ER OP UIT ZWANGERSCHAP

Zwanger naar de Efteling, kan dat wel?

1 mei 2023
Zwangere vrouw met peuter wandelend door het Sprookjesbos van de Efteling.

Ben je zwanger en staat er een uitje naar de Efteling op de planning, dan vraag je je misschien af of dat wel een goed idee is. Misschien twijfel je, omdat je bang bent dat er veel attracties zijn waar jij als zwangere vrouw niet in mag. Stel je voor dat je zwanger bent en graag naar de Efteling wilt, waar moet je dan op letten? Zijn er handige tips waar je vooraf rekening mee kunt houden? Tijdens mijn tweede zwangerschap ben ik met 32 weken een dag naar de Efteling geweest. Ik schreef deze blog vanuit mijn eigen ervaring. Natuurlijk geldt of dit ook voor jou van toepassing is af van jouw situatie en lichamelijke gesteldheid.

Zwanger naar de Efteling

In principe is er natuurlijk niets op tegen om tijdens je zwangerschap een pretpark als de Efteling te bezoeken. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je op zo’n dag veel loopt. Heel veel. Meer dan je normaal gesproken op een dag doet. Nu zijn er natuurlijk genoeg gelegenheden om even uit te rusten en ik zou ook aanraden dat regelmatig te doen. Beter een paar rustmomentjes teveel dan dat je maar blijft lopen en op een gegeven moment echt niet meer kunt.

Een ding waar je zeker rekening mee moet houden als je zwanger bent en naar een pretpark gaat, is dat er attracties zijn waar je niet in mag. Zwanger in de achtbaan is geen optie. Ook een attractie als het schommelschip is niet voor zwangeren toegankelijk. Hier vind je een compleet overzicht van alle Efteling-attracties inclusief de toegankelijkheid. Nu was dit in ons geval geen probleem, omdat we met onze peuter toch in de rustigere kinderattracties gingen.

Plan vooraf (globaal) je route

Je kunt er natuurlijk voor kiezen gewoon het park in te lopen en maar te zien waar je langs komt. Maar aangezien je – zoals ik hierboven al schreef – op zo’n dag al genoeg meters maakt, is het niet handig als je net van de ene kant van het park naar de andere bent gewandeld en je je daarna realiseert dat er zich aan die andere kant nóg een attractie bevindt waar je graag in wilde. Met behulp van de plattegrond op de Efteling App planden wij globaal welke gedeelten van het park we achtereenvolgens wilden bezoeken. Zo zijn er weinig stukken geweest die we dubbel hebben gelopen.

Take it easy

Wie zich in het derde trimester van de zwangerschap bevindt zal het herkennen. Je moeten haasten is alles behalve prettig. Dat is het normaal al niet, maar in deze fase van je zwangerschap kun je maar het beste de tijd nemen voor dingen. Op zo’n dagje uit geldt dat natuurlijk helemaal. Het gaat erom dat je geniet van wat je wél kunt. Bezoek dus liever die paar attracties waar jij (of je kind) heel graag in wilde, dan dat je als een gek van hot naar her waggelt om alles maar gezien en gedaan te hebben.

efteling_zwanger1

Voorkom gesjouw

Ik weet het. Nederlanders zijn er goed in op een dagje weg hun halve inboedel mee te nemen. Maar daar krijg je spijt van. Zéker als zwangere. Natuurlijk moet je de broodnodige spullen meenemen, maar zorg er in elk geval voor dat jij zelf geen tas hoeft te sjouwen. Het fijnst is het als er iemand bij is die dat met liefde voor je doet. Wij hadden een buggy mee waar we onderin gelukkig al onze spullen kwijt konden. Op sommige momenten vond ik het fijn zelf de buggy te duwen, omdat ik dan wat steun had bij het lopen. Maar was ik het zat, dan nam M het van me over. En dat was heel fijn.

Hoewel ik aan het eind van de dag heel erg blij was dat ik in de auto (en later op de bank) kon ploffen, vond ik het dus best te doen, zo’n dagje pretpark. Mits rekening houdend met bovenstaande punten. We hebben een leuke dag gehad!

Lees ook: Naar de Efteling met kleine kinderen? Dit moet je weten!

Ben jij weleens naar de Efteling (of een ander pretpark) geweest toen je zwanger was? Hoe vond je dat?

16 Comments

 • Reply Vera 12 september 2016 at 08:19

  Leuke foto bij de paddestoel.
  Goed van je om nog leuke dingen te doen en goed om tips te geven over hoe het prima te plannen is.

  • Reply Monique 12 september 2016 at 10:40

   Dankjewel! Ja probeer zolang het nog lukt nog zoveel mogelijk te genieten van ons gezinnetje met één kind 🙂

 • Reply Joyce 12 september 2016 at 10:24

  Haha nee, ik kan al niet eens fatsoenlijk in een supermarkt rondlopen, dus een dagje Efteling of een ander pretpark zou ik echt zonde vinden van het geld. De enige tripjes die ik nog maak zijn die naar het ziekenhuis 😉 😉

  Leuke foto’s van jou en Lise!

