EVENTS

Zelf een festival organiseren, hoe pak je dat aan? *

14 januari 2022

Heb jij er ook zoveel zin in en behoefte aan om weer lekker uit te gaan? Een mooi concert bezoeken, een paar dagen naar een festival… Het klinkt misschien gek, maar dit zou weleens hét moment kunnen zijn om na te denken over het zelf organiseren van een festival, als je die ambitie hebt. Zodra het weer mag ben jij de eerste die het ‘hongerige’ publiek kan verblijden met dat waar ze al bijna twee jaar ontzettend naar uitkijken. Klinkt goed, toch? Of je nu plannen hebt voor een grootschalig festival voor veel bezoekers of een klein festival bij jou in de buurt, het is zeker mogelijk om hiermee aan de slag te gaan! Uiteraard is het wel belangrijk om het goed aan te pakken, zodat je festival een succes wordt. In deze blog lees je waar je zoal aan moet denken bij het organiseren van een festival.

Artwork en merchandise

We beginnen met een van de leukste onderdelen: de artwork! Dit is allesbepalend voor de uitstraling van het festival. Of je nu een jazzfestival, kunstfestival, metalfestival of theaterfestival organiseert: zorg dat het artwork hierop aansluit. Zo snappen mensen direct waar het om gaat! Je hebt onder andere een logo en poster nodig. In het verlengde hiervan maak je de festivalbandjes, die de bezoekers kunnen dragen. Hoe mooier de bandjes zijn, hoe liever mensen ze willen dragen. Je kunt denken aan geweven bandjes, maar ook rubberen armbandjes zijn een optie. Maak in ieder geval dat je festival-logo er duidelijk op staat!

Team samenstellen

Een festival organiseren in je eentje? Dat is waarschijnlijk wel wat ingewikkeld. Er komt namelijk een heleboel bij kijken. Stel daarom tijdig een goed team samen waarmee je het festival organiseert. Van boekers tot producers, van marketeers tot horecapersoneel – een gevarieerd team is wenselijk. Je kunt op zoek gaan naar vrijwilligers, mocht er nog geen budget zijn. Anders is het fijn om je team uit te kunnen betalen.

Vergunningen aanvragen

Begin er zo vroeg mogelijk mee: het aanvragen van de vergunningen voor het festival. Je kunt namelijk niet zomaar een festival gaan organiseren – het is belangrijk om toestemming te hebben. Zo voorkom je immers dat de boel wordt stilgelegd. Het kan best even duren voordat alle vergunningen rond zijn. Dit moet je niet onderschatten.

Artiesten regelen

Welke artiesten wil je op jouw festival hebben staan? Je hebt er zelf waarschijnlijk al een beeld bij in je hoofd. Maar vergeet natuurlijk niet dat je die artiesten tijdig moet vragen – ze moeten wel tijd en zin hebben om langs te komen op jouw festival. Regel dit zo vroeg mogelijk, want de agenda’s van artiesten raken al snel vol. Zorg ook dat je een duidelijk verhaal hebt om mee te sturen bij de aanvraag. Nieuwe festivals zijn immers nog niet bekend: je moet wellicht net wat meer werk doen om artiesten over te halen.

Marketing en promotie

Je wilt niet alleen artiesten enthousiasmeren voor je festival, maar ook bezoekers! Binnen je eigen kring kun je vast al wat geïnteresseerden optrommelen. Voor een kleinschalig festival, zoals een buurtfestival, is dat misschien al voldoende. Maar als je het grootschaliger wilt aanpakken, moet je de aankondiging van je festival ook buiten je kring verspreiden! Doe dit zowel online als offline: je kunt tegenwoordig beide vormen van marketing goed gebruiken. Hang posters op, deel informatie op social media, zorg voor mond-tot-mondreclame en hopelijk wordt jouw festival een groot succes!

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.