ER OP UIT

Wist jij dat kinderen t/m 11 jaar gratis met de trein kunnen?

21 juni 2018

kinderen gratis met de trein

Een dag voordat Lise en ik samen met de trein weg zouden gaan, realiseerde ik me dat ik helemaal niet wist of zij ook een treinkaartje nodig heeft nu ze vier jaar is. Ik zocht het uit en kwam tot een verrassende ontdekking die ik echt het delen waard vind. Want wist jij dat kinderen tot en met 11 jaar geen Railrunner nodig hebben, maar gewoon gratis met de trein kunnen?

Tot 4 jaar gratis met de trein

Tot de leeftijd van 4 jaar reizen kinderen onder begeleiding van een volwassene sowieso gratis met de trein. Dat wist ik en zo heb ik al heel wat treinreisjes gemaakt samen met Lise. Maar sinds ze vier is, is het er nog helemaal niet van gekomen. Tot deze week dus en ik me afvroeg of Lise nu ook moest betalen en hoe dat dan in zijn werk zou gaan. Sinds de invoering van de OV-chipkaart vind ik het sowieso allemaal wat ingewikkelder. Kan ze dan mee op mijn OV-chipkaart of moet ik een los kaartje voor haar bijkopen? Of moet ze misschien een eigen OV-chipkaart? De vragen bleven zich opstapelen, maar gelukkig vond ik op de website van de NS al snel de info die ik nodig had.

Railrunner

Tot en met drie jaar reist een kind dus voor nop met je mee en vanaf 4 jaar kun je een Railrunner kopen voor hem of haar. Dat was al zo toen ik zelf die leeftijd had. Je betaalt er €2,50 voor en schaft hem aan via de website van NS als los kaartje. Dit kun je printen of als mobiel ticket laden in de Reisplanner Xtra app. Je kunt ‘m ook laden op je persoonlijke of anonieme OV-chipkaart. Dat doe je bij een kaartautomaat op het station. Een Railrunner is de gehele dag geldig en ook bij andere treinvervoerders dan NS. Bovendien mag je kind er in de 2e klas zelfstandig mee reizen. In de 1e klas reizen kinderen met een Railrunner onder begeleiding van een volwassene. Die volwassene mag maximaal drie kinderen met een eigen Railrunner meenemen.

Geen Railrunner, maar helemaal gratis met de trein?

Oké Moon dit wist ik al zo’n beetje, zul je nu misschien denken. Maar nu komt het mooie. Want wist je dat je dus eigenlijk helemaal geen Railrunner voor je kind HOEFT te kopen? Met het NS abonnement Kids Vrij reist een kind van 4 t/m 11 jaar gratis onbeperkt met je mee. Oók tijdens de spits, bij andere treinvervoerders en zelfs wanneer je naar België of Duitsland reist. Het enige dat je ervoor moet doen is eenmalig een eigen OV-chipkaart voor je kind aanschaffen. Dat kost €7,50. Wow! Dat is goed nieuws toch?

En toen… kwamen de kleine lettertjes

Dacht ik dus even dat ik een super vette life hack had gevonden, zit er toch een klein spreekwoordelijk addertje onder het gras… NS heeft namelijk de prijs van het Kids Vrij abonnement TIJDELIJK verlaagd naar €0,- en, ik citeer: “NS behoudt zich het recht voor de prijs van het abonnement weer te verhogen. U wordt hierover enkele maanden van te voren geïnformeerd. U heeft in dit geval het recht het abonnement op te zeggen.” Wees dus gewaarschuwd en houd je mailbox goed in de gaten als je besluit een abonnement voor je kind af te sluiten. Gek genoeg staat namelijk nergens vermeld wat dat abonnement kost als het niet gratis is.

Ik ben nu een beetje in dubio. Die OV-chipkaart ga ik voor Lise sowieso aanschaffen, want die heeft ze in bus en tram ook nodig. Maar ik twijfel of ik dat Kids Vrij abonnement er nu wel of niet op zal zetten. €2,50 voor een Railrunner is ook niet veel geld natuurlijk en daarmee voorkom ik dat ik vergeet op te zeggen en misschien met een duur abonnement zit opgescheept…

Voordelig reizen met de trein

Fijn dat je kind gratis met je mee kan reizen, maar het is natuurlijk ook prettig als je zelf lekker voordelig weg kunt met de trein. Gelukkig heeft de NS vaak fijne aanbiedingen voor treinreizen binnen Nederland, maar ook daarbuiten. Goedkoop Treinkaartje is een website die dagelijks de laatste aanbiedingen publiceert. Zo zijn er ook vaak leuke acties waarbij een treinreis en een uitje worden gecombineerd. Zeker de moeite van het checken waard dus!

Lees ook: “Met je peuter met de trein

Reis jij vaak met je kind(eren) met de trein? En wist jij dit al?

7 Comments

 • Reply Heleen 21 juni 2018 at 14:36

  Ja, ik wist het al. Mijn oudste zoon reist al 2,5 jaar op zijn eigen OV-kaart door Nederland. Je betaalt jaarlijks €0,01. En je wordt netjes door de NS geïnformeerd als het abonnement weer verlengd wordt (en dat op x datum €0,01 van je rekening wordt afgeschreven). Gewoon doen dus!

 • Reply Nicole Orriëns 22 juni 2018 at 11:18

  Ja, dit wist ik wel! En ik vind het ook erg handig, en het werk zeker drempelverlagend om de trein te pakken. Helaas zijn ze nu allemaal ouder dan 11 bij ons. Dus nu is het uit met de pret.

 • Reply janske 23 juni 2018 at 13:56

  Ik heb nu een OV voor Lola besteld voor €7,51 , er stond wel bij dat dit per jaar is. Dus ik ben benieuwd of ik het volgend jaar opnieuw moet betalen…

  • Reply Monique 23 juni 2018 at 14:11

   Slim! Nee, die €7,50 betaal je eenmalig voor aanschaf OV-chipkaart. Als het goed is betaal je jaarlijks alleen €0,01 voor (verlenging van) het abonnement.

   • Reply Janske 23 juni 2018 at 14:12

    Ik hoop het, het stond er bij dat het jaarlijks was… Achter de 7,50… Beetje verwarrend.. Hihi

 • Reply Désirée 2 augustus 2020 at 18:58

  De redacties die ik hier lees zijn nu van ongeveer 2jr geleden, en ben nu erg benieuwd hoe het verder is verlopen….. hebben jullie veel meer moeten betalen of is het gebleven bij 1cent per jaar?
  Ben nieuwt naar de antwoorden en jullie ervaringen OOK nu in deze periode van Corona. Let me know

  • Reply Monique 2 augustus 2020 at 22:44

   Hi Desirée! Bedankt voor je reactie. Het Kids Vrij abonnement is nog steeds 1 cent per jaar! Super fijn. Goede reminder trouwens om deze blog eens te updaten 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.