EVENTS

Weber Grill Adacemy | Barbecueën als een pro! *

13 juni 2018

Weber Grill Academy schort Backyard Hero

Als je me een paar weken geleden had gevraagd wat ik wist van barbecueën en het bereiden van voedsel op de barbecue was er waarschijnlijk niet zo heel veel uit gekomen. Ja, ik weet dat je er vlees op kan bakken. En vis en groente natuurlijk ook. Maar de echte ins en outs van het barbecueën en vooral de manieren waarop je hem óók kunt gebruiken waren mij niet bekend. Tot ik anderhalve week geleden een workshop mocht volgen van de Weber Grill Academy. Nicole was ook uitgenodigd en dus gingen we gezellig samen. Er ging een wereld voor ons open!

Viergangendiner van de BBQ

De workshop vond plaats op een prachtige locatie, kasteel de Oude Vuursche in Baarn. Bij aankomst kregen we een lekker koel drankje en een korte introductie. ‘We gaan vanmiddag een viergangendiner bereiden op de barbecue’, was een van de eerste dingen die de instructeurs ons vertelden. Het zou mij benieuwen hoe we een witvisje en zoete aardappelreepjes op de barbecue mooi gaar zouden krijgen. Maar ik had er zin in. We hadden zowel de beschikking over een barbecue die werkt op houtskool, een gasbarbecue als een elektrische barbecue. En mochten zelf kiezen welke barbecue we voor welke gang wilden gebruiken.

Als voorafje en om de ergste trek te stillen voor we aan de slag moesten, kregen we een broodje met pulled chicken en zogenaamde ‘spekjam’. De instructeurs hadden dit vooraf al voor ons op de barbecue bereid. Dat was echt om je vingers bij af te likken zeg. Overheerlijk! De grote groep deelnemers werd in vier kleine groepen verdeeld van ongeveer zes personen. We kregen per groep vier recepten uitgedeeld en konden van start. Het leuke was dat we alles zelf moesten doen. Natuurlijk mochten we om hulp vragen als we er zelf niet uitkwamen en kregen we tips hoe we dingen het beste konden doen. Maar we gingen dus echt zelf aan de slag. En hoewel ik, op Nicole na, niemand van ons groepje kende ging het contact maken heel snel en natuurlijk. We hadden immers allemaal hetzelfde doel voor ogen: een lekker menu op tafel zetten! Want we mochten alles natuurlijk lekker zelf opeten.

Direct en indirect verhitten

Naast het feit dat je op een Weber barbecue in principe vlees en ander voedsel met gesloten deksel bereidt, was voor mij een van de grootste eye-openers het verschil tussen direct en indirect verhitten. De directe grillmethode kun je vlees- en vis snel bereiden door het op gelijkmatige temperatuur op het hete grillrooster te grillen. Deze manier van bereiden is vooral geschikt voor gerechten die niet langer dan 25 minuten gegrild hoeven te worden, zoals worsten, garnalen, groentespiesen en hamburgers.

De indirecte manier van grillen is vooral geschikt voor grote stukken vlees of gevogelte. Bij deze methode wordt de warmtebron verplaatst naar de zijkanten van de barbecue. Dit voorkomt dat het gerecht verbrandt voordat de binnenkant gaar is. Eigenlijk werkt dit hetzelfde als een heteluchtoven in de keuken.

Voor-, tussen-, hoofd- en nagerecht

De gerechten die we mochten bereiden waren voor mij geen typische barbecue-gerechten, maar dat maakte het juist enorm leuk. Het hoofdgerecht was bijvoorbeeld kogelbiefstuk met peer en gorgonzola. Super lekker! Het voorgerecht was een witvis en als tussengerecht maakten we camembert met tijm en honing en in reepjes gesneden pastinaak en zoete aardappel, die we daarna in de camembert konden dippen. Het nagerecht was een onwijs lekkere zoete pizza van de barbecue, waar ik zelf een soortgelijke variant op heb bedacht waar ik binnenkort het recept van zal delen. Alles was even lekker en het werkte heel inspirerend om eens totaal andere dingen op de barbecue te bereiden dan ik normaal gesproken gewend ben.

Backyard Hero – Weber Grill Academy

Het was onwijs leuk om eens een workshop als deze te volgen. Dus bedankt Weber en Coolblue, voor deze toffe ervaring! Er is echt een wereld voor me open gegaan wat barbecueën betreft. Het lijkt me ook heel tof om cadeau te doen of iemand als verrassing mee naartoe te nemen. Wij volgden de basic workshop, maar de Weber Grill Academy organiseert ook nog een aantal andere workshops. Ik ben van plan het geleerde heel snel zelf in de praktijk te gaan brengen, met mijn eigen Weber barbecue. Het lijkt me tof om zelf ook eens een barbecue-recept te delen dat ik de moeite waard vind, zodat jij het ook kunt uitproberen.

Heb jij thuis een barbecue en zo ja, wat voor een? En wat bereid je er het liefst op? Probeer je ook weleens wat minder gebruikelijke gerechten uit op de barbecue of hou je het vaker bij ‘gewoon’ een stukje vlees of vis?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Weber en Coolblue.

Advertisement

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Reacties

  • Reactie Jessica 13 juni 2018 at 17:27

    Hmmm wat ziet het er lekker uit. Eigenlijk gebruiken wij hier thuis de BBQ voor standaard een stuk vlees en heeeeel soms eens wat groente. Zonde eigenlijk want er is zoveel meer mogelijk.

  • Reactie Erica 14 juni 2018 at 21:09

    Het ziet er heel lekker uit! Ik ben niet zo’n vlees eter, dus eens wat anders dan de standaard diepvries hamburger vind ik wel tof. Ben benieuwd naar het recept wat je gaat delen 🙂

  • Reactie Nicole 14 juni 2018 at 21:39

    Was echt heel tof! Ben benieuwd naar wat je er allemaal op gaat maken.. Wij hebben onze Weber nu 1x gebruikt maar na onze vakantie ga ik eens wat recepten uitproberen.

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.