MODE

De bezem door mijn kledingkast | Doe je mee?

14 december 2017

Voor de zoveelste keer deze maand sta ik vertwijfeld voor mijn kledingkast. Wat moet ik in hemelsnaam aan vandaag? Dat zou een terechte vraag kunnen zijn als er daadwerkelijk nauwelijks iets in mijn kast hangt. Maar het tegenovergestelde is waar. Als ik de schone was opruim krijg ik het vaak maar net in mijn kast gepropt. Heel irritant. Tijd voor verandering dus!

Véél meer dan genoeg

Er hangt dus meer dan genoeg kleding in mijn kast. Veel meer dan genoeg om eerlijk te zijn. En toch draag ik maar een heel klein gedeelte van al die kleding. Ik pik mijn favoriete, eerlijk gezegd vaak dezelfde, combinaties eruit en als die allemaal in de was zitten sta ik weer met grote vraagtekens boven mijn hoofd voor de kast. Wat er dan nog hangt is ofwel te groot, niet passend voor dit seizoen of vind ik gewoonweg niet mooi (meer). Maar er zijn ook items die ik wel heel mooi vind maar waarvan ik geen idee heb hoe ik ze moet combineren. Ik zie gewoon door de bomen het bos niet meer.

Hoewel ik regelmatig nieuwe kleding koop, ruim ik maar heel af en toe mijn kledingkast op. Op een gegeven moment gaat dat natuurlijk fout. Als er meer in komt dan eruit gaat komt er een dag dat het gewoon niet meer past allemaal. En dat punt heb ik nu bijna bereikt. Een mooi moment dus om de bezem eens door de kast te halen.

Capsule Wardrobe

Al langer speel ik met het idee mijn kast eens flink ondersteboven te keren, maar daar bleef het bij. Tot ik begin deze maand geïnspireerd raakte door een blog van Lindsay, die zich heeft gewaagd aan het Capsule Wardrobe experiment. Mijn eerste reactie op haar artikel: ‘stoer!’. De tweede: ‘zou ik dat ook kunnen?’. Hoe heerlijk zou het zijn als er eindelijk weer eens lucht is in mijn kast. Ruimte om kleding mooi uit te stallen en op te hangen in plaats van het er nog net in te kunnen proppen. Ik weet ook zeker dat het me zal helpen bij het maken van (nieuwe) combinaties. Als je minder hebt om aan te trekken word je immers vanzelf creatiever. Want wie wil er nu elke dag in dezelfde outfit voor de dag komen?

Van start!

Vandaag heb ik een hele dag voor mezelf. Allereerst om keihard te gaan leren voor mijn laatste examen van aanstaande maandag. Maar als ‘beloning’ voor het studeren ben ik van plan een start te maken met mijn eigen Capsule Wardrobe. Heel kort gezegd komt het erop neer dat ik mijn hele kledingkast ga uitruimen. En dit aan de hand van vijf regels, die de blog van Un-fancy.com heel duidelijk uiteengezet worden.

Even voor de duidelijkheid: dat cijfer 37 staat niet in steen geschreven. Het gaat er om dat je alleen die items overhoudt waar je echt gelukkig van word en waar je je mooi in voelt. Dat kunnen er 37 zijn, maar ook 45 of 50. Na stap 1 weet ik op hoeveel items ik uit ga komen. Maar wat moet je dan allemaal meetellen? Tops, broeken, rokken, jurken, jassen en schoenen. Wat je niet mee hoeft te tellen is ondergoed, sportkleding, accessoires, zwemkeding, tassen, pyjamas, loungekleding, gelegenheidskleding (dat wat je bijvoorbeeld op een bruiloft draagt) en de kleren die je aantrekt als je je woonkamer gaat verven.

De eerste stap is dus het terugbrengen van je totale garderobe tot enkel die items die uiteindelijk deel uitmaken van je Capsule Wardrobe. Alles moet uit de kast en op mijn bed ontstaan vier stapels:

 1. LIEFDE! Dit wil ik nú aantrekken. Ofwel, mag direct terug in de kast.
 2. MISSCHIEN. Dit zijn die items die maar in je kast blijven hangen omdat je ze hoort te hebben, ze een sentimentele waarde hebben, of je er veel geld voor hebt betaald. Maar je draagt ze niet, want ze zijn net niet de juiste kleur, de maat is niet helemaal goed of er is iets mee waardoor je het gewoon niet draagt. Deze items stop je in een doos en die doos sla je op. Bijvoorbeeld op zolder.
 3. NEE. Duidelijk. Dit zijn items die je wegdoet, doneert of verkoopt. Weg ermee.
 4. SEIZOEN. Een wollen jas in de zomer zul je niet aantrekken. En dat geldt ook voor je favo zomerjurkje in de winter. Vallen de items onder punt 1 maar passen ze niet in het seizoen, stop ze dan in een doos of krat en sla het op. Om het over een tijdje weer tevoorschijn te halen natuurlijk.

