FEESTDAGEN TIPS

5 x onmisbare anti-kerststress tips!

22 december 2015

kerststress

En? Zeg eens eerlijk… Is de kerststress al toegeslagen? Elk jaar neem ik me weer voor om deze kerst toch vooral niet teveel te stressen. En elk jaar mislukt het toch weer jammerlijk. Ben ik op de dag voor kerst bijvoorbeeld nog door de stad aan het sjouwen voor last minute cadeautjes. Moeten de boodschappen voor het kerstdiner nog worden gedaan én heb ik ook m’n outfit nog niet compleet. Niet fijn. Dit jaar hoop ik het anders te doen, om te beginnen door onderstaande tips na te leven. Hopelijk heb jij er ook wat aan!

Tip 1: Denk op tijd na over je outfit voor de verschillende feestdagen

Op kerstavond om 20.00 uur voor je kast staan en niet weten wat je aan moet trekken. Dat wil je niet. Ga daarom de weken voor kerst als je tijd hebt al eens rustig nadenken over wat je aan zou kunnen trekken. Kijk ook in de stad eens bij je favoriete winkels naar de huidige feestcollectie. Misschien hangen er dingen die jij toevallig al in je kast hebt hangen. Of je loopt tegen iets heel leuks aan, bijvoorbeeld een glitterrokje, dat je perfect kunt combineren met een bloesje dat je al had.

Vier je net als ik zowel kerstavond als Eerste en Tweede Kerstdag, dan is het niet alleen leuk maar ook wel lekker fris om niet alle dagen dezelfde kleding aan te trekken. Natuurlijk, een rokje kun je best meerdere dagen aan, maar zorg dan dat je extra panty’s hebt zodat je wel elke dag een schone aan kunt trekken.

In je hoofd een outfit samenstellen kan prima, maar pakt niet altijd even succesvol uit. Dan trek je het aan en combineert het toch niet zo leuk als je had gehoopt. Ook niet fijn als dat gebeurt een half uur voor je de deur uit moet voor het kerstdiner bij je (schoon)ouders. Trek de outfit(s) daarom ruim van tevoren al eens aan om te zien of het ook echt zo leuk is als je dacht en je indien nodig nog wijzigingen kunt aanbrengen.

Tip 2: Wacht niet te lang met boodschappen doen

Het lijkt een vreselijke open deur en dat is het ook, maar ik vind ‘m onvermijdelijk omdat het iets is wat jaarlijks heel veel mensen stress oplevert. Op het laatste moment in de supermarkt ontdekken dat het hoofdingrediënt van je kerstdiner helemaal uitverkocht is bijvoorbeeld. Ik heb op 24 december bijvoorbeeld eens misgegrepen op een kerststol. Helemaal op, aaaah!

Verse ingrediënten kun je natuurlijk niet weken van tevoren al in huis halen, maar met producten die niet (snel) bederven kan dat best. Doe bijvoorbeeld een of twee weken van tevoren alle niet bederfelijke boodschappen en ga een of twee dagen voor kerst terug voor de verse spulletjes. Dit geeft niet alleen rust tijdens het boodschappen doen, maar ook in je hoofd omdat je niet ineens een hele hoop hoeft te halen.

Om dit succesvol te laten verlopen is het natuurlijk belangrijk dat je op tijd weet wat je je gasten allemaal wilt voorzetten. Het zoeken van recepten en het maken van lijstjes is iets dat je eenvoudig ruim van tevoren kunt doen. Doe dat dan dus ook!

Tip 3: Bestel cadeautjes zoveel mogelijk (op tijd) online

De winkels afstruinen op zoek naar het perfecte cadeau voor je lief, je moeder, vader en de rest van de familie. Sommigen hebben er een hekel aan, voor anderen is het de ultieme manier om in de stemming te komen voor kerst. Real life shoppen is en blijft leuk, maar de realiteit van veel jonge ouders is (helaas) dat daar niet altijd de tijd of mogelijkheid voor is. Gelukkig is er tegenwoordig zoiets als internet en hebben de meeste winkels inmiddels een webshop waar je vanuit je luie stoel op elk moment van de dag kunt zoeken naar dat mooie cadeau.

