en kleur. Echt de moeite waard om eens rond te neuzen.

Een image professional weet welke kleuren je staan en laat je stralen in kleding die past bij jouw figuur. Ze kijkt samen met jou naar de persoonlijke styling die past bij jouw doelen en ambities, ze helpt je met het vergroten van je zichtbaarheid en het benadrukken van je persoonlijkheid. Als kleding harmonieert met je lichaamsvorm, past bij jouw levensstijl en als je weet dat je er goed uitziet, dan straal je dat uit. Jouw unieke stijl in kleding en kleur vinden is dé manier om de beste versie van jezelf te worden en je doelen en ambities te bereiken. Carla: “Eigenlijk zou iedereen een keer in zijn of haar leven een image-advies moeten krijgen.”

Ik onderga een kleuranalyse en krijg daarbij een kleurenwaaier en stylingadvies. Daarnaast mag ik een aanvullend advies kiezen, namelijk ‘personal branding’, ‘figuurvorm’ of ‘gezichtsvorm’. Eigenlijk vind ik ze allemaal heel interessant, maar ik besluit voor ‘figuurvorm’ te kiezen, omdat ik graag wil leren hoe ik mijn figuur met de juiste kledingkeuzes het beste tot haar recht kan laten komen.

De kleuranalyse

We beginnen met een stukje theorie over kleur en de kleurtypes ‘zomer’, ‘lente’, ‘herfst’ en ‘winter’. Deze indeling wordt al heel lang gebruikt, maar is volgens Hilma wat achterhaald. “De kleurtypes kunnen ook in combinatie voorkomen en daardoor zijn er eigenlijk 10 verschillende combinaties mogelijk.” Vijf jaar geleden heb ik al eens een kleuranalyse laten doen. Toen kwam eruit dat ik het type ‘diepe herfst’ ben. Ik was erg benieuwd of de dames op hetzelfde advies uit zouden komen of dat zij er misschien een andere kijk op hebben.

Daarna is het tijd om plaats te nemen op de stoel die klaarstaat voor de spiegel. Ik krijg eerst een witte doek om en haarband in (omdat mijn haar geverfd is en dus niet mijn natuurlijke kleur) voor een neutrale basis. Vervolgens drapeert Hilma doeken om mijn schouders om goed te kunnen zien welke mij het beste staan. Al snel is duidelijk dat goud het wint van zilver. Dat is geen nieuws, want ik wist al wel dat warme kleuren me beter staan dan koele. Ik ben dus (nog steeds) een ‘warm keurtype’.

Vervolgens vergelijkt ze de kleuren van verschillende kleurenpaletten met elkaar door ze over elkaar heen te leggen. Op bovenstaande foto’s kun je het verschil zien tussen een ‘koele’ en een ‘warme’ paars. De koele vind ik weliswaar mooi, maar is wat hard bij mijn gezicht. Op de foto is het niet zo goed te zien, maar deze kleur laat de oneffenheden in mijn gezicht en de kringen onder mijn ogen meer opvallen. De warme tint staat me veel beter.

Uiteindelijk blijkt dat zowel het herfstpalet (waarvan ik al wist dat het me goed staat), als het lentepalet het beste bij mij passen. Hilma zegt de herfstkleuren wat donker te vinden bij me. De lentekleuren zijn ook warm, maar een stuk lichter en vrolijker. Het leuke is dat je beide ook prima met elkaar kunt combineren. Denk aan een mooi donkergroen pak (uit het herfstpalet) met een koraalkleurige blouse (uit het lentepalet) eronder. Supergaaf! Waar ik dus eerst dacht alleen de herfstkleuren te kunnen dragen, heb ik er nu dus een heel kleurenpalet bij om uit te kiezen.

Kleding die past bij je figuur

Kleding is er om je te beschermen. Om te zorgen dat je het niet koud krijgt en dat je niet nat wordt als het regent. Maar kleding is natuurlijk veel meer dan dat. Je laat ermee zien wie je bent en wat je persoonlijkheid is. Het speelt een grote rol in die zo belangrijke eerste indruk die iemand van je heeft als hij of zij jou voor het eerst ziet. Het is fijn om te weten welke kledingstukken jou goed staan en hoe je deze kunt afstemmen op je figuur.

Ik geef bij Carla aan dat ik me weleens stoor aan mijn wat brede heupen. Een broek met rechte pijpen in plaats van een aansluitend model, zorgt ervoor dat ze minder opvallen. Ook het opstropen van mijn mouwen zodat ze niet precies uitkomen op het breedste deel als ik mijn armen naast mijn lichaam laat hangen, helpt enorm. Het zijn kleine dingen, maar ze maken een groot verschil! We hebben het ook nog over halslijnen en het feit dat ik ‘vroeger’ niet zo van hooggesloten tops en truien hield omdat ze mijn borsten groter doen lijken. Ik heb nu gemerkt dat het heel erg van het kledingstuk afhangt of ik het wel of niet mooi vind en dat ik dus gewoon moet passen om erachter te komen of iets me goed staat.

Als afsluiter brengt Hilma nog een mooie make-up bij me aan. Wat een verwennerij! Even later stap ik, met mijn hoofd vol informatie en mijn lente-herfst kleurenwaaier op zak, de deur uit.

Hilma en Carla, ontzettend bedankt voor deze interessante ochtend en heerlijke me-time!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.