ER OP UIT OUDERSCHAP

Zitverhoger met of zonder rugleuning?

7 augustus 2019
kind op zitverhoger in de auto

In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1.35m in de auto verplicht in een autostoel. Naarmate het kind groeit, gaat het van een autostoel groep 0+ naar een autostoel groep 1 en vervolgens naar een groep 2/3. Deze laatste wordt ook wel een zitverhoger genoemd is er zowel met als zonder rugleuning. Hoe zit het precies met de regelgeving en veiligheid van deze autostoel? En waar hebben wij voor gekozen en waarom?

De overstap van een autostoel groep 1, naar een autostoel groep 2/3 maak je op het moment dat je kind ongeveer 15 kilo weegt en 3 jaar is. Deze groep 2/3 autostoel is geschikt voor kinderen van 15 tot 25 kilo (groep 2) en kinderen van 22 tot 36 kilo (groep 3). Vaak worden groep 2 en 3 samengevoegd in één type autostoel, de zogenaamde zitverhoger.

Zitverhoger met of zonder rugleuning

Belangrijk kenmerk van de zitverhoger is dat deze zonder eigen gordels wordt geleverd. Je plaatst de zitverhoger in de auto en gebruikt vervolgens de driepunts autogordel om je kind vast te zetten. Het stoeltje zelf wordt trouwens ofwel met de autogordel, ofwel met behulp van Isofix op de achterbank vastgezet.

Je hebt zo’n zitverhoger dus met maar ook zonder rugleuning. Heeft de zitverhoger een rugleuning, dan is deze in hoogte verstelbaar en voorzien van zijsteunen en zogenaamde ‘gordelgeleiders’. Deze zorgen dat de gordel over het juiste deel van het lichaam van je kind loopt om optimaal veiligheid te kunnen bieden. Je begrijpt dat je altijd beter kunt kiezen voor een zitverhoger met rugleuning, dan voor een zitverhoger zonder rugleuning.

Wel is het zo dat het nog altijd veiliger is een zitverhoger zonder rugleuning te gebruiken dan helemaal geen zitverhoger. Is je kind kleiner dan 1.35m dan zit het zonder zitverhoger gewoonweg te laag, waardoor de autogordel bijvoorbeeld over de hals loopt in plaats van over de schouder of over de buik in plaats van de heupen en dit kan bij een botsing tot grote risico’s leiden.

Stengere eisen voor zitverhogers zonder rugleuning

Sinds 1 februari 2017 gelden er strengere eigen voor het gebruik van zitverhogers zonder rugleuning. Je mag deze sindsdien alleen nog gebruiken voor kinderen die minimaal 22 kilo wegen en 1.25m groot zijn. Eerder was de norm een minimumgewicht van 15 kilo, maar deskundigen hebben vastgesteld dat deze kinderen te klein zijn en daardoor te los in de gordel zitten.

Onze keuze: een zitverhoger met rugleuning

Toen Lise toe was aan een autostoel groep 2/3 vonden wij het best een klus om uit het totale aanbod aan autostoeltjes een weloverwogen keuze te maken. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een zitverhoger met rugleuning: de Maxi-Cosi RodiFix AirProtect. Dit is een zitverhoger die met behulp van Isofix op de achterbank wordt vastgezet. Je gebruikt vervolgens de driepuntsgordel van de auto om het kind vast te zetten in de stoel. Deze is voorzien van stevige zijstukken en een in hoogte verstelbare rugleuning. We gebruiken de Maxi-Cosi RodiFix AirProtect nu ruim twee jaar en zijn er erg tevreden over. Voor Quinn hebben we, toen hij groot genoeg was voor de overstap naar een autostoel groep 2/3, gekozen voor een zitverhoger met rugleuning van het merk Römer.

In welk type autostoel vervoer jij je kind en waarom heb je voor die autostoel gekozen?

2 Comments

  • Reply G. T. 7 augustus 2019 at 13:40

    Wij hebben toevallig vorige week een groep 2/3 stoel aangeschaft voor onze kleuter (hij is klein van stuk). Ik vond het nogal een klus om uit te zoeken wat voor stoel (met rugleuning!) het moest worden. Wij hebben er een van Römer.

  • Reply Alex 17 juni 2020 at 21:57

    Voor onze dochter hebben we altijd Römer autostoeltjes gebruikt omdat deze fabrikant het hele assortiment heeft en altijd van hoge kwaliteit. Zels toen ze formeel lang genoeg was voor een zitverhoger (zonder rugleuning vond ze het voor de lange ritten heerlijk een rugleuning met oren te hebben om lekker het koppie tegen te leggen voor een dutje. Het model met de verwijderbare rugleuning was dus ideaal

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.