Iets waar je bij online shoppen natuurlijk wel op moet letten is de levertijd van de verschillende webshops. Zeker rond kersttijd moet je rekening houden met langere levertijden. Om er zeker van te zijn dat je de cadeautjes op tijd in huis hebt, begin je dus liefst in de weken voor kerst met shoppen. Die laatste dingetjes die je online niet kunt vinden kun je dan in de laatste week alsnog in een fysieke winkel in de stad kopen.

Tip 4: Zorg voor activiteiten voor je kind(eren)

En dan is het kerst en kun jij heerlijk achterover leunen terwijl je fijne gesprekken voert met je dierbaren, spelletjes speelt, of in de keuken aan de slag gaat met lekkere hapjes. Maar vergeet je kids niet! Vier je kerst ergens anders dan thuis, zorg dan dat je wat meeneemt waarmee je kind zich kan vermaken. Dat geldt nog meer als je op bezoek gaat bij mensen die zelf geen kinderen (en dus geen speelgoed) hebben.

Kleine kindjes, zoals Lise, vinden het ook met kerst vooral prettig dat het ritme dat ze gewend zijn niet al teveel verstoord wordt. Vind het kerstdiner (veel) later plaats dan normaal, geef je kind dan op de gebruikelijke etenstijd alvast wat kleins te eten. En heb je de mogelijkheid je kindje overdag te slapen te leggen op een rustige plek, maak daar dan vooral gebruik van. Dan kan het daarna weer met volle energie verder genieten (en jij ook!).

Tip 5: Geniet van het samenzijn en laat de rest even voor wat het is

Mijn vijfde en laatste tip is misschien wel meteen de belangrijkste. Als je wat hebt gedaan met de vier voorgaande tips, dan heb je in principe alle voorbereidingen voor een zorgeloze kerst getroffen. Het is dan alleen nog zaak te gaan genieten. Klinkt makkelijk, maar is voor veel mensen (waaronder ik) moeilijker dan gedacht. Hoe vaak denk je immers niet even stiekem aan alle klusjes in huis die nog gedaan moeten worden, die problemen op je werk die na de kerst echt opgepakt moeten worden, of maak je je druk om andere op dat moment niet ter zake doende dingen?

Spreek met jezelf af dat dat alles best kan blijven liggen tot na de kerst en geniet van de gezelligheid, het lekkere eten en de blije gezichtjes van je kids. Want wat is er nu eigenlijk meer waard dan dat?

Ik wens je alvast hele fijne stressvrije kerstdagen toe!

Wat is jouw ultieme anti-kerststress tip?

6 Comments

 • Reply Drie 22 december 2015 at 08:41

  De kerstboodschappen heb ik al, cadeautjes doen we niet aan met kerst en kindjes heb ik nog niet. Maar die outfit is ieder jaar weer een puntje. Dan heb ik wat leuks uitgekozen maar als ik het aantrek met kerst, bevalt het toch niet helemaal. Daarom ga ik vandaag nog maar even outfit shoppen.

 • Reply Mariska 22 december 2015 at 16:15

  Van te voren een beetje plannen is altijd heel fijn, zodat niet alles op het laatste moment moet. Ik doe m’n best om dat te doen maar het blijft toch wel een beetje druk!

 • Reply Vlijtig Liesje 23 december 2015 at 13:34

  Vooral die tweede: doe je boodschappen op tijd vind ik een belangrijke. Want het is echt walgelijk druk vaak zo vlak voor de kerst. En verder vooral: leg de lat niet zo hoog!

  • Reply Monique 28 december 2015 at 23:36

   Ook een hele goeie ja. Is het een beetje gelukt?

 • Reply Esmee 9 december 2016 at 11:34

  Denk aan het samen zijn en laat de rest even voor wat het is, vind ik een hele goede! Genieten in het nu… we maken ons zo vaak druk om alles! Dan moet je ervan uit gaan dat alles goed voorbereid is en laat het dan maar gebeuren als er iets mis gaat. Wat is daar erg aan? En anderen kunnen ook helpen… jijzelf blijft zitten, hihi en geniet van je familie!

 • Reply Uitslag van het kerst blogfeestje - Save the Mama 25 december 2016 at 06:02

  […] deelde een aantal handige onmisbare anti-kerststress tips. Ga jij ze ook onthouden voor volgend […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.