Mijn planning

Deze week wil ik mijn Capsule Wardrobe voor de komende 2,5 maand in orde hebben. Er staat me dus een behoorlijke klus te wachten. Maar ik ben gemotiveerd en heb er zin in!

De vier seizoenen zijn als volgt verdeeld:

dec-jan-feb – WINTER
maart-april-mei – LENTE
juni-juli-augustus – ZOMER
september-oktober-november – HERFST

In de twee weken voorafgaand aan het nieuwe seizoen ga je aan de slag met een planning voor de komende Capsule Wardrobe en de items die je daar nog voor wilt kopen (ja ja, dat is het leuke gedeelte!). Of ik voor dit winterseizoen nog items wil aanschaffen bepaal ik als ik de selectie gemaakt heb.

Doe je mee?

Dit hele Capsule Wardrobe experiment gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Het is een proces. Ik hou je daar zeker van op de hoogte de komende tijd. Nu ik dit zo zit te schrijven lijkt het me eigenlijk best leuk als er mensen enthousiast zijn om met me mee te doen. Ik weet namelijk dat er veel meer meiden zijn die hetzelfde ‘probleem’ hebben. En waarom zou je daar niet gewoon NU iets aan doen? Ik heb geen idee of er animo voor is, maar mocht je het leuk vinden om aan te sluiten dan vind ik dat super! Laat het me even weten door een reactie achter te laten onder deze blog of op social media. Dan ga ik een manier bedenken hoe we dit samen vorm kunnen geven.

Hoe ziet de inhoud van jouw kledingkast eruit? Sta jij je ook regelmatig voor je kast af te vragen wat je nu toch weer aan moet?

De uitgelichte afbeeldingen is afkomstig van Shutterstock.

8 Comments

 • Reply Charlotte 14 december 2017 at 06:20

  Jaaaa ik doe met je mee! In de vakantie dan wel haha, nu nog geen tijd…

  • Reply Monique 15 december 2017 at 16:01

   Yes! Leuk! En ik doe ook een gedeelte in de vakantie 🙂 Laat me weten hoe het vordert en stuur me foto’s, dan kan ik dat mooi meenemen in een vervolgartikel.

 • Reply Nicole 15 december 2017 at 09:44

  Ik zou dolgraag mee willen doen maar ik denk dat ik even wacht tot de lente.

  • Reply Monique 15 december 2017 at 16:02

   Prima toch? Als alles goed gaat is het een continu proces, dus blijf ik ermee bezig. Voor de lente zal ik toch weer moeten switchen met kleding. Leuk als je tegen die tijd meedoet 🙂

 • Reply Annemarie 15 december 2017 at 15:58

  Ik ik ik! Zelfde probleem als jij schetst al combineer ik soms ook zomerspul met dikke vesten

  • Reply Monique 15 december 2017 at 16:04

   Leuk Annemarie! Ja, daar liep ik tegenaan bij het sorteren van mijn kleding. Maar de echt zomerse items heb ik toch weggehaald. Geeft toch wat meer overzicht vind ik. Veel succes! Ik ben benieuwd hoe het je vergaat. Ik denk erover een besloten groep op Facebook aan te maken als we met wat meer zijn. Zou je er eventueel interesse in hebben je daarbij aan te sluiten?

 • Reply Annemarie 15 december 2017 at 16:39

  Ja doen! Ik sluit wel aan!

 • Reply Rory 20 december 2017 at 10:40

  Capsule wardrobe? Nee, dat vind ik iets te beperkend (voor mij). Ik ben meer van de Konmaeri-Methode 😉 Ik heb echt serieus inmiddels 6 vuilniszakken weggegeven maar het blijft teveel. Dat deel is heel herkenbaar. Maar ik kom oorspronkelijk uit de modewereld en ik pas heel veel nog. Kleding is mijn hobby. Need I say more? Ik vind het oprecht heel moeilijk om kleding weg te doen. Wel hartstikke goed dat jij het doet hoor!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.