ER OP UIT

Zomerse uitjes voor peuters en kleuters

6 juni 2018

Is het lekker weer dan is het natuurlijk heerlijk om er lekker met je kleintje op uit te gaan. Maar verzinnen wát je dan precies gaat doen is soms nog best lastig. Ik geef je tien tips voor leuke zomerse uitjes voor peuters en kleuters waarbij jullie allebei optimaal kunnen genieten van het lekkere weer.

#1 Kinderboerderij of dierentuin

Dieren kijken vinden kinderen bijna altijd wel leuk. Je kunt het groots aanpakken en naar de dierentuin gaan, maar een middagje kinderboerderij is hier ook altijd een succes.

#2 (Buiten)zwembad

Op een warme dag is wat verkoeling natuurlijk zeer welkom. Een zwembadje in de tuin doet het hier altijd goed, maar we gaan ook weleens naar een zwembad. Dat vergt iets meer voorbereiding, maar is wel altijd heel leuk. Eten en drinken mee en lekker spetteren in het pierenbadje! Zorg dat je zonnebrand meeneemt en een hoedje of petje voor op het hoofd van je kind tegen de felle zon. Een UV-zwempakje is trouwens ook echt een aanrader.

#3 Kabouterpad

Wij hebben er eerlijk gezegd nog geen ervaring mee, maar ik hoor heel vaak leuke verhalen over de verschillende kabouterpaden die je in Nederland kunt lopen. En ik denk dat wij er deze zomer in Zeeland voor het eerst kennis mee gaan maken. Het idee is dat je kind een kaboutermuts op krijgt en jullie een speciaal aangelegde route volgen die gemarkeerd is door vrolijke kabouterpaaltjes. Onderweg zijn er vaak kleine opdrachten te doen of leuke dingen te zien. Een kabouterpad is gericht op kinderen tussen 3 en ongeveer 7 jaar, dus de lengte van de route is doorgaans niet al te lang.

#4 Foodtruckfestival

Een paar jaar geleden schoten de foodtruckfestivals ineens als paddestoelen uit de grond. En nog steeds doen ze het goed. Logisch ook, want wat is er gezelliger dan lekker in de buitenlucht, in een park of andere mooie omgeving genieten van lekkere hapjes en drankjes? Vaak is er ook muziek en zijn er voor de kinderen leuke dingen te doen.

#5 Fietstocht

Wat was ik blij toen Quinn eindelijk zelfstandig kon zitten en dus mee mocht op de fiets! Ik gebruik de fiets nu bijna dagelijks om samen met Quinn Lise van school te halen, maar op een vrije dag vinden we het ook heerlijk om gewoon lekker een stuk te gaan fietsen. Meestal neemt M dan Lise achterop en zit Quinn bij mij op de fiets. Lekker naar de bossen, een rondje door de stad of op een mooie plek een ijsje gaan eten. Met mooi weer is fietsen zo fijn! En als het warm is kies ik liever voor de fiets dan dat ik ergens heen loop, omdat fietsen toch wat verkoeling geeft.

#6 Speeltuin

Zijn we in de herfst en winter vaak in de binnenspeeltuin te vinden, met mooi weer gaan we toch ook wel graag naar een speeltuin in de buitenlucht. Laatst schreef ik al over Speeltuin Philipsdorp, waar we sinds kort een abonnement hebben. Als we op vakantie zijn kijk ik ook altijd of daar in de buurt leuke speeltuinen of speelboerderijen zijn waar we een middagje naartoe kunnen.

#7 Picknick

Als het even kan eten we bij mooi weer in de achtertuin. Ik vind dat zo heerlijk! Heb je zelf geen tuin, dan is het ook heerlijk om een groot kleed mee te nemen, een mand te maken met lekkere dingen en gewoon in het park te gaan zitten voor een gezellige picknick. Kan trouwens ook prima als je wel een tuin hebt. Wij doen het eigenlijk te weinig, maar op een dag dat we bijvoorbeeld naar de speeltuin of het strand gaan, nemen we meestal wel broodjes mee die we dan op een kleedje opeten.

#8 Pretpark

De meeste pretparken zijn gedurende het hele jaar open, maar in de zomermaanden is het er toch nog net wat leuker dan anders. Voor Lise beginnen pretparken steeds interessanter te worden. Zo gingen we vorig jaar naar Plopsa in Coevorden en naar Mini Mundi in Middelburg. Naar die laatste zullen we deze zomer waarschijnlijk weer een dagje gaan. Met name de pretparken die wat meer gericht zijn op jongere kinderen vind ik een aanrader. Al blijft de Efteling toch wel favoriet.

#9 Strand

Een zomer zonder strand is voor mij geen echte zomer. En daarom gaan we ook dit jaar weer lekker naar de Zeeuwse kust. Ik ben wel heel benieuwd hoe lang Quinn zich kan vermaken op het strand. Met Lise ging (en gaat) het altijd prima, maar ik verwacht dat we bij hem wel echt moeten opletten dat hij er niet vandoor wandelt. Maar de golven gaat hij fantastisch vinden en spelen met zand en water doet het ook altijd goed. Gelukkig zitten we op een camping vlakbij het strand, dus als de kinderen het na een uurtje wel gezien hebben kunnen we gewoon terug naar onze caravan.

#10 Vliegtuigen kijken

Hoewel we vlakbij Eindhoven Airport wonen ben ik nog nooit vliegtuigen gaan kijken met de kinderen. M heeft het lang geleden wel eens alleen met Lise gedaan. Dat was toen een groot succes. Ik denk dat we binnenkort dus toch maar eens die kant op moeten. Quinn vindt die grote vliegtuigen vast mega interessant! Dit is trouwens niet per se een uitje dat geschikt is voor een zomerse dag, maar vliegtuigen kijken kun je natuurlijk prima het hele jaar door doen!

Lees ook: Tips voor peuter-uitjes bij mooi weer

Heb jij nog tips voor zomerse uitjes die leuk zijn voor kleine kinderen?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.