MODE

Hoe bepaal je de juiste maat voor een overhemd? *

21 september 2018

juiste maat voor een overhemd bepalen

Winkelen in fysieke winkels lukt me wegens tijdgebrek lang niet zo vaak meer dan vroeger. Daarom shop ik regelmatig online. Boodschappen, verzorgingsproducten, luiers, elektronica, noem maar op. Ook kleding shop ik graag via internet. Vaak voor de kinderen en mezelf, maar ook voor M bestellen we regelmatig wat. Bij de meeste kleding is dat maat-technisch niet zo moeilijk, maar bij zoiets als een overhemd komt de maat natuurlijk vrij nauw. Hoe bepaal je de juiste maat voor een overhemd eigenlijk?

Maat overhemd bepalen

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het bepalen van de juiste maat voor een overheid een relatief simpel klusje. Je moet alleen wel even weten hoe je het doet. Een eerste goede indicatie voor de juiste maat geeft de zogenaamde boordmaat. De meeste merken beschouwen deze maat als leidend en geven maten dus ook aan de hand van de boordmaat aan.

Boordmaat opmeten

Voor het opmeten van de boordmaat heb je een centimeter nodig. Deze leg je rond de basis van de nek, zo ongeveer ter hoogte van de adamsappel. Laat de centimeter niet los hangen, maar trek hem ook zeker niet te strak aan. Als hij netjes rond de nek zit en de man in kwestie kan nog slikken, dan zit hij goed. Schrijf het aantal centimeters dat je meet en tel hier 1 of 2 centimeter bij op. Nu heb je de boordmaat en daarmee de basisinformatie voor het kopen van een overhemd.

Welke boordmaat komt nu ongeveer overeen met welke confectiemaat? Ter vergelijking een handig tabelletje:

  • Boordmaten 37 en 38 komen overeen met S
  • Boordmaten 39 en 40 komen overeen met M
  • Boordmaten 41 en 42 komen overeen met L
  • Boordmaten 43 en 44 komen overeen met XL
  • Boordmaten 45 en 46 komen overeen met XXL
  • Boordmaten 47 en 48 komen overeen met 3XL

De boordmaat geeft je een goede indicatie van de maat overhemd die je nodig hebt. Maar aangezien er tegenwoordig overhemden zijn in allerlei verschillende pasvormen – denk aan: slim fit, modern fit, normal fit – kan het verstandig zijn ook een aantal andere maten op te meten. Aan de hand van de bovenwijdte, taillewijdte, ruglengte en armlengte kun je in een maattabel nog nauwkeuriger aflezen welke maat je nodig hebt.

Overigens dien je in de keuze voor een bepaalde maat altijd rekening te houden met de wat je (man, vriend, vader, broer, opa) prettig en/of mooi vindt om te dragen. Houdt hij van strak getailleerd dan kun je ervoor kiezen een maatje kleiner te bestellen, maar vindt hij lekker wijd juist fijner zitten, bestel dan gerust een maat groter.

Een nieuw overhemd voor M

Van Hemdvoorhem.nl ontving M een overhemd van het merk OLYMP. Ik had weliswaar zijn boordmaat opgemeten, maar had me teveel laten leiden door bovenstaand tabelletje. Hij draagt normaal meestal een L, dus ging ik er blindelings vanuit dat boordmaat 41 perfect zou zijn. Terwijl de centimeter eigenlijk 39 cm aangaf als boordmaat. Wat bleek? Hemd te groot! Gelukkig heeft Hemdvoorhem.nl een prima retourbeleid en kwam er direct een maat 39 onze kant op. Die gelukkig wel netjes zit.

Over de kleur twijfelden we in het begin allebei nog een beetje. Maar kijk eens hoe mooi deze lila-tint hem staat! De hemden van OLYMP zijn van 100% katoen en strijkvrij. Misschien zou je dat laatste niet zeggen als je de foto bekijkt, maar deze kreukels zijn het gevolg van het niet netjes opvouwen en het op die manier te lang in de doos laten liggen (ik beken schuld!). Als het hemd is gewassen en je hangt het direct daarna op een hanger te drogen, dan kun je het zo aantrekken en zorgt je lichaamswarmte ervoor dat eventuele kreukels als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Koop jij graag online en zo ja, wat dan zoal?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Hemdvoorhem.nl.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.