ETEN EN DRINKEN EVENTS

Een kijkje in de Kleine Keuken

7 juni 2016

kleinekeuken

Afgelopen donderdag was ik samen met een aantal andere bloggers te gast bij de dames van de Kleine Keuken, die hun motto ‘het is nooit te vroeg voor goede smaak!’ vertaald hebben in verantwoorde maar hele lekkere productjes waar kleine buikjes en mondjes blij van worden. We kregen letterlijk een kijkje in de (kleine) keuken en dat was heel erg tof! Hoewel ik de meeste feitjes over gezonde keuzes wel kende, heeft het me toch weer even wakkergeschud en aan het denken gezet over de keuzes die ik zowel voor mezelf maak als voor Lise.

Ik reisde met de trein en omdat de locatie met het ov niet goed bereikbaar was, werd ik met de auto op het station opgehaald. Na een warm welkom met koffie en overheerlijke mini appeltaartjes, kregen we een foodcollege van founder en levensmiddelentechnoloog Kirsten Toeset. Erg interessant!

kleinekeuken1

Zij maakte onder andere visueel hoeveel suiker een gemiddelde peuter op een dag binnenkrijgt, aan de hand van suikerklontjes. Door het suikergehalte in veelgemaakte keuzes – die voor de meeste mensen doodnormaal zijn – bij elkaar op te tellen, kom je dan al snel uit op zo’n achttien(!) suikerklontjes per dag! Een glaasje diksap hier, een danoontje daar… Helemaal geen probleem als je dat je kind af en toe geeft, maar op dagelijkse basis is veel geraffineerde suiker een minder goed idee. Niet alleen omdat een lijf (en zeker een klein lijfje!) veel moeite moet doen om dit soort suiker te verteren, maar ook omdat het een superverslavende werking heeft.

kleinekeuken2

We mochten allemaal een verpakking meenemen van een product waarvan we graag wilden weten wat er nu precies in zit en hoe goed of slecht het eigenlijk is. Ik nam de verpakking van Lise’s favoriete Bumba-cakejes mee. Ze zijn natuurlijk niet ‘gezond’ te noemen, maar in de categorie cakejes bevatten ze relatief weinig suiker en zei Kirsten dat het prima was om ze zo af en toe als traktatie te geven. Goed nieuws voor Lise dus 😉

Na het foodcollege vond er een proeverij plaats waar we, geblinddoekt en wel, diverse hapjes voorgeschoteld kregen. Steeds was het een minder gezond hapje, gevolgd door zijn gezonde(re) broertje of zusje. Het verschil (zowel qua smaak als textuur) tussen het wortelhapje (wat meer op een sausje leek) van Olvarit met het wortelhapje dat de Kleine Keuken maakt, was behoorlijk!

kleinekeuken3

Vol met informatie en inspiratie kregen we als afsluiter nog een heerlijke zelfbereide biologische lunch voorgeschoteld met soep, brood, salades en quiches. Dat was smullen! En ook heel gezellig want naast nieuwe bloggers heb ik ook een aantal bloggers die ik alleen nog van ‘online’ kende nu in het echt ontmoet, waaronder Marike en Laura. Met een goedgevulde maag én een ‘foodiebag’ gingen we weer huiswaarts. Ik heb een viertal producten van de Kleine Keuken mee naar huis gekregen en ik ben vooral erg benieuwd naar de appel & peerstroop! Ben je benieuwd naar een aparte review van de producten dan hoor ik het graag!

De Kleine Keuken in het kort

Vier dames met een missie: het beste lekkers maken, van verse maaltijdjes tot hele goede koekjes en smak(k)elijk broodbeleg. De producten zijn gegarandeerd vrij van geraffineerde suikers, slechte vetten, rare toevoegingen en zout. Natuurlijk is zelf koken het aller gezondst, maar met de drukke agenda’s die veel ouders tegenwoordig hebben niet altijd haalbaar. De dames misten daarom echt gezonde alternatieven van een zelf gekookte maaltijd in het supermarktschap en besloten deze daarom zelf te ontwikkelen. Later is het assortiment uitgebreid met verantwoord broodbeleg en tussendoortjes en ik kan alvast verklappen dat er deze zomer nog een aantal fijne producten op de markt gebracht zullen worden!

Vind jij gezonde voeding belangrijk en let jij erop hoeveel suiker je kleintje binnenkrijgt?

12 Comments

 • Reply Josan 7 juni 2016 at 06:28

  Die hele suiker hype vind ik wat overtrokken. Mijn kinderen drinken water, snoepen amper. Mijn oudste eet zelfs liever groenten en fruit dan koekjes. En dan toch heeft ze gaatjes…door fruitsuikers. Veel fabrikanten doen dan alsof ze gezond bezig zijn door geraffineerde suiker te weren maar overal fruitsuikers in te proppen. Dat heeft hetzelfde effect.

  • Reply Monique 7 juni 2016 at 11:49

   Jep, fruitsuikers zijn wat dat betreft net zo slecht. Ik denk ook niet dat je er te krampachtig mee bezig moet zijn, maar ik ben wel voor het aanbieden van gezonde(re) opties. Zeker als je kindje nog zo klein is dat het alles in zijn mond stopt wat je hem/haar voorschotelt. Dan is de basis in elk geval goed!

 • Reply Stefanie 7 juni 2016 at 06:39

  Ik vind gezonde voeding wel belangrijk en probeer ook op de suikers te letten . Maar het blijft toch wel lastig hoor! Vooral als je ziet hoeveel er overal in zit.

  • Reply Monique 7 juni 2016 at 11:50

   Is het ook zeker. Vooral omdat veel fabrikanten ons voor de gek houden…

 • Reply Vlijtig Liesje 7 juni 2016 at 12:04

  Ik vind gezonde voeding zeker belangrijk! Je hoort er ook steeds meer over vind ik.

  • Reply moonoloog 7 juni 2016 at 22:19

   Er is inderdaad gelukkig steeds meer bekend, maar soms maakt dat het juist verwarrender vrees ik…

 • Reply janske 7 juni 2016 at 15:37

  het is inderdaad belangrijk, maar ook niet altijd even makkelijk…door water te drinken en bijna geen snoep aan te bieden beperken wij al veel gelukkig.

  • Reply moonoloog 7 juni 2016 at 22:19

   Dat is al super goed! Doen wij ook 🙂

 • Reply Lisette 7 juni 2016 at 19:58

  Ik probeer er steeds meer op de letten maar het is moeilijk in deze tijd, werkelijk overal zit suiker in. Btw mooie foto’s zeg !!

  • Reply moonoloog 7 juni 2016 at 22:18

   Klopt ja… Suiker sells blijkbaar 😉 Ah dankjewel voor het compliment!

 • Reply Nicole 7 juni 2016 at 23:33

  Die stroop is hier favoriet!! Ik merk dat ik wel steeds meer oplet, maar soms sneakt er nog wel wat tussen.. Dan ga ik voor het makkelijk en dat is niet altijd goed..

 • Reply Annelore 8 juni 2016 at 06:30

  Leuk verslag! En fijn je ontmoet te hebben :). Hier is de stroop echt een hit:)

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.