MODE

Mijn 2018 Winter Capsule Wardrobe

18 januari 2018

Een paar weken geleden schreef ik over mijn voornemen de bezem door mijn kledingkast te halen. Ik voegde de daad bij het woord en had al snel een van de hanggedeeltes van mijn kast ‘uitgemest’. Deze week nam ik het laatste deel van mijn kast onder handen en wat nu over is beschouw ik als mijn ‘capsule wardrobe’ voor deze winter. Ik laat hem je graag zien!

Hoe ik te werk ging

Zoals het ‘hoort’ bij het capsule wardrobe experiment heb ik per kastgedeelte alles uit mijn kast gehaald en op mijn bed gelegd. Alles is dus een keer door mijn handen gegaan. Wat ik niet meer wilde ging op de stapel ‘weg’, wat niet in het seizoen paste in een plastic box en waarover ik twijfelde ging in weer een andere plastic box. O ja, en het gedeelte wat ik dus wel wil houden én past bij dit (winter)seizoen mocht terug in de kast.

Bloesjes en vesten

Ik verwachtte dat ik bij veel items enorm zou twijfelen of het weg zou mogen of niet, maar dat viel heel erg mee. Meestal wist ik binnen een paar seconden op welke stapel een kledingstuk thuishoorde. Een enkele keer moest ik het eerst aantrekken om daarachter te komen. Het helpt natuurlijk wel mee dat ik enorm ben afgevallen het afgelopen jaar en veel kleding me daarom simpelweg te groot is geworden. De items die ik daarvan nog wel heel mooi vind heb ik in een aparte doos gedaan en op zolder gezet voor het geval dat. Maar stiekem hoop ik natuurlijk dat ik die nooit meer tevoorschijn hoef te halen…

Jasjes en jurken

Mijn winter capsule wardrobe

Een snelle blik op mijn foto’s (en de wetenschap dat ik ook nog een plank heb met een paar truien, t-shirts en broeken) verraadt al dat ik me niet aan het ‘heilige’ aantal van 37 kledingstukken heb gehouden. Maar voor mij was dat bij voorbaat al geen must. Er is zeker meer dan de helft uit mijn kast verdwenen en daarmee ben ik voor nu tevreden. Ik verwacht dat ik, naarmate ik meer en meer gewend raak aan een meer beperkte garderobe, dit aantal nog wel terug kan brengen. We gaan het zien in de seizoenen die nog komen.

Hoe bevalt het tot nu toe?

De grootste verandering die ik ervaar is toch wel dat ik veel en veel minder lang voor mijn kledingkast sta dan voorheen. Doordat nagenoeg alle kleding die ik in mijn kast heb hangen is afgestemd op mijn kleurtype kan ik veel dingen eenvoudig met elkaar combineren. En omdat alles wat er nu in hangt ook echt mijn favoriete kleding is twijfel ik ook niet meer of iets wel leuk genoeg staat. En dat scheelt echt een hoop!

Ook bij het winkelen merk ik een verandering. Ik kijk kritischer naar wat ik nodig heb en voel bijvoorbeeld niet de behoefte in de sale van alles en nog wat te gaan passen. Waarvan ik genoeg in mijn kast heb hoef ik echt niets nieuws. Ik denk bewust na over items die ik graag nog aan mijn garderobe wil toevoegen en probeer daar dan gericht naar op zoek te gaan. Zo zocht ik nog een wat nettere, pantalon-achtige broek, die ik afgelopen weekend in de sale bij Benetton scoorde.

Het volgende item op mijn wishlist is een zwarte blazer, want die heb ik geen meer in de juiste maat. Heb je een tip waar ze deze van goede kwaliteit verkopen dan hoor ik het graag. Deze blazer van Selected vind ik bijvoorbeeld prachtig! Dit is zo’n item waar ik best wat meer aan wil uitgeven omdat het nu eenmaal jarenlang meegaat en een echte basic is in je garderobe. Misschien toch slim om eens rond te neuzen in de sale van wat duurdere merken, want dan kan iets dat normaal buiten het budget valt nu misschien opeens wel een optie zijn.

Wat is de volgende stap?

Het winterseizoen duurt nog tot eind februari. Halverwege februari ga ik inspiratie opdoen voor mijn lente capsule wardrobe (waarschijnlijk gebruik ik daarvoor Pinterest) en de items die ik daar eventueel nog voor wil shoppen. Eind februari pas ik de inhoud van mijn kast dan weer aan op het nieuwe seizoen. Ik heb er nu al zin in!

De komende weken wil ik foto’s gaan maken van enkele van mijn favoriete winteroutfits. Die kun je de komende tijd dus langs zien komen.

Welk item mag in de winter echt niet in jouw garderobe ontbreken?

Mocht je het leuk vinden, ik nam tijdens het opruimen een video op. Je kunt ‘m hieronder bekijken:

Ik maakte een Capsule Wardrobe inspiratiegroep aan op Facebook. Lijkt het je leuk mee te doen, voeg je er dan gezellig bij!

3 Comments

  • Reply Annemieke 18 januari 2018 at 06:35

    Leuk, goed gedaan!!

  • Reply famke 21 februari 2018 at 20:28

    Jigsaw maakt hele goede blazers! Ze zijn wat duurder maar tweedehands of in de sale kun je ze wel voor een betaalbare prijs scoren 🙂 Ik scoorde die van mij voor 6 euro bij de kringloop!

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.