  • Reply Monique 12 september 2016 at 10:41

   Ik snap dat het voor jou anders is. Begin er ook maar niet aan, haha. Dankjewel!

 • Reply Silke 12 september 2016 at 13:41

  Hopelijk heb je er van genoten! Maar zo ziet het er wel naar uit.
  Ik ben ondertussen ook terug zwanger (eerste trimester) en vroeg het me ook af.
  Wij hebben een abonnement en gaan bijna elke twee weken, dus voor ons is het niet zo erg het eens rustiger aan te doen.

 • Reply Gerdi 12 september 2016 at 14:05

  Wat knap dat jullie gewoon nog een fijn dagje weg zijn geweest! Ik ben aan het einde van mijn tweede zwangerschap nog wel naar een dierentuin geweest, was leuk maar zoals jij ook al zei wel erg vermoeiend.

 • Reply Wendy 12 september 2016 at 14:13

  Jaaa, ik werk bij de Efteling en heb zéker in mijn verlof het park ook bezocht. De laatste keer was ik 37 weken zwanger en ging ik even samen met Noor op een zondagmiddag toen Wim aan het klussen was. In het park had ik veel bekijks, maar de bezoekers dachten natuurlijk dat ik daar de hele dag rondliep terwijl we na 3 uurtjes weer lekker naar huis gingen. Even een rondje sprookjesbos gedaan, in de Carnaval Festival en in het peuterspeeltuintje geweest, maar kapot dat ik was, haha!

 • Reply Charlotte 12 september 2016 at 15:18

  Wij gaan over 2 weekjes, maar ik ben natuurlijk nog lang niet zover zwanger als jij 😉 En heel misschien dat ik morgenochtend even wil gaan maar dan is het alleen een rondje door het sprookjesbos en weer terug 🙂

 • Reply Jodi - liefthuis 12 september 2016 at 18:50

  Zolang jij je goed voelt groot gelijk. Ik weet niet of ik het had gekund, ik kon gewoon niet lang lopen of ik moest inderdaad ieder uur even zitten. Wat ook scheelt is als je de dagen ervoor of erna niet veel hoeft.
  Lekker hoor dat jullie nog zijn geweest, mooie foto’s

 • Reply Cindy - levenalsmama.nl 12 september 2016 at 21:04

  Wat fijn dat je dat zover in je zwangerschap nog kunt. Voor mij was het toen niet meer haalbaar om dat lopend te doen, maar beide zwangerschappen gingen we wel in het derde trimester nog een dagje op stap. Ik had bekkenklachten en daardoor kon ik dat niet lopend volhouden, maar gelukkig kun je bij volgens mij alle parken wel een rolstoel huren. Ik moest wel even een drempel over om me in die rolstoel te laten voortduwen. Maar ach, zo kon ik in ieder geval wel met de familie mee op pad!

 • Reply Jessica 14 september 2016 at 16:08

  Zo te zien hebben jullie er wel van genoten! Wat een mooie foto van jullie samen.

 • Reply Fleur 21 september 2016 at 10:30

  Fijn dat jullie een leuke dag hebben gehad. Toen ik 36 weken zwanger was van m’n derde, ben ik twee dagen achter elkaar naar de Efteling geweest :O Mijn ouders namen de hele familie mee voor hun trouwdag en we mochten allemaal in een themasuite in het hotel slapen! Was superleuk. Van tevoren vond ik het wel spannend, maar het ging prima!

 • Reply A. 27 september 2016 at 07:16

  Zaterdagavond liep ik in de efteling en ik Was woensdag uitgetekend en vrijdag is hij geboren <3
  Kreeg soms wel gezichten en werd voor gek verklaard, dat ik nog op pad ging en niet thuis op de bank zat te wachten.
  Maar ik wist dat mijn kleine man nog niet zou komen.

  Zolang je zelf denk dat het gaat moet je lekker op pad gaan is mijn ervaring.

 • Reply Manon 27 september 2016 at 18:45

  Ik ben in november (was 7 januari uitgerekend) nog naar Disney geweest voor 3 dagen dus was voor mij goed te doen maar omdat Disney Amerikaans is mag je daar helemaal nergends in zelf niet in een soort van fatamorgana Disney zou ik dus sterk afraden als je zwanger bent. Ook zijn wij nog naar de Efteling geweest toen dit was echter halverwege augustus dit was ook goed te doen en je mag in de Efteling nog in best wat attracties.

 • Reply Jufoth 28 september 2016 at 20:20

  Ik heb dat ook gedaan en van te voren gebeld om een rolstoel te huren. Werkte prima

 • Reply Ilse van Kreanimo 15 oktober 2016 at 11:59

  Ik ben nog alleen gaan shoppen in mijn laatste weken in de stad, op een uur met de bus van hier.

  Mijn moeder was daar toen niet zo blij mee ….

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.