FEESTDAGEN OUDERSCHAP

De jaarwisseling en je kindje

31 december 2014

vuurwerk

Vanavond is het zover, dan luiden we met z’n allen knallend en proostend het nieuwe jaar in. Maar hoe doe je dat als je kleine kinderen hebt? Leg je ze gewoon op de normale tijd in bed en hoop je dat ze door het vuurwerk heen slapen? Of maak je ze net voor twaalven wakker zodat ze het spektakel mee kunnen maken?

Vorig jaar met oud en nieuw was Lise nog geen anderhalve maand oud. We waren toen bij mijn ouders en omdat de hond extreem bang beneden moest blijven, maakte ik op de slaapkamer van mijn ouders een bedje voor haar, in de reiswieg van de kinderwagen. We hoopten dat ze door alles heen zou slapen, maar ze was helaas enorm onrustig door het vuurwerk. Zielig vond ik dat. Ik heb dus lekker veel met haar geknuffeld die avond.

Inmiddels is Lise een dreumes van 13,5 maand en komen mijn ouders naar ons toe voor de jaarwisseling. Lise kan lekker in haar eigen bed slapen en rond de gebruikelijke tijd van 20.00 uur brengen we haar naar boven. De babyfoon, die we al maanden niet meer gebruiken, gaat weer eens aan zodat we in de gaten kunnen houden of ze wakker wordt. Is dat het geval, dan neem ik haar uit bed en kijken we wel hoe lang ze het volhoudt beneden.

Slaapt ze door, dan wilde ik haar in eerste instantie lekker laten liggen. Ze snapt er nog niets van en is doorgaans niet erg vrolijk als ze wakker wordt gehouden of gemaakt op vreemde tijdstippen. Maar… (ja, nu komt de maar). M vindt het wel leuk om haar net voor twaalven wakker te maken zodat ze voor het eerst mee kan maken hoe het is. We hebben het er even over gehad en ik heb ingestemd. Ik ben alleen wel heel benieuwd of zij er net zoveel zin in heeft als papa 😉 We’ll see!

Oudejaarsavond is voor ons meestal een gezellig avondje van samenzijn met familie en/of vrienden, tv kijken, oliebollen eten en om twaalf uur proosten met een glaasje champagne. Vroeger ging ik nog weleens tot diep in de nacht op stap, maar die behoefte heb ik niet meer. Mijn ouders komen straks eerst gezellig bij ons eten en blijven dan tot na twaalven. Ik vind het altijd wel leuk om eventjes naar buiten te gaan om twaalf uur en de buren beste wensen te wensen. Meestal hebben we wat siervuurwerk zoals romeinse kaarsen en sterretjes om af te steken. Dat echte knallen hoeft voor mij niet.

Wat zijn jouw plannen deze oudejaarsavond? En, als je een kindje hebt, hoe pak jij dat aan als het om twaalf uur los gaat buiten?

6 Comments

 • Reply Meike 31 december 2014 at 06:13

  Evie is nu ook ruim 13 maanden. Vorig jaar kreeg Evie om 23.30 een voedingen daarna heeft ze lekker in de draagzak bij me geslapen. Nu hebben we hebben besloten haar te laten slapen. Ze snapt het toch nog niet. Als ze onrustig wordt dan kunnen we haar altijd nog geruststellen.
  Fijne jaarwisseling en de beste wensen voor 2015!

 • Reply angelique 31 december 2014 at 10:15

  Ik word straks opgehaald door mn schoonmoeder en ik ga met mijn kleine man daarheen. keano is natuurlijk ouder als jullie dochtertje dus deze kleine man word zeker wel wakker gemaakt iets voor twaalven. Vooral ook omdat hij zo bang is en we hebben willen laten zien dat er echt niks engs aan is als je gewoon voor het raam blijft kijken.

 • Reply Daantje 31 december 2014 at 11:22

  Wij vieren oud en nieuw dit jaar met vrienden. Zij hebben een zoontje van 1,5 jaar en wij van 14 maanden…. Dus ben benieuwd hoe het gaat.

  De afgelopen dagen is er hier al aardig wat afgestoken en tot nu toe slaapt Tobias er prima doorheen. Maar als het zoontje van onze vrienden er wel wakker van wordt en gaat huilen, zal Tobias vast ook wel wakker worden.

  Ach, we gaan het meemaken vanavond 😀

 • Reply Nicole 31 december 2014 at 11:59

  Wij gaan naar mijn ouders die om de hoek wonen. Zij hebben gewoon een bedje dus daar zal ze in gaan slapen. We maken haar niet wakker, maar mocht ze wakker worden dan neem ik haar lekker bij me 🙂

 • Reply Mieke 31 december 2014 at 14:59

  Wij zijn vanavond bij familie. Met de oudste spreek ik altijd af wat ze wil, vanaf dat ze bijna 4 was. Ze wil zelf altijd graag wakker gemaakt worden, met de familie proosten en kijken naar het vuurwerk.
  De jongste (van bijna 3) laten we in principe lekker liggen als ze doorslaapt. Als ze wakker wordt, dan mag ze er uit. We gaan na twaalven meestal redelijk snel naar huis, omdat de meisjes dan alweer snel moe zijn en we ze niet twee keer per nacht uit hun bed willen halen.

 • Reply zomersproetje 31 december 2014 at 15:07

  We gaan op visite vanavond en dan leggen we Eline daar in het campingbedje. Mocht ze rond die tijd wakker worden/schrikken dan mag ze bij ons zitten anders laten we haar lekker slapen. Volgend jaar is ze bijna 2 dus dan zal ze het meer mee maken.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.