FEESTDAGEN

5 x zoete kersthapjes voor het kerstdiner op school

15 december 2018

zoete kersthapjes

Op veel basisscholen wordt vlak voor de kerstvakantie een kerstdiner georganiseerd. De klas wordt gezellig gemaakt en de kinderen komen aan het begin van de avond terug naar school om met zijn allen te smullen van feestelijke kersthapjes. Meestal is het aan de ouders om voor die avond thuis een of meerdere hapjes te maken. Ik verzamelde vijf zoete kersthapjes voor het kerstdiner op school. Ze zijn lekker, maar kosten niet veel tijd en zijn eenvoudig te maken. Doe er je voordeel mee!

1. Aardbei-kerstmannetjes

aardbei kerstmannetjes

Bron: Shutterstock

Deze aardbei-kerstmannetjes zijn heel eenvoudig om te maken, maar zien er zó leuk uit! Je neemt een flinke aardbei, verwijdert het kroontje en snijdt ongeveer 1 cm van het topje af. Voor de vulling kun je slagroom gebruiken, maar dit is doorgaans wat slap en je hebt kans dat de luchtigheid verdwijnt en je kerstmannetjes in elkaar zakken voor ze op school zijn aangekomen. Beter kun je mascarpone mengen met vanillesuiker. Qua verhouding kun je uitgaan van 250 gram mascarpone en 8 gram vanillesuiker. Met een spuitzak spuit je kleine toefjes mascarpone op het onderste deel van de aardbei. Dit wordt het hoofd van de kerstman. Vervolgens zet je het topje van de aardbei erop en spuit je nog een klein toefje op de punt. Dit moet het bolletje van de muts voorstellen. Het gezichtje van de kerstman maak je met pure XL hagelslag. Twee hageltjes steek je er verticaal in en worden de oogjes. De derde plak je er horizontaal onder en vormt het mondje. Op het lijfje kun je nog een paar kleine bolletjes spuiten zodat het knoopjes lijken. En dan… Smullen maar!

2. Kerstige pannenkoekjes

kerstige pannenkoekjes

Bron: Shutterstock

Pannenkoeken zijn altijd een succes. En als ze de vorm hebben van kerstfiguurtjes zien ze er meteen feestelijk uit. Het enige dat je nodig hebt zijn uitstekers in kerstvormen. Vervolgens heb je twee mogelijkheden. Je kunt de pannenkoekjes helemaal zelf maken, door de kerstvormpjes in de pan te leggen en daar vervolgens pannenkoekbeslag in te gieten, zoals in het recept van Uit Pauline’s Keuken. Let wel op, want de vormpjes worden heet! Je kunt er ook voor kiezen kant-en-klare pannenkoeken te kopen en daar je vormpjes uit te steken. De pannenkoekjes kun je vervolgens opwarmen in de pan of magnetron, of je kunt ze koud serveren. Voor het sneeuw-effect is het leuk als je de pannenkoekjes rijkelijk bestrooit met poedersuiker.

3. Marshmallow sneeuwpopjes

marshmallow sneeuwpopjes

Bron: Shutterstock

Hier wil je toch meteen je tanden in zetten? Je prikt drie marshmallows op een satéprikker. Voor het tekenen van het gezichtje en eventueel de armpjes kun je gesmolten chocolade of stiften met eetbare inkt gebruiken. De armpjes kun je ook maken van zoute sticks en van een dropveter kun je een sjaaltje maken.

4. Sneeuwpoppetjes van soesjes en marshmallows

sneeuwpoppetjes

Bron: Allerhande

Slagroomsoesjes lenen zich uitstekend voor het lijfje van een sneeuwpop. Deze sneeuwpoppetjes maak je door twee slagroomsoesjes op elkaar te zetten die je vastprikt met een cockatilprikker. Daar bovenop komt een marshmallow die je met een cocktailprikker op het bovenste soesje vastmaakt. De prikker laat je ook aan de bovenkant uitsteken en hierop komt een aardbei waarvan je het topje af hebt gesneden. Het gezichtje van het sneeuwpoppetje maak je van XL hagelslag. Nadat je gaatjes hebt geprikt op de plaatsen waar de ogen en het neusje moeten komen, steek je de hageltjes erin. Met een decoratiestift teken je een mond en je bestrooit het geheel met wat poedersuiker voor het echte sneeuweffect.

5. Kerst fruitspiesjes

Zoete hapjes hoeven natuurlijk niet per se ongezond te zijn. Om met een gezonde optie af te sluiten, heb ik een tweetal kerstige fruitspiesjes op een rij gezet. De kerstmanmutsjes hierboven maak je heel simpel met een druif, een plakje banaan, een aardbei en daarbovenop een mini marshmallow.

 

Door fruit in een stervorm te snijden of uit te steken, geef je je spiesje direct een feestelijk tintje. Maak bijvoorbeeld sterren van stukken ananas of watermeloen. De rest van het spiesje kun je naar wens vullen met allerlei soorten fruit. Denk aan druiven, bessen, aardbeien, etc.

Heb jij in aanvulling op dit lijstje nog tips voor zoete kersthapjes voor het kerstdiner op school?

Afbeelding kerstboom cupcake afkomstig van Shutterstock.

zoete kersthapjes